Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvi prosvjed protiv Istanbulske konvencije: 'Odbacimo rodnu ideologiju'

Organizator skupa je Udruga Vigilare u suradnji s građanskom inicijativom „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“
01. listopada 2017. u 10:30 17 komentara 1212 prikaza
Istanbulska konvencija
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

 

Prvi prosvjed protiv ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije održat će se danas, 1. listopada 2017., u Splitu u 17 sati na Trgu Gaje Bulata 3 (ispred Gospe od zdravlja).

Ruža Tomašić RUŽA TOMAŠIĆ 'Zaustavite Istanbulsku konvenciju. Želi li se nametnuti krajnje liberalni svjetonazor'

Na skupu će se izraziti protivljenje ovom kontroverznom dokumentu koji ne sadrži samo pozitivne i korisne smjernice za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, već i nametanje iskrivljenog poimanja čovjekova identiteta i naravi (spol – „rod“) te promicanje abortusa kao pozitivne društvene pojave.

Hrvatski sabor uskoro namjerava odlučivati o ratifikaciji Konvencije čime bi ona, kao međunarodni dokument, postala dio unutarnjeg pravnog poretka te bi se svi zakoni i cijeli odgojno-obrazovni i zdravstveni sustav u Hrvatskoj s njom trebali uskladiti.

Organizator skupa je Udruga Vigilare u suradnji s građanskom inicijativom „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“, a skup će se održati pod istoimenim sloganom.

seksizam NOVA RIJEČ 'Hepeating' - seksistički trend koji ste sigurno iskusili Burka KORAK NAPRIJED Ženama u S. Arabiji dozvoljeno upravljanje vozilima prvi put u povijesti Sabor započeo stankom zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Irena Petrijevčanin Vuksanović 'Nećemo prihvatiti verificiranje nasilja kao ideološkog, nasilje je sramota'
ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • weAreCro:

  Da, konvencija sadrži mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama nasilja te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi ali malo ljudi zna da je većina ... prikaži još! tih odredbi već unesena u nacionalna zakonodavstva velikog broja europskih država, uključujući i Republiku Hrvatsku, i da se dodatne poželjne odredbe mogu ugraditi u nacionalna zakonodavstva bez ikakve ratifikacije, znaci argument da Konvenciju nužno treba ratificirati je relativno slab. Osim obveze pravnog usklađivanja, za države koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju, postoji obveza da potpuno promjene društvenu svijest o problemima koji čine predmet Konvencije (pranje mozga kroz informativni i obrazovni sustav). E bas je ta obveza dosta problematična s obzirom da Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“, koja bi nakon ratifikacije postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, i tumači nasilje kao „rodno utemeljeno”. Prema Konvenciji: „’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.” Takva definicija unosi razliku između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je „rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.

 • stefj:

  Hm, vjerojatno se u saboru mogu preuzeti samo dijelovi konvencije, a ne cijela, ako nekom to baš toliko smeta. No gurati ideologiju kroz takav dokument je politička namjera, pokvarena kao i sve ostale, tako da se može osuditi svakoga tko ... prikaži još! ga ne prihvati... U zadnje vrijeme su izrazito jaki napadi na tradicionalni svjetonazor, osim političara uključila se i filmska industrija, pa tako imate serije gdje u bliskoj budućnosti imamo klerofašističko društvo gdje se pojedinci tipa partizana bore protiv vlade... No koliko je jaka ta agresija na tradicionalno, toliko se javlja sve jači otpor. Danas se metode antife i sličnih niti malo ne razlikuju od metoda nacista ili fašista u začetku. Očito ćemo kroz antife uskoro dobiti još jedan totalitarni sustav uz rame s komunizmom, fašizmom ili sličnim...

 • Avatar kenj@c
  kenj@c:

  hrvatstski građani su valjda jasno pokazali da ne žele nikakve nakaradne liberalne zakone (koje se ovdje žele na mala vrata ugurati) i opet ćemo ako treba izaći na referendum ali to neće dobro završiti za vladajuće.kakva konvencija za bolja prava ... prikaži još!ava za žene, to je samo mazanje očiju naivcima