Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesori, učitelji i knjižničari odlučili: Čitat će se Harry Potter, Čudo, Heidi...

8345 profesora, učitelja i knjižničara odlučilo – čitat će se Harry Potter, Čudo, Heidi...
26. travnja 2019. u 17:56 26 komentara 1899 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Sedamsto književnih djela nalazi se na popisu izbornih lista lektira za osnovne i srednje škole! S tog će popisa nastavnici, profesori hrvatskog jezika i učitelji razredne nastave svojevoljno birati naslove koje će njihovi učenici, uz postojeći i kurikulom propisani obvezni popis književnih djela, čitati u školskoj godini.

Divjak Novi slučaj Divjak očekuje da kod razotkrivanja lažnih diploma ustanove rade svoj posao

Knjižnicama 50 milijuna kn

Takva lista, koja obuhvaća i djeci zanimljive naslove i moderne autore, rezultat je provedene ankete u kojoj su sudjelovala 8344 profesora hrvatskog jezika, učitelja i knjižničara diljem Hrvatske. Podsjetimo, provedena anketa kojom se sastavljala lista izborne lektire, koju su nastavnici popunjavali u veljači, bila je svojevrsna isprika ministrice Blaženke Divjak nakon što je utvrđeno da je u konačnoj verziji kurikula hrvatskog jezika “netragom” nestala lista izbornog sadržaja za osnovnoškolce i srednjoškolce koju su izglasali i potvrdili članovi Ekspertne radne skupine na čelu s Radovanom Fuchsom, kao i da je u potpunosti izmijenjena lista obveznih lektirnih naslova za srednju školu na kojoj su se, i u novom kurikulu, zadržala isključivo kanonska djela.

Nacionalni skup za obrazovanje

Nakon što se javnost jasno usprotivila brisanjunaslova koji su se nalazili na izbornoj listi, poput Ježeve kućice, Dnevnika Anne Frank, Pipi Duge Čarape, ministrica Divjak anketom je među nastavnicima odlučila prelomiti javne rasprave, nikada jasno odredivši tko je autor lista lektira bez izbornog sadržaja, a danas poručuje da se anketa od samog početka radila s isključiva dva cilja.

Školarci MATURA Od 2021. neće se moći pasti zbog eseja iz hrvatskog jezika

– Upitnik o preferencijama nastavnika radili smo s dva cilja. Prvi je da ispitamo potrebe školskih knjižnica za opremanjem, a drugi je da omogućimo onim nastavnicima kojima je to potrebno preporuke i listu s koje će morati birati naslove – kazala je ministrica Divjak naglasivši da je osigurano gotovo 50 milijuna kuna za opremanje fonda školskih knjižnica u dvije godine – kako iz proračuna, tako i iz fondova Europske unije. Hrvatska je tako, uz ovaj novi anketom dobiveni izborni popisa sadržaja, dva puta utvrđivala gradivo – točnije dva je puta radila jedan te isti posao. U oba slučaja on je rezultirao gotovo identičnom listom izbornog sadržaja lektirnih naslova. Izborna lista lektire služi isključivo nastavnicima pa će s nje, primjerice, profesori hrvatskog jezika u gimnazijama, uz obaveznih pet djela, moći izabrati još pet djela s izborne liste lektire koje će učenici morati pročitati.

– U prvom razredu osnovnih škola na listi obvezne lektire propisana su samo dva djela, dok učitelj u tome razredu samostalno, s liste izborne lektire, može izabrati još osam naslova. U gimnazijama je to pola-pola – pet djela je propisano, a pet se bira s izborne liste – kazala je Blaženka Divjak. Liste izborne lektire podijeljene su na listu koja sadrži popis djela za učenike prvog i drugog razreda, popis za učenike trećeg, četvrtog i petog razreda, popis za učenike šestog, sedmog i osmog razreda osnovnih škola, kao i listu koja na jednom mjestu obuhvaća sve razrede srednjih škola.

Otvorena Noć Knjige PROVJERA DIPLOMA Ministrica Divjak: Očistiti sustav od varalica i vratiti povjerenje

Na listi Hotel Zagorje i Miš

U svakoj od navedenih razrednih kategorija pet je djela koja su nastavnici hrvatskog jezika i knjižničari iz cijele zemlje najčešće birali pa je tako top pet naslova za srednjoškolce po izboru nastavnika Lovac u žitu, Nora – Lutkina kuća, Životinjska farma, Kabanica i Judita Mire Gavrana.

Promatra li se lista za gimnazijalce, trinaest srednjoškolskih nastavnika na izbornu listu za srednjoškolce predložilo je “Dnevnik Anne Frank”, isto toliko predložilo je Malog princa Antoinea de Saint-Exupéryja, a 155 nastavnika na izbornu listu uvrstilo je djelo “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana.

Ministrica Divjak održala predavanje na Nacionalnom stručnom skupu Ministrica Divjak: U kurikularnu reformu uloženo oko 2 milijarde kuna

Na izbornoj listi je i autorica Ivana Simić Bodrožić, čije je djelo Hotel Zagorje predložilo 179 srednjoškolskih profesora, dok je 128 nastavnika na listi izbornog popisa lektire istaknulo i djelo Miljenka Jergovića “Sarajevski Marlboro”. Učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola s liste će birati naslove poput Pale sam na svijetu, Naopake bajke, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Družbe Pere kvržice, Grga Čvarak, Stanari u slonu, Božićna bajka, Miš...

 

Evo što će sve đaci čitati u školama

Na izbornoj listi za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole uz navedenih top pet naslova (po izboru profesora) nalaze se i djela: Idi pa vidi, Sretan cvrčak, Kako sanjaju stvari, Pronađeno blago, Mica Poštarica, Anica, Nezadovoljna bubamara, Priče iz davnine, Bijeli jelen, Zlatokosa, Medo koji voli grliti, Durica - Male ljubavi, Djeco, laku noć, Ježeva kućica, Pinokio, Grga Čvarak, Male priče o velikim slovima: moja prva abeceda, General Kiro miš..

Na izbornoj listi zaučenike 3., 4. i 5. razreda profesori će moći birati između 186 djela. Neka od njih su: Charlie i tvornica čokolade, Pipi Duga Čarapa, Petar Pan, Strah u Ulici lipa, Basne, Ključić oko vrata, Junaci Pavlove ulice, Heidi, Snijeg u Splitu, Kako je tata osvojio mamu, Trojica u Trnju, Gregov dnevnik, Pustolovine Toma Sawyera, Grički top, Petrica Kerempuh, 20.000 milja pod morem, Koko i duhovi, Alisa u zemlji čudesa, Čudo, Harry Potter, Leteći razred.

Na izbornoj listi za učenike 6., 7. i 8 razreda profesori će moći birati između 177 naslova. Neki od njih su: Dnevnik Anne Frank, Duga, Kod kuće je najgore, Maturalac, Kronike iz Narnije, Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik), Galeb Jonathan Livingston, Sasvim sam popubertetio, Kraljević i prosjak, Starac i more, Sadako hoće živjeti, Tajni dnevnik Adriana Molea, Kad pobijedi ljubav, Zagrebačka priča, Oliver Twist, Imaš fejs?, Potraži me ispod duge, Harry Potter i Kamen mudraca, Tko je ubio Pašteticu, Zabranjena vrata, Omiški gusari, Dobar dan, tata, Čarobna kupka doktora Proktora, Hobit, O mamama sve najbolje...

Top pet naslova s izborne liste lektira

1.- 2. razred

1. Pale sam na svijetu - Jens Sigsgaard

2. Plesna haljina žutog maslačka - Sunčana Škrinjarić

3. Tri medvjeda i gitara - Ljudevit Bauer

4. Pismo iz Zelengrada - Nevenka Videk

5. Poštarska bajka - Karel Čapek

3., 4. i 5. razred

1. Dnevnik Pauline P. - Sanja Polak

2. Emil i detektivi - Erich Kästner

3. Duh u močvari - Anto Gardaš

4. Miševi i mačke naglavačke - Luko Paljetak

5. Bijeli jelen - Vladimir Nazor

6., 7. i 8. razred

1. Mali princ - Antoine de Saint-Exupéry

2. Smogovci - Hrvoje Hitrec

3. Sretni kraljević - Oscar Wilde

4. Divlji konj - Božidar Prosenjak

5. Djevojčica iz Afganistana - Deborah Ellis

1., 2., 3. i 4. razred 

1. Lovac u žitu - Jerome David Salinger

2. Nora - Lutkina kuća - Henrik Ibsen

3. Životinjska farma - George Orwell

4. Kabanica - Nikolaj Vasiljevič Gogolj

5. Judita - Miro Gavran

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Rope22:

  Nakon što sam došao do miljenka jergovića, prestao sam čitati.

 • pogrebnik:

  Profesori s diplomom,naravno bez znanja.Bolje profesori bez diplome a s znaanjem.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  A što Miljenko Jergović /Sarajevski m.../radi u hrvatskoj lektiri?