Naslovnica Vijesti Hrvatska

Programsko vijeće HRT-a: Krišto je trebala dobiti izvanredni otkaz

Vijeće također zamjera što HRT želi Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) za prošlu godinu dati 14 milijuna kuna umjesto 18,9 milijuna kuna
08. siječnja 2013. u 17:09 144 komentara 413 prikaza
Kardinal Bozanić primio Karolinu Vidović Krišto
Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Programsko vijeće HRT-a prihvatilo je Program rada za 2013. godinu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, no zatraženo je da se uzmu u obzir njihove primjedbe.

Najveća zamjerka članova vijeća jest što HRT želi Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) za prošlu godinu dati 14,000.000 kuna umjesto 18,900.000 kuna. Predsjednik HAVC-a Hrvoje Hribar poslao je dopis u kojem ističe da će taj gubitak od 4,9 milijuna kuna uništiti domaću kinematografiju kojoj je upravo krenulo bolje, a članovi vijeća se slažu.

– Uništava se cijela jedna gospodarska grana, a HRT-u taj novac ništa ne znači. To je društveno neodgovorno ponašanje – rekao je Arsen Oremović.

HRT je prema zakonu dužan dati HAVC-u dva posto ukupnih godišnjih prihoda dobivenih audiovizualnom djelatnošću.

– Problem je u tome što su oni taj postotak izračunali na osnovu našeg planiranog prihoda za 2012., a on je bio znatno manji – rekao je Radman.

Vijeće se pozabavilo i novinarkom Karolinom Vidović Krišto, koja im se požalila na ukidanje svoje emisije "Slika Hrvatske". V. d. glavnog urednika HTV-a Dean Šoša istaknuo je da se Krišto nije držala osnovnih pravila novinarske struke jer je priču obradila sasvim jednostrano i u emisiji pustila filmić za koji HRT nema autorska prava. Članovi vijeća složili su se s njim, a neki smatraju da je trebala dobiti izvanredni otkaz.

Od Radmana doznajemo i da se HRT ni u 2013. ne planira riješiti viška ljudi. Restrukturiranju nije namijenio ni lipe.

– Treba prvo završiti analizu koja će nam reći gdje su točno viškovi – rekao je Radman.

Najavio je gašenje odašiljača za kratki val te prestanak rada satelitskog programa. Sadržaji za hrvatske iseljenike nakon toga ići će na Četvrtom programu, a HRT će snimati i emisije namijenjene potencijalnim turistima.

>>Emisija 'Slika Hrvatske' naglo skinuta s programa HRT-a

>>HND: Na HRT 4 zapošljava se preko veza s čelnicima programa

Kviz
KVIZ
Testiraj svoje znanje: Otkrij jesi li pravi jezikoslovac?

A1 izdvaja za Vas

  • velikazmija:

    to je partijska televizija -SKJ- SDP --nikakva hrvatska televizija već srpska sa agresorskim serijama i programom i ne gledam je od kad je posmijenjivano 40 hrvata i zamijenili ih sa komunistima i šošama ilisa srbima to jest istina--radman titin pionir ... prikaži još!tin pionir već bio na tv direktor i sad ponovno nema od njega ni lepšeg ni pismenijeg hrvata -iš-

  • abram:

    ALAPAČO....svjedoci smo da i od loših ima još gorih.....

  • kverkus:

    ova vlada je dobila demokratsku većinu mandat da mijenja hrvatsku prema tome je jasno tko je manjina.