Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 2021. neće se moći pasti zbog eseja iz hrvatskog jezika

Bitne promjene na ispitima državne mature očekuju se tek za dvije godine
23. travnja 2019. u 11:40 1 komentara 1275 prikaza
Školarci
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Maturanti koji će na ispite državne mature u školskoj 2021./2022. godini bit će prva generacija koja će se susresti sa značajnijom promjenom ispita koji je potvrda završenog srednjoškolskog obrazovanja.

Divjak Novi slučaj Divjak očekuje da kod razotkrivanja lažnih diploma ustanove rade svoj posao

Prema najavama ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, te će školske godine ispiti mature morati biti prilagođeni novim kurikulima i novoj paradigmi učenja, koja se od ove jeseni počinje primjenjivati u svim gimnazijama diljem Hrvatske.

Dvije razine ispita - prošlost

Podsjetimo, prema novim kurikulima “Škole za život”, koji se odnose na sve školske predmete, svoje srednjoškolsko obrazovanje ove jeseni započet će svi učenici koji će upisati prve razrede gimnazija, a školske godine 2021./2022. na maturu prilagođenu “Školi za život” izaći će generacija srednjoškolaca koji su bili dio eksperimentalne provedbe i testirali nove načine učenja.

U Ministarstvu i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje tek se dogovaraju hoće li se ispiti mature digitalizirati, odnosno hoće li se polagati pomoću računala ili će ostati u formi u kakvoj su danas – olovka i papir. No do te značajnije promjene koja tek treba uslijediti, maturanti će se susresti s još nekoliko novosti na ispitima državne mature.

učionica Krivotvorenje Otkrivena još jedna lažna diploma, 17 godina muškarac je predavao u školi

Naročito na ispitu hrvatskog jezika. Budući da na tome ispitu postoje dva dijela, esej i test, već je ovogodišnjim maturantima, u odnosu na prošlogodišnje, smanjen udio eseja u ukupnom bodovanju za hrvatski jezik. Podsjetimo, lani su maturanti morali zadovoljiti zadani prag i u eseju i u testu da bi im u svjedodžbi pisala pozitivna ocjena iz spomenutog obveznog predmeta, a već sada je poznato da uz ovogodišnju prijelaznu fazu, koja znači smanjivanje praga prolaznosti u dijelu eseja, iduće godine maturanti neće trebati dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja kako bi hrvatski jezik uspješno položili.

Kako je to pojasnila ministrica Divjak, takav “preokret” nije linija manjeg otpora.

Zbog eseja jedinice

– Dobro je da se svaki ispit državne mature gleda cjelovito, a ne u njegovim dijelovima jer bi u dijelovima onda trebalo promatrati i matematiku – kazala je Divjak.

Prije ovakve odluke o definiranju hrvatskog jezika kao cjelovitog ispita, generacija maturanata 2017./2018. ostvarila je u tome predmetu loše rezultate, i to zbog esejskog dijela ispita. Samo na osnovnoj razini te je školske godine čak 1700 maturanata predalo prazan papir ne napisavši u eseju ni jednu jedinu riječ.

Ministrica divjak: 'Ministarstvo ne zatvara škole, već može predložiti Vladi promjenu statusa unutar mreže škola'

Ove će godine na višu razinu iz hrvatskog izaći 22.042, a osnovnu razinu pisat će 9847 pristupnika. Matematiku na višoj razini, prijavilo je 21.139 maturanata., a njih 11.252 pisat će osnovnu razinu toga predmeta. Što se engleskog tiče, višu razinu prijavilo je 18.760 maturanata, a osnovnu razinu 11.464 učenika.

Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije

travelriskmap.com
TRAVEL RISK
Ovo su najsigurnije zemlje u svijetu, evo gdje je Hrvatska
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar salaso
    salaso:

    Malo je bedast naziv " esej" za uradak djece na maturi...esej je osobni osvrt..a njega se ne može ocijeniti...možda prije " prikaz" kakve je moja generacija pisala u zadaćnice....to se može usporediti s uvriježenim mišljenjem o nekom književnom djelu pa ... prikaži još! ocijeniti....ali "esej"...….pogrešan naziv otpočetka...