Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LISTA LEKTIRE

Profesori, učitelji i knjižničari odlučili: Čitat će se Harry Potter, Čudo, Heidi...

Blaženka Divjak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
26.04.2019.
u 17:56

8345 profesora, učitelja i knjižničara odlučilo – čitat će se Harry Potter, Čudo, Heidi...

Sedamsto književnih djela nalazi se na popisu izbornih lista lektira za osnovne i srednje škole! S tog će popisa nastavnici, profesori hrvatskog jezika i učitelji razredne nastave svojevoljno birati naslove koje će njihovi učenici, uz postojeći i kurikulom propisani obvezni popis književnih djela, čitati u školskoj godini.

Knjižnicama 50 milijuna kn

Takva lista, koja obuhvaća i djeci zanimljive naslove i moderne autore, rezultat je provedene ankete u kojoj su sudjelovala 8344 profesora hrvatskog jezika, učitelja i knjižničara diljem Hrvatske. Podsjetimo, provedena anketa kojom se sastavljala lista izborne lektire, koju su nastavnici popunjavali u veljači, bila je svojevrsna isprika ministrice Blaženke Divjak nakon što je utvrđeno da je u konačnoj verziji kurikula hrvatskog jezika “netragom” nestala lista izbornog sadržaja za osnovnoškolce i srednjoškolce koju su izglasali i potvrdili članovi Ekspertne radne skupine na čelu s Radovanom Fuchsom, kao i da je u potpunosti izmijenjena lista obveznih lektirnih naslova za srednju školu na kojoj su se, i u novom kurikulu, zadržala isključivo kanonska djela.

Nacionalni skup za obrazovanje

Nakon što se javnost jasno usprotivila brisanjunaslova koji su se nalazili na izbornoj listi, poput Ježeve kućice, Dnevnika Anne Frank, Pipi Duge Čarape, ministrica Divjak anketom je među nastavnicima odlučila prelomiti javne rasprave, nikada jasno odredivši tko je autor lista lektira bez izbornog sadržaja, a danas poručuje da se anketa od samog početka radila s isključiva dva cilja.

– Upitnik o preferencijama nastavnika radili smo s dva cilja. Prvi je da ispitamo potrebe školskih knjižnica za opremanjem, a drugi je da omogućimo onim nastavnicima kojima je to potrebno preporuke i listu s koje će morati birati naslove – kazala je ministrica Divjak naglasivši da je osigurano gotovo 50 milijuna kuna za opremanje fonda školskih knjižnica u dvije godine – kako iz proračuna, tako i iz fondova Europske unije. Hrvatska je tako, uz ovaj novi anketom dobiveni izborni popisa sadržaja, dva puta utvrđivala gradivo – točnije dva je puta radila jedan te isti posao. U oba slučaja on je rezultirao gotovo identičnom listom izbornog sadržaja lektirnih naslova. Izborna lista lektire služi isključivo nastavnicima pa će s nje, primjerice, profesori hrvatskog jezika u gimnazijama, uz obaveznih pet djela, moći izabrati još pet djela s izborne liste lektire koje će učenici morati pročitati.

– U prvom razredu osnovnih škola na listi obvezne lektire propisana su samo dva djela, dok učitelj u tome razredu samostalno, s liste izborne lektire, može izabrati još osam naslova. U gimnazijama je to pola-pola – pet djela je propisano, a pet se bira s izborne liste – kazala je Blaženka Divjak. Liste izborne lektire podijeljene su na listu koja sadrži popis djela za učenike prvog i drugog razreda, popis za učenike trećeg, četvrtog i petog razreda, popis za učenike šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, kao i listu koja na jednom mjestu obuhvaća sve razrede srednjih škola.

Na listi Hotel Zagorje i Miš

U svakoj od navedenih razrednih kategorija pet je djela koja su nastavnici hrvatskog jezika i knjižničari iz cijele zemlje najčešće birali pa je tako top pet naslova za srednjoškolce po izboru nastavnika Lovac u žitu, Nora – Lutkina kuća, Životinjska farma, Kabanica i Judita Mire Gavrana.

Promatra li se lista za gimnazijalce, trinaest srednjoškolskih nastavnika na izbornu listu za srednjoškolce predložilo je “Dnevnik Anne Frank”, isto toliko predložilo je Malog princa Antoinea de Saint-Exupéryja, a 155 nastavnika na izbornu listu uvrstilo je djelo “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana.

Na izbornoj listi je i autorica Ivana Simić Bodrožić, čije je djelo Hotel Zagorje predložilo 179 srednjoškolskih profesora, dok je 128 nastavnika na listi izbornog popisa lektire istaknulo i djelo Miljenka Jergovića “Sarajevski Marlboro”. Učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola s liste će birati naslove poput Pale sam na svijetu, Naopake bajke, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Družbe Pere kvržice, Grga Čvarak, Stanari u slonu, Božićna bajka, Miš...

 

Komentara 26

RO
Rope22
18:49 26.04.2019.

Nakon što sam došao do miljenka jergovića, prestao sam čitati.

PO
pogrebnik
18:11 26.04.2019.

Profesori s diplomom,naravno bez znanja.Bolje profesori bez diplome a s znaanjem.

Avatar rubinet
rubinet
22:32 26.04.2019.

A što Miljenko Jergović /Sarajevski m.../radi u hrvatskoj lektiri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije