Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Psi udomljeni iz Skloništa Pokupsko Cerje nisu nestali

Zbog zabrinutosti odgovornih osoba skloništa za životinje, Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici provelo je istragu
23. lipnja 2016. u 16:55 3 komentara 1706 prikaza
Pokupsko Cerje
Foto: Davor Višnjić, Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Zbog zabrinutosti odgovornih osoba Skloništa za životinje Pokupsko Cerje gdje su životinje koje su udomljene, što su navodili i u svojim podnescima Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, provedena je istraga u kojoj su sudjelovali i policija i veterinarski inspektori.

Svi koji su spašavali pse prije zloglasnog 60. dana, kad ih u ovom skloništu ubiju ako se ne udome, i volonteri i udomitelji pozivani su na razgovore. Pregledavala se dokumentacija i ugovori, istražitelji su zakucali i na vrata udomitelja provjeravajući jesu li psi kod njih. Nakon višemjesečne istrage Odvjetništvo nije pronašlo ništa što ukazuje na bilo kakvo kazneno djelo. Kažu, pronađene su određene nepravilnosti vezane za upisivanje podataka o psima na nove vlasnike, no sve to ne ukazuje na počinjenje bilo kakvog kaznenog djela.

Sve smo već rekli

Takav rezultat istrage nestrpljivo su dočekali i članovi velikogoričke Udruge za zaštitu životinja 60+, najčešće prozivani iz Skloništa da su odveli pse u nepoznato.

- Kako je riječ o predistražnjim radnjama koje su otklonile sve sumnje Skloništa, jer u provjerama ništa nije pronađeno, nećemo dobiti ništa napismeno. Upozoravali smo da udomitelji ne mogu prebaciti pse na sebe, i sami smo imali istih problema, no nitko na to nije reagirao. A iz skloništa nisu odgovarali na mailove i zahtjeve da se psi prebace na nove vlasnike. Tako da se to najčešće moglo napraviti tek kad je psa trebalo cijepiti. Mi cijelo vrijeme znamo gdje su psi, dali smo sve i inspekciji, a ovo je samo potvrda onoga što stalno ponavljamo - psi nisu nestali, a nisu završili ni u bordelima - ističe Željka Štor, predsjednica udruge.

Pse ne mogu vratiti

Dodaje i kako je zbog svih prozivanja, kako na društvenim mrežama, tako i u nekim medijima, narušen ugled udruge, volontera, ali i udomitelja koji su se morali odazivati ispitivanjima. Iako su svi koje je Pokupsko Cerje prozivalo zadovoljni što se konačno više ne moraju opravdavati za nešto što nisu napravili, njihovo zadovoljstvo, kažu, neće vratiti živote pasa. Svih onih koji nikada nisu dobili šansu da makar u privremenom smještaju čekaju udomitelje, jer su ih zbog neutemeljenih sumnji i silne zabrinutosti kako će im biti kad iziđu iz skloništa u Pokupskom Cerju nakon 60. dana radije - ubili.

<<muce-zivotinju-a-mene-su-napali-jer-smo-ih-prijavili

 

Sumnje istražuju, a dokazi nikog ne zanimaju

I dok su iz Skloništa javno prozivali volontere i pitali ih gdje su udomljeni psi, a na svojim Facebook stranicama objavljivali poveznice na tekstove u kojima se govori o švercu pasa i odvođenju u bordele, psi u skloništu Pokupsko Cerje uzalud su čekali spas.

Unatoč tome što je sklonište u svojim objavama isticalo kako je njihov moto, citiram, “da svaki pas kojeg udomimo ima svoj dom u kojem će zaista biti voljen i doživjeti starost”, bez pomoći volontera većina pasa nije doživjela da dođe u taj dom. Volonterima su zatvorili vrata zbog sumnji, ali pse nisu dali ni udomiteljima koji su sami dolazili u sklonište. I to najčešće bez ikakva objašnjenja. No, nitko nije istražio ulogu samog Skloništa što, kako tvrde, nisu znali gdje su psi. Da je to nekoga zanimalo, saznalo bi se kako je voditelj skloništa Predrag Baraba odbijao čak i veterinare koji su mailovima tražili da upiše podatke o novim vlasnicima. Odbijao je i udomitelje, iako bez odjave koju je u Lysacanu mogla provesti samo odgovorna osoba iz skloništa udomitelji nisu mogli pse prijaviti na sebe, sve do prvog cijepljenja. Imali su ugovore i knjižice, psi su bili kod njih, ali iz skloništa i dalje su tvrdili kako ne znaju gdje su psi. I iznosili svoje sumnje i zabrinutosti. A zbog njih, iako su neutemeljene, neće ni odgovarati. Kao što neće odgovarati ni zbog pasa koji su glavom platili njihove sumnje. Koje su i sami stvarali, odbijajući napraviti ono što moraju - odjaviti psa nakon što je udomljen.

Sumnje skloništa mjesecima su se istraživale, u isto vrijeme dokazi ne zanimaju nikoga. Dokazi kako to izgleda kad sklonište udomi psa 'u dom u kojem je voljen', a hoće li u njemu doživjeti starost, teško je reći. Vlasnici skloništa sami su udomili jednog od pasa kojeg nisu htjeli dati volonterima ni sumnjivim udomiteljima. Mjesecima već kujica Tara živi zavezana na lanac na rubu šume, izložena svim divljim životinjama koje iz nje mogu doći. Na suncu, kiši, zavija, traži pomoć. Dokazi o svemu tome poslani su komunalnom redaru, veterinarskom inspektoru, policiji, odvjetništvu. I nikoga to ne zanima, ili možda nemaju vremena od previše sumnji kojima se moraju baviti.

 

Navijači
ZA DLAKU IZBJEGNUtA trAGEDIJA
Stravična scena: Urušila se tribina s navijačima, nogometaši se hvatali za glavu
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • Avatar ankabutorac
    ankabutorac:

    Ma kakva je to kontrola kad se i dalje psi ubijaju? Mi smo primitivni Balkanci i to cemo uvijek ostati. U Zapadnoj Europi se brine za pse i ne ubijaju se, ali Hrvatska zeli pripadati zapadu, tj. EU samo da ... prikaži još! dobiva lovu. Treba to "skloniste" u Poskupskom Cerju zatvoriti jer ti ljudi koji tamo rade su za mene ubojice. Pa sad me banirajte ak hocete, boli me dzon...al nikad necu prestati boriti se za zivotinje jer kakvi smo prema njima takvi smo i prema ljudima....

  • AVIM:

    Takvi koji vode brigu o životinjama i lijepo žive na račun pasa neka dođe u ,Knin,Kistanje,i cestu prema Zadru da vide gdje završavaju ,,ljubimci,,Po Kninu vode ljubimce po noći po trgu Braniteljima i tamo vrše nuždu a nitko ne čisti ... prikaži još! za psima.Sramota ,sramota a prozvali su ga ,,Kraljevskom gradom,,