Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSJEDSKI SPOR Obitelj Šijan žali se da im konji s obližnjeg ranča uništavaju posjed

Psi laju danonoćno, a konji nam kakaju pred kućom

05.03.2009.
u 15:55

Na Zeleni telefon Istre stigla je tijekom veljače primjedba Jove Šijana, koji živi u neposrednoj blizini ranča Lunge, a koji smatra da se vlasnici ne brinu o svojim konjima jer ih puštaju da slobodno lutaju poljoprivrednim posjedima oko ranča te uništavaju urod. I sami smo se uputili u Medulin te razgovarali s bračnim parom Šijan, Nedom i Jovom.

Samo privatna tužba
- Već se niz godina bunimo protiv vlasnika ranča Lunge, ali nitko ne poduzima ništa. Mi smo prvi susjedi njihove štale, a konji i psi koje puštaju da slobodno šeću uokolo rade nam štetu. Tu je na privremenom smještaju dvanaest konja. Oni jednog zavežu, a ostali slobodno šeću, gdje god žele. Znali smo se ujutro probuditi, a pred ulaznim vrata i po stazi nalazili konjske balege. Osim toga, psi laju i zavijaju po cijele noći - žali se Jovo Šijan.

Šijanovi su nekoliko puta zvali policiju, obraćali se komunalnom redarstvu Medulina, pa i veterinarskoj inspekciji Istarske županije te stočarskoj inspekciji u Rijeci, no odgovor je uvijek isti. Upućuju ih da podignu privatnu tužbu protiv vlasnika ranča. - Nismo mi jedini kojima smetaju ti konji. I našim susjedima su konji uništili vinograde, maslinike, pa su ljudi počeli ograđivati svoje parcele kako bi spriječili da im konji rade golemu štetu.

Konji su, pak, na nekim mjestima i rastrgali ograde oko zemljišta i opet slobodno ulaze na tuđe posjede - kažu Neda i Jovo. Šijanovi su svoj posjed, za koji imaju kućni broj i lokacijsku dozvolu jer je građen na poljoprivrednoj zemlji, također ogradili, no strahuju da će konji opet naći put do njihovih kućnih vrata. - Konje vlasnici dovode u staje svakih nekoliko dana. Sada ih trenutačno nema, a bojim se kako će biti ljeti. Od smrada se neće moći spavati - kažu Šijanovi. Komunalni redar Medulina Denis Kontošić ističe da je primio jednu prijavu protiv ranča Lunge.

Jedna prijava
- Po toj smo prijavi odmah intervenirali. Slučaj smo prijavili policiji, a obratili smo se i vlasnicima ranča koji se ne javljaju na telefon. Zato smo im jučer uputili službeni dopis da svoje konje drže pod nadzorom i ne puštaju ih slobodne da rade štetu na tuđim parcelama - kaže Denis Kontošić. Pokušavajući stupiti u kontakt s vlasnicima ranča Lunge, nismo uspjeli. Na mobitel se nije nitko javljao.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije