Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće na Jadranu

Kod Paga pronađena velika bizantska utvrda iz 6. stoljeća!

Veliki Sikavac, arheologija
Facebook
28.03.2013.
u 12:30

– To je vrijeme bizantskog cara Justinijana koji je želio bolje zaštititi jadranski trgovački put i počeo je graditi utvrde – kazao je voditelj istraživanja dr. sc. Smiljan Gluščević iz Arheološkog muzeja u Zadru.

Na otočiću Veliki Sikavac kod Vlašića na otoku Pagu pronađena je bizantska utvrda iz 6. stoljeća sa šest kula, 20 prolaza, 37 objekata i dva centralna prostora, odnosno trga, piše Pag Press.

Površina utvrde unutar koje se nalazi pravi mali grad je 5000 m2. Istraživanje toga lokaliteta vode dr. sc. Smiljan Gluščević iz Arheološkog muzeja u Zadru i dr. Darja Grosman s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Pokraj utvrde nalazi se crkvica

Gluščević je prije dva dana u Vlašićima održao prezentaciju o dosadašnjem istraživanju. – Pokraj bizantske utvrde nalazi se crkvica koja je izgrađena poslije utvrde. Riječ je  o jednobrodnoj crkvici s vidljivim zidovima apside koja je mogla biti izgrađena u razdoblju od 10. do 15. stoljeća. Izvan zidova crkve pronađen je i polukružni zid koji bi mogao biti temelj neke građevine koja je prethodila crkvici – kazao je Gluščević.

Na lokalitetu je nađena kamena alatka iz starijeg kamenog doba, komadić rimskog stakla te komadi keramike, kupe kanalice, dijelovi posuđa i dijelovi keramičkih amfora iz sredine 6. stoljeća.

– To je vrijeme bizantskog cara Justinijana koji je želio bolje zaštititi jadranski trgovački put i počeo je graditi utvrde. To je vrijeme prodora Slavena i Avara. Pretpostavlja se da je utvrda na Velikom Sikavcu bila jedna u nizu utvrda koje su čuvale plovni put koji je vodio iz Podvelebitskog kanala. U prvom tisućljeću prije Krista utvrda je bila Ljubačka gradina, zatim bizantska utvrda na Velikom Sikavcu, a oko 1600. godine to je bila Fortica – kazao je Gluščević te dodao kako može reći da je to "najveći nalaz na Jadranskoj obali u posljednje vrijeme".

>>Iznimna izložba o kulturnom stapanju Bizanta i Islama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije