Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Prva privatna gimnazija slavi 30 godina znanja i uspjeha

Prva privatna gimnazija
Foto: Prva privatna gimnazija
1/12
24.05.2023.
u 09:18

Prva privatna gimnazija s pravom javnosti ove godine obilježava 30 godina uspjeha i znanja. Radi se o prvoj privatnoj gimnaziji u Zagrebu, ali i u Republici Hrvatskoj. Čak 25 generacija dosadašnjih maturanata sada su već uspješni mladi ljudi.

Za sebe volimo reći da smo mala škola za velika znanja. Od svojih učenika tražimo puno, ali i pružamo im puno. Škola ima i mnoge izvannastavne programe, poput debatnog kluba na hrvatskom i engleskom jeziku, napredne informatičke i matematičke grupe, geografsko-istraživačke grupe i zbora, da nabrojim samo neke. Imamo i česta predavanja i radionice koje vode ugledni znanstvenici i stručnjaci. Zahvaljujući tome, naši učenici stječu i odličnu opću kulturu.

Bît obrazovanja u PPG-u jest da se, uz izuzetno kvalitetnu nastavu, naglasak stavlja i na interdisciplinarno učenje, učenje kroz projekte i terensku nastavu. Mnogo se nastave odvija i na čestim putovanjima i predavanjima izvan škole, a i cijelo smo vrijeme uključeni u međunarodne projekte jer imamo blisku suradnju s međunarodnim institucijama. Učenici i profesori, također, redovito zajedno posjećuju izložbe i odlaze na kazališne predstave. Učenicima se sviđa što su naši profesori motivirani i puni entuzijazma koji onda prenose i na njih. Uz to, profesori ih uče i učiti te učenici tako lakše prolaze kroz zahtjevno i, često, obimno gradivo, a ta im vještina onda pomaže i na fakultetu. Kao pomoć pri biranju fakulteta, organiziramo i profesionalnu orijentaciju. Iako imamo pripreme za maturu tijekom cijelog 3. i 4. razreda, naš cilj nije samo slijepo prolaziti kroz plan i program i pripremati učenike za maturu nego mi svoje učenike pripremamo za život.

Foto: Prva privatna gimnazija

Prva privatna gimnazija ima moderan pristup nastavi za mlade ljude 21. stoljeća kroz dinamičnu, kreativnu, projektnu, interaktivnu i interdisciplinarnu nastavu te poticanje timskog rada. Nastava se održava u što više blok sati (što znači da učenici nemaju sedam različitih predmeta dnevno nego najviše četiri). Svjesni da učenici u hrvatskim školama imaju previše predmeta, odlučili smo da dio predmeta slušaju u modulima: istovremeno nemaju svih 16-17 predmeta nego manje. Na taj način bolje se koncentriraju na gradivo i uspješnije ga nauče.

Njegujemo interdisciplinarni pristup predmetima u svakodnevnoj nastavi, a posebno u vrijeme Interdisciplinarnih dana, Interdisciplinarnih sati te Otvorenog dana škole.

Foto: Prva privatna gimnazija

Posebnu pažnju pridajemo međunarodnoj suradnji. Naši učenici redovito sudjeluju u međunarodnim projektima, a upravo su oni jedno su od temelja obrazovanja koje pruža PPG. Jedina smo škola iz Hrvatske i jedna od rijetkih iz Europe koja sudjeluje na prestižnim debatnim konferencijama Harvard Model United Nations (simulacija rada Ujedinjenih naroda u organizaciji harvardskih studenata u Bostonu) i Yale Model UN (u organizaciji Sveučiliša Yale u New Havenu).

Neprocjenjivo je iskustvo koje naši učenici steknu zahvaljujući učeničkoj razmjeni s najboljom danskom gimnazijom Rysensteen iz Kopenhagena i projektu "Global Citizenship Programme". Riječ je o razmjeni učenika s projektnom nastavom na engleskom jeziku, u sklopu koje jednom godišnje Danci dolaze nama u goste, a jednom godišnje naši odabrani učenici putuju u Kopenhagen. Za vrijeme ove razmjene odabrani učenici sudjeluju na međunarodnoj debatnoj konferenciji RysMUN, a upravo ove su godine naši učenici ostvarili sjajan rezultat. Od ukupno deset odbora s 250 delegata učenici Prve privatne gimnazije proglašeni su najboljima u njih četiri!

Foto: Prva privatna gimnazija

Prva privatna gimnazija jedna je od rijetkih hrvatskih gimnazija koja je i pripremni centar za Cambridge ESOL ispite (B2, C1 i C2) – već 18 godina pripremamo učenike za ove najuglednije europske certifikate iz poznavanja engleskog jezika te ispite Goetehe-Instituta iz njemačkog jezika (B1, B2 i C1).

Međunarodnu suradnju proširili smo i na Erasmus+ projekt “Jačanje jezičnih, kulturnih i tradicijskih veza Hrvatske i Španjolske“ sa školom IES Eras de Renueva iz španjolskog Leóna te Erasmus+ suradnju s portugalskim Sveučilištem Aveiro u sklopu projekta „Promocija inovativnih pedagoških pristupa: stvaranje opipljivih edukativnih resursa u digitalnom okruženju“. Cilj projekta poboljšati je digitalne kompetencije profesora kako bi razvili svoj pedagoški pristup te svim učenicima osigurali jednak pristup materijalima za učenje.

Međunarodnu suradnju širimo i u smjeru makedonske gimnazije Algoritam, s kojom organiziramo online debate o najsvježijem primjeru umjetne inteligencije na globalnom tržištu – chat GPT-ju. Planiramo ih uskoro ugostiti u Zagrebu i uspostaviti redovnu razmjenu učenika. Radujemo se svakoj novoj prilici za uspostavljanje ili produbljenje međunarodne suradnje.

Foto: Prva privatna gimnazija

U Prvoj privatnoj gimnaziji ponosni smo na prijateljsku, obiteljsku atmosferu koja vlada u našim razredima i na hodnicima. Škola smo s nultom stopom tolerancije na svaki oblik nasilja, a imamo individualni, cjeloviti pristup svakom učeniku. Upravo zato naši učenici vole ići u školu. Nadalje, u ovoj se školi cijeni različitost i potiče kreativnost i kritičko mišljenje.

Prva privatna gimnazija smještena je u centru Zagreba, u Hebrangovoj ulici, a ima program opće i jezične gimnazije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije