Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomislavgrad

Pronađene kosti pripadale mamutu, a stare su 20 mil. godina

'image(4)'
Zoran Grizelj
26.04.2013.
u 08:00

Riječ je o jednom od najstarijih nalazišta kojim je općina u BiH postala treći najveći lokalitet u svijetu uz Pakistan i Njemačku

Godinu i pol dana nakon što je arheolog amater Vinko Ljubas u kamenolomu pokraj Tomislavgrada pronašao kosti, stigla je i službena potvrda da je riječ o ostacima mamuta starim 20 milijuna godina. – Nalazi struke potvrđuju da se radi o jednom od najstarijih nalazišta kostiju praslona – potvrdio je prof. dr. Oleg Mandić.

Ovim je potvrđeno da je Tomislavgrad na globalnoj paleontološkoj karti uz Pakistan i München, pozicioniran kao treći najvažniji lokalitet oko kojeg se tek treba isplesti znanstvena priča. Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kaže da planiraju pomoći otvaranje muzeja u kojem će biti izloženi otkriveni ostatci praslona iz razdoblja novog miocena. Uz stručna istraživanja i predavanja, ovo bi se raritetno znanstveno otkriće moglo staviti u službu turizma i turističke promidžbe mjesta. S tim se slaže i doc. dr. Jozo Bagarić iz stručnog povjerenstva za istraživanje. Nakon krunidbe kralja Tomislava općina Tomislavgrad, dobiva novu, puno opipljiviju prapovijesnu priču koja se stručno zove "Gomphoterium-TG".

>> Kod Paga pronađena velika bizantska utvrda iz 6. stoljeća!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije