Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Priznanje i sigurnost

05.04.2008.
u 00:54

Američki predsjednik je u Hrvatskoj i to u pravom državnom posjetu, ne na proputovanju ili odmoru na Jadranu. George Bush kontroverzan je predsjednik, za jedne predvodnik slobodnog i demokratskog svijeta u borbi protiv terorizma, za druge ratoborni zastupnik američkih interesa zbog kojih ne preza kršiti ljudska prava drugih, slabih i različitih. Slično je i u hrvatskoj javnosti, jedni ga doživljavaju kao moćnog i iskrenog prijatelja i zaštitnika, a oni neskloni kao bešćutnog gospodara svijeta koji svoje interese želi nametnuti "maloj Hrvatskoj" i natjerati naše mladiće da se bore i ginu za "američki imperijalizam".

Bez obzira na darove koje će dobiti, Bush je u Hrvatsku donio velik dar iz Rumunjske, pozivnicu za NATO, vojnopolitički savez koji će, bez obzira na sve manje protivnika, Hrvatskoj dugoročno osigurati sigurnost na trusnom i neiživljenom prostoru regije, na kojem se mnogi nisu odrekli nerealnih ambicija i sile koja može opet izvući oružje iz soški.

Bez obzira na pokušaje pretjeranog oduševljenja ili pak minoriziranja dolaska "na kraju mandata", dolazak vođe najmoćnije svjetske političke i vojne sile veliko je priznanje za zemlju koja još osjeća posljedice krvava osamostaljenja i razvija demokraciju koja se teško probija u obitelj slobodnog zapadnog svijeta. Priznanje je to trenutačnoj političkoj eliti, ali prije svega priznanje i poruka hrvatskim građanima da će oni i njihova djeca uživati u sigurnosti, ali i dijeliti rizike zajedno s drugim slobodnim narodima suvremenog svijeta. Ili barem da su za to dobili priliku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije