Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irena Petrijevčanin Vuksanović

'Nećemo prihvatiti verificiranje nasilja kao ideološkog, nasilje je sramota'

Sabor započeo stankom zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/8
22.09.2017.
u 10:54

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović kaže da je njena stranka protiv svakog oblika nasilja, i nas ženama, i nad djecom, slabijim skupinama, ali i protiv navijačkog nasilja.

Stop nasilju prema ženama, poručili su jutros saborski zastupnici nakon stanke koju su zatražili kako bi obilježili Nacionalni dan borbe protiv nasilja na ženama u spomen na tri žene ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu 1999. godine.

SDP-ov Joško Klisović ustvrdio je kako brojke o nasilju nad ženama koje su počinile njima bliske osobe zahtijevaju hitnu akciju.

- Preko 15 tisuća žena godišnje je objektom nasilja od njima bliskih osoba. Takvo stanje u Hrvatskoj 21. stoljeća ne smijemo i ne možemo tolerirati, i svatko ovdje se treba upitati jesam li kao zastupnik ili čovjek učinio sve što sam mogao da pomognem – kazao je Klisović te podsjetio da je SDP na dan žena u ožujku u proceduru uputio zahtjev o ratifikaciji Istanbulske konvencije kojom bi se osnažila državna tijela kako bi maksimalno suzbila nasilje. No, naglašava, do danas taj prijedlog nije došao na dnevni red iako je i premijer prošle godine rekao da podržava ratifikaciju, jednako kao i resorna ministrica.

- Do danas nismo napravili ništa po tom pitanju i to je odgovornost nas u Saboru. Neprihvatljive su poruke koje neki ovdje u Saboru imaju na svojim klupama kojima kažu da su protiv ratifikacije, to nije i ne može biti ideološko pitanje, nego zaštite ljudskog digniteta, civilizacijskih postignuća. Nema opravdanja za nasilje u obitelji – poručuje Klisović koji kaže da je žalosno da se HDZ-ovi europarlamentarci dijele po tom pitanju pa su drugačije glasovali o spomenutoj ratifikaciji. Zaključuje da je sramotno da udarac žene šakom u glavu ili čak metak u glavu netko može gledati kroz ideologiju pa poziva sve da dignu glas protiv nasilja nad ženama.

Apelu se priključila i HNS-ova Marija Puh koja je ustvrdila kako se, nažalost, nasilje u svom sve brutalnijem i okrutnijem obliku ne događa nekom drugom ili negdje drugdje.

- U posljednjih 10 godina ubijeno je preko 300 žena u RH, statistika pokazuje da policija dnevno intervenira 45 puta zbog obiteljskog nasilja. Svaka treća žena je žrtva nasilja u obitelji, u prvih osam mjeseci osam žena ubijeno, dakle, na 30 dana se ubija 1 žena – iznosi Puh poraznu statistiku. Veliki je problem, dodaje, i što zbog nepravovremene reakcije okoline i službi mnoge žene ni ne prijavljuju nasilje, već ga trpe u tišini, a cijeli problem dodatno otežava činjenica da Hrvatska nema ni dovoljno skloništa za žene, točnije, manje ih je nego županija koje imamo.

- Šute žrtve, šuti društvo, ja ne želim šutjeti i nitko od nas ne smije, moramo sve više govoriti o nasilju, jer vremena za čekanje više nema. Apeliram da se što prije ratificira konvencija, neprihvatljivo da neki javno govore protiv toga, HNS nikada neće odustati od borbe za ženska prava. Ja nisam drugotna, ne želim da moja kćer jednog dana to bude, ni jedna žena i da smatra ili pomisli da nije važna – poručuje Puh.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović kaže da je njena stranka protiv svakog oblika nasilja, i nas ženama, i nad djecom, slabijim skupinama, ali i protiv navijačkog nasilja.

- Da društvo pređe u transformaciju u nenasilje, ključna je koordinacija svih faktora u društvu. Najveći je problem pojedinačne i društvene svijesti, ali i nedostatak novca. Osim toga, nitko ne govori da je nasilje ideološki problem, nasilnik je nasilnik neovisno o ideologiji, svom svjetonazoru i svom obrazovanju. Nećemo prihvatiti verificiranje nasilja kao ideološkog, nasilje je sramota, a ne ideologija – zaključuje HDZ-ova zastupnica.

Zastupnik Mosta Tomislav Pa​​​​​​nenić stanku je pak iskoristio kako bi najavio da Most ponovno u proceduru šalje svoj prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci kojim bi se omogućilo da revizija kontrolira poslovanje te središnje banke u Hrvatskoj. Taj prijedlog bio je dio Mostovih uvjeta za slaganje vlade s HDZ-om na koji je ta i dalje vladajuća stranka bila pristala, međutim, raspadom suradnje te dvije stranke, HDZ je odustao od potpore tom prijedlogu, pa zakon u Saboru nije dobio potrebnu većinu. Panenić je kazao kako je HDZ kao argument tada dao kako se nije tražilo mišljenje Europske centralne banke o traženim izmjenama, pa sada žele zadovoljiti i taj korak, naglasio je on.

Komentara 9

DU
Deleted user
13:47 22.09.2017.

Sve je to lijepo i dobro, alu: da li su ikada rađene statistike ili provedene istrage koliko je muškaraca zlostavljano u obitelji, koliko žena mlati muževe... Cijela ta bablja dreka je na crno-bijeloj osnovi: muškarci su svinje, žene su žrtve... To je kao i navodni rasizam: crnci ubiju bijelca i to je pk, bijelac ubije crnca, i eto ti rasnih nemira...

DU
Deleted user
16:52 22.09.2017.

Što će nama uopće ta konvencija, valjda smo mi tako nesposobni da sami ne možemo donijeti zakone koji će spriječiti takovo nasilje. Osim toga, ako se potvrdi ta konvencija,a nadam se da neće, po pitanju nasilja nad ženama imat ćeš opet samo mrtvo slovo na papiru. Ostavite se više bruxelleskih konvencija i poduzmite nešto konretno protiv nasilja nad ženama.

KR
kruti191
12:07 22.09.2017.

.ebo vas hns i ova smiješna zagorska seljakušica koja se belji po saboru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije