Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Petar Ćosić

Prodavač sportske opreme ili Šarićev glavni operativac

Petar Ćosić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
20.11.2014.
u 12:39

Bijeli prah - Optužnica tereti Ćosićevu skupinu 
da su iz Brazila dopremili 339 kilograma kokaina

Dobro raspoložena i nasmijana, petorica optuženih za krijumčarenje 339 kilograma kokaina iz Brazila, vrijednog 12,8 milijuna eura, na optuženičkim su klupama u sudnici Županijskog suda u Splitu čekala početak posljednjeg ročišta.

Ništa lošije volje nije bio ni prvooptuženi Petar Ćosić kojeg su pravosudni policajci s lisicama na rukama doveli iz pritvora na Bilicama. Ubrzo je bilo jasno zašto.

Izvršavali sve naloge

Jedan od optuženih nije imao branitelja, ročište je odgođeno, a kako se postupak razvukao, i zadnji od optuženika, Petar Čačić, pušten je iz pritvora. Isteklo je 3,5 godina od njegova uhićenja, dulje ne može biti. Ubuduće bi na suđenja trebao dolaziti kao slobodan čovjek. Razloga za dobro raspoloženje bilo je više nego dovoljno. Suđenje braći Petru i Anti Ćosiću iz Tomislavgrada, njihovu nećaku Manuelu Vuliću, s prebivalištem u Pragu, Stanislavu Kneževiću, pomorcu iz Splita, Vlatku Šošu iz Zagreba i Sergiu Rimaniću iz Zadra u veljači iduće godine krenut će od početka. Naravno, ako se okupe svi optuženici i njihovi odvjetnici, što će biti još teže nego kada su bili u pritvoru.

Uhićeni su još u svibnju 2011. godine u međunarodnoj akciji koju je vodila američka DEA i nazvala je “Dogma”. Prvo je bilo 10 optuženika, ali kako četvorica nisu dostupna hrvatskom pravosuđu, slučajevi su razdvojeni. Tko zapravo vuče sve konce i za koga svi oni rade, nikada nije rasvijetljeno. Jedna priča kaže da iza svega stoji tajanstveni Nizozemac, koji nije identificiran, a druga, puno uvjerljivija, da je iza Ćosićeve skupine crnogorski narkoboss Darko Šarić kojem se trenutačno sudi u Beogradu. Ćosić je prema toj priči bio jedan od glavnih Šarićevih operativaca koji je izravno sudjelovao u krijumčarenju velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu. Brodovima su robu dopremali iz Brazila do luka u Španjolskoj, a potom dalje po EU. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Natalija Petković rekla je da je cijela operacija bila dobro uhodana, svaki od optuženika imao je svoju ulogu. Upute i naloge bespogovorno su izvršavali i ostvarivali profit.

Potres i snijeg znače baš to

Ljubo Pavasović Visković, branitelj Petra Ćosića najavio je kako će dokazati da je njegov branjenik putovao svijetom kako bi nabavio odjeću za svoj dućan sportske opreme, a ne da bi švercao kokain. Tvrdi da ni snimke njihovih međusobnih razgovora, za koje USKOK drži da su se koristili tajnim govorom, ne dokazuju ništa.

– Riječ “potres” zaista znači potres jer se u to vrijeme dogodio jedan katastrofalnih razmjera. Također, riječ “snijeg” znači snijeg jer je u to vrijeme na odredištima na kojima su stanovali zaista padao snijeg – ustvrdio je Pavasović Visković na početku suđenja koje će biti ponovljeno. Njegov branjenik ima i bosansko-hercegovačko državljanstvo i stan u Pragu.

>>Petar Ćosić na slobodi, suđenje za šverc 339 kg kokaina opet odgođeno

>>Pavasović: Putovao je svijetom radi kupnje odjeće, ne šverca kokaina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije