Naslovnica Vijesti Svijet

Protiv neovisnosti glasalo 55 posto

Premijerka Sturgeon smatra da rastuća podrška među stanovništvom može rezultirati time da London neće moći zaustaviti volju naroda
26. travnja 2019. u 13:48 4 komentara 1633 prikaza
Nicola Sturgeon
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/2

Škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je da bi se do svibnja 2021. mogao održati novi referendum o nezavisnosti Škotske ako Velika Britanija doista napusti Europsku uniju.

Juncker i Barnier odgoda do listopada Juncker: Unatoč odgodi, i dalje postoji rizik od brexita bez sporazuma

Ona je pred škotskim parlamentom kazala da je proces vezan uz Brexit pokazao koliko malo utjecaja Škotska ima na njega i sve ono što bi joj izlazak iz Unije mogao donijeti. Dodala je da će u proces krenuti zakonski dokumenti koji će omogućiti da se taj referendum provede do navedenog datuma, što je ujedno i kraj mandata sadašnjeg saziva škotskog parlamenta.

Do kraja ove godine

– Odluka o izboru između Brexita i budućnosti Škotske kao nezavisne europske nacije treba biti donesena u mandatu ovoga saziva našeg parlamenta. Bude li Škotska na silu izvedena iz članstva u EU, mora nam biti omogućeno da se u ovome roku izjasnimo o vlastitoj budućnosti. To će biti naš put da izbjegnemo onu najveću štetu koju nam Brexit može donijeti – kazala je Sturgeon i najavila da će parlament najkasnije do kraja ove godine glasovati o zakonodavnoj podlozi za raspisivanje referenduma koji će biti obvezujući.

Nicola Sturgeon | Autor : Reuters Foto: Reuters Škotska premijerka Nicola Sturgeon (lijevo) kazala je da je proces vezan uz Brexit pokazao koliko malo utjecaja Škotska ima na njega i sve ono što bi joj izlazak iz Unije mogao donijeti     

Premijerka smatra da joj pobjeda njezine Škotske nacionalne stranke na prošlim izborima daje mandat da ponovo zatraži referendum, i to prvenstveno zato što su se promijenile okolnosti u odnosu na prethodni referendum održan 2014. Te promijenjene okolnosti su odvlačenje Škotske iz EU protiv njezine volje.

Živi zid Izmjene Ustava Odgovor na referendumske inicijative: Za referendum izlaznost 50 posto

Sturgeon je od vlade Therese May prije dvije godine tražila da Škotskoj odobri održavanje još jednog referenduma, što je vlada u Londonu odbila. Premijerka Theresa May nedavno je kazala kako se stav njezine vlade o tome nije promijenio. No Nicola Sturgeon računa na sve veću podršku onih koji traže nezavisnost Škotske. Naime, sve više članova škotskog parlamenta od premijerke je tražilo da pokrene proces za referendum.

Traži se konsenzus

Iako je svjesna protivljenja Londona, Sturgeon je naglasila da rastuća podrška, kako u parlamentu tako i među stanovništvom, može rezultirati time da London neće moći zaustaviti iskazivanje volje naroda. Ona je pozvala i druge stranke, koje su se dosad protivile nezavisnosti, da se pridruže Škotskoj nacionalnoj stranci u nastojanjima da se ostvari zajedništvo koje bi dovelo do nezavisnosti. Također smatra da nikada nije bilo izvjesnije da bi referendum mogao ići u korist onih koji žele nezavisnost. No, ipak ostavlja teoretsku mogućnost da se Škotska ne odcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva.

– Jedina mogućnost koja nam se sada pruža jest da svim silama pomognemo zaustaviti Brexit tako da Velika Britanija ostane članica EU. No ako u tome ne uspijemo, moramo se suočiti s negativnim posljedicama Brexita i donijeti odluku o vlastitoj sudbini – kazala je Sturgeon.

Britanska premijerka Theresa May iskoristila je i skup u Egiptu da razgovara o Brexitu, između ostalih, i s Jean-Claudeom Junckerom Sapunica se nastavlja Merkel nadigrala Macrona i odgodila Brexit na dulji rok

Također je najavila osnivanje Skupštine građana koja bi trebala poslužiti kao savjetodavno tijelo koje će raditi na tome da se utvrdi kakvu budućnost Škoti žele za svoju zemlju.

Premijer Andrej Plenković o Sloveniji i Brexitu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    Haha Sturgeon na engleskom je jesetra.

  • Avatar Django
    Django:

    Britanci bi ostali u EU ali uredno glasuju za BREXIT. Škoti bi neovisnost ali na referendumu glasuju za ostanak u VB. Eto kako pogubno klimatske promjene utiču na ponašanje ljudi.