Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak na SDP

Aktivistkinje od SDP-a traže da podrži ratifikaciju Istanbulske konvencije

Od SDP-a se traži da bezuvjetno podrži ratifikaciju
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
21.03.2018.
u 18:41

U slučaju da vodstvo SDP-a sada ne podrži ratifikaciju, a zastupnici SDP-a za nju u konačnici ne glasaju za ratifikaciju, jedina poruka koja će se u javnosti ponavljati bit će da je SDP po drugi put iznevjerio žene Hrvatske i pomogao fundamentalistima u gaženju ženskih ljudskih prava

Skupina istaknutih aktivistkinja uputila je u srijedu otvoreno pismo SDP-u u kojem traže da ta stranka podrži ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama koja je, kako ističu, civilizacijsko pitanje i ni na koji način ne smije se koristiti za političke obračune. 

U slučaju da vodstvo SDP-a sada ne podrži ratifikaciju, a zastupnici SDP-a za nju u konačnici ne glasaju za ratifikaciju, jedina poruka koja će se u javnosti ponavljati bit će da je SDP po drugi put iznevjerio žene Hrvatske i pomogao fundamentalistima u gaženju ženskih ljudskih prava, poručile su aktivistkinje SDP-u otvorenom pismu. Zabrinute zbog izjava predsjednika Davora Bernardića i nekoliko saborskih zastupnika SDP-a, aktivistkinje su zatražile da se bezuvjetno prekinu najave, a možda i sabotiranje ratifikacije Istanbulske konvencije zbog navodnih ograda koje će biti stavljene u interpretativnu prateću izjavu.

"Sama prateća izjava nema nikakvu pravnu snagu i ni na koji način ne može onemogućiti provedbu ovog prevažnog međunarodnog ugovora kojim se dižu standardi prevencije i zaštite žrtava nasilja – prvenstveno žena, ali i svih slabijih članova obitelji", istaknule su. Isto tako, napominju, važno je znati da je rezervacija na Članak 30. Konvencije vezano uz financijske obveze nasilnika i države za naknadu štete koja je predložena od strane Radne skupine za ratifikaciju, ujedno i najčešća ograda i drugih država, a moralo ju se staviti zbog trenutne neusklađenosti hrvatskog zakonodavstva sa sadržajem članka 30. Konvencije.

Svaka rezervacija može se povući kada se steknu uvjeti za njezino ukidanje – primjerice u sljedećem, sazivu Hrvatskog sabora, naglasile su. "Ženski životi nisu ni politička niti vjerska igračka", stoji u pismu koje su potpisale: aktivistkinja za ljudska prava Sandra Benčić, zastupnica u Gradskoj skupštini Rada Borić, teološka aktivistkinja Lana Bobić, članica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov, članica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle i članica Radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije Sanja Sarnavka.

Komentara 20

Avatar niwrad
niwrad
18:56 21.03.2018.

Ne postoje ženska ljudska prava, postoje samo ljudska prava. Ne postoji društvena pravda, postoji samo pravda. Ne postoji nasilje nad ženama, postoji nasilje nad ljudima. Ne postoji žensko plaćanje poreza. Postoji plaćanje poreza građana. Zato, država nema pravo potpisivati konvencije i kreirati javne politike koje štite samo žene, nego one koje štite građane. U suprotnom ispada da je muškarac samo zato što je muškarac - nasilnik. To je uvredljivo, primitivno, necivilizirani, nekulturno, nemoralno i zlo. I to nam najbolje govori o karakteru ljudi koji podržavaju IK. Glume neke zaštitnike žena, a u stvari su nekulturni primitivci koji ponižavaju i vrijeđaju ljude samo zato što su se rodili kao muškarci.

ZA
zadar1
19:26 21.03.2018.

milijarda je u igri...zato su ove besposlicarke na zadnjim nogama....🤔🤔🤔

SO
SoloHan
19:01 21.03.2018.

Ja želim svima koji financijski profitiraju od uvođenja konvencije, da sve potroše u apoteci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije