Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA VIGILARE

Prvi prosvjed protiv Istanbulske konvencije: 'Odbacimo rodnu ideologiju'

Istanbulska konvencija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
01.10.2017.
u 10:30

Organizator skupa je Udruga Vigilare u suradnji s građanskom inicijativom „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“

 

Prvi prosvjed protiv ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije održat će se danas, 1. listopada 2017., u Splitu u 17 sati na Trgu Gaje Bulata 3 (ispred Gospe od zdravlja).

Na skupu će se izraziti protivljenje ovom kontroverznom dokumentu koji ne sadrži samo pozitivne i korisne smjernice za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, već i nametanje iskrivljenog poimanja čovjekova identiteta i naravi (spol – „rod“) te promicanje abortusa kao pozitivne društvene pojave.

Hrvatski sabor uskoro namjerava odlučivati o ratifikaciji Konvencije čime bi ona, kao međunarodni dokument, postala dio unutarnjeg pravnog poretka te bi se svi zakoni i cijeli odgojno-obrazovni i zdravstveni sustav u Hrvatskoj s njom trebali uskladiti.

Organizator skupa je Udruga Vigilare u suradnji s građanskom inicijativom „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“, a skup će se održati pod istoimenim sloganom.

Komentara 17

WE
weAreCro
11:15 01.10.2017.

Da, konvencija sadrži mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama nasilja te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi ali malo ljudi zna da je većina tih odredbi već unesena u nacionalna zakonodavstva velikog broja europskih država, uključujući i Republiku Hrvatsku, i da se dodatne poželjne odredbe mogu ugraditi u nacionalna zakonodavstva bez ikakve ratifikacije, znaci argument da Konvenciju nužno treba ratificirati je relativno slab. Osim obveze pravnog usklađivanja, za države koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju, postoji obveza da potpuno promjene društvenu svijest o problemima koji čine predmet Konvencije (pranje mozga kroz informativni i obrazovni sustav). E bas je ta obveza dosta problematična s obzirom da Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“, koja bi nakon ratifikacije postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, i tumači nasilje kao „rodno utemeljeno”. Prema Konvenciji: „’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.” Takva definicija unosi razliku između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je „rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.

ST
stefj
11:33 01.10.2017.

Hm, vjerojatno se u saboru mogu preuzeti samo dijelovi konvencije, a ne cijela, ako nekom to baš toliko smeta. No gurati ideologiju kroz takav dokument je politička namjera, pokvarena kao i sve ostale, tako da se može osuditi svakoga tko ga ne prihvati... U zadnje vrijeme su izrazito jaki napadi na tradicionalni svjetonazor, osim političara uključila se i filmska industrija, pa tako imate serije gdje u bliskoj budućnosti imamo klerofašističko društvo gdje se pojedinci tipa partizana bore protiv vlade... No koliko je jaka ta agresija na tradicionalno, toliko se javlja sve jači otpor. Danas se metode antife i sličnih niti malo ne razlikuju od metoda nacista ili fašista u začetku. Očito ćemo kroz antife uskoro dobiti još jedan totalitarni sustav uz rame s komunizmom, fašizmom ili sličnim...

Avatar kenj@c
kenj@c
11:43 01.10.2017.

hrvatstski građani su valjda jasno pokazali da ne žele nikakve nakaradne liberalne zakone (koje se ovdje žele na mala vrata ugurati) i opet ćemo ako treba izaći na referendum ali to neće dobro završiti za vladajuće.kakva konvencija za bolja pravaava za žene, to je samo mazanje očiju naivcima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije