Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministrica Divjak: Očistiti sustav od varalica i vratiti povjerenje

Odgovarajući na pitanja novinara prilikom svečanog otvorenja Noći knjige 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Divjak je istaknula kako je dala naputak da se provjeri autentičnost diploma svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.
23. travnja 2019. u 15:03 4 komentara 228 prikaza
Otvorena Noć Knjige
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak kako očekuje da će provjere autentičnosti dokumenata o stupnju obrazovanja zaposlenih u obrazovnom sektoru iznjedriti još barem nekoliko krivotvorenih diploma ili svjedodžbi, poručivši kako je sada ključno vratiti povjerenje u sustav i očistiti ga od varalica.

učionica Krivotvorenje Otkrivena još jedna lažna diploma, 17 godina muškarac je predavao u školi

Odgovarajući na pitanja novinara prilikom svečanog otvorenja Noći knjige 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Divjak je istaknula kako je dala naputak da se provjeri autentičnost diploma svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

"To je proces koji će trajati cijelu ovu godinu", rekla je ministrica. Pri sagledavanju podataka, međutim, treba imati na umu da je riječ o oko 60-70 tisuća ljudi koji su zaposleni u školama, a u ovom trenutku imamo podatke da je došlo 12 krivotvorenih diploma i dvije krivotvorene svjedodžbe", napomenula je Divjak.

"Ako usporedimo s rezultatima provjere u nekim javnim poduzećima i slično, to nisu velike brojke. Međutim, i jedna krivotvorena diploma ili svjedodžba u sustavu odgoja i obrazovanja je ona koja ne smije biti tamo, jer stvarno moramo vratiti povjerenje u sustav i moramo očistiti sustav od varalica", kazala je.

Divjak Novi slučaj Divjak očekuje da kod razotkrivanja lažnih diploma ustanove rade svoj posao

U tom je smislu ključno, smatra, da se za sve uvede procedura da se kod novog zapošljavanja svaka diploma provjeri prije nego se osoba zaposli.

"Ja nekako očekujem da će se još koja diploma i svjedodžba naći do kraja ove godine. Ali puno je važnije da smo mi osvijestili potrebu provjere i da se uspostavi procedura kod novoga zapošljavanja da do toga više ne dođe", poručila je ministrica Divjak.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Neo001:

  Prvenstveno treba očisititi sustav od komunjarskog kadra koji su dobivali diplome i doktorate prema partijskoj podobnosti. Filozofski Zagreb je najgore leglo komunjarsko kadra.

 • Avatar lokalpatriot ri
  lokalpatriot ri:

  Važi li to i za plagijatore iz Sabora (čitaj Vaso)?

 • komar64:

  To je svakako potrebno uraditi....ali nisi ti ta osoba za to.