Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski rat

Kosovo udarilo carine na robu iz Srbije i BiH od 100 posto!

22.11.2018.
u 18:57

U Kačaniku su jučer Kosovari palili srbijanske proizvode, a predsjednik Srbije Vučić je to, nakon sastanaka s predstavnicima Srba na Kosovu, usporedio s “najgorom vrstom nacizma na djelu”

Nakon što su Srbija i BiH, na zasjedanju Glavne skupštine Interpola u Dubaiju glasale protiv prijma Kosova u članstvo u svjetsku policijsku organizaciju, te kako Kosovo nije uspjelo ući u Interpol, što su političari u Srbiji slavili kao veliku pobjedu, vlada u Prištini uzvratila je udarac uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH i Srbije.

Koliko je taj potez uzdrmao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpsku vladu, govori održavanje sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj je Vučić kazao da je Priština započela pravi trgovinski rat i dovela do najteže situacije u posljednjih deset godina.

Pritisak EU i SAD-a

“Ovaj potez Prištine može se smatrati politički najizazovnijom i najtežom situacijom od nelegalnog proglašenja nezavisnosti pokrajine Kosova”, kazao je Vučić ističući da Priština ima nekoliko ciljeva koje želi ostvariti dizanjem carine na robu bar 100 posto.

“Prvi je da naprave do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuvjetnoj kapitulaciji Beograda i punom priznanju neovisnosti Kosova. Drugi cilj te apsolutne zabrane trgovine jest da u tišini provede najjače i najbrže etničko čišćenje i protjerivanje Srba s Kosova i južno i sjeverno od Ibra”, žesti se Vučić, koji kao treće zbog čega je Priština poduzela najnovije mjere vidi pritisak na međunarodne organizacije i da pokažu kako su u stanju “izazvati eskalaciju i destabilizaciju”.

Odluka o donošenju carina po uzoru na američkog predsjednika Donalda Trumpa (uvodi carine mnogim državama kao sredstvo političkog i ekonomskog pritiska) pripisuje se kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju.

Kao i uvijek, Haradinaj je hladnokrvno najavio poskupljenje kazavši: “Od danas mjera od 100 posto carina za robu iz BiH i Srbije.”

Osim povećanja carina, Haradinaj je donio odluku da “vlada Kosova obvezuje Ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da uklone i zaustave potencijalni uvoz svih proizvoda koji su u suprotnosti sa službenim i ustavnim imenom Republike Kosovo” i kako “ta odluka stupa na snagu odmah”.

“Ne znam zašto je Vučić dignuo takvu paniku. Pa ni Srbija nije poštovala pravila Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) te, usprkos našem upozorenju, nije ništa promijenila”, kazao je Haradinaj cinički dodavši da, “ako odete do Kuksa i Tropoje (na sjeveru Albanije), nema srpske robe, ali ima dovoljno druge robe i živi se. Ako je ta roba došla do tamo, nije teško da uđe i na Kosovo”.

Odmah nakon donošenja takve odluke, na sjeveru Kosova i u Mitrovici poskupjeli su kako kruh i mlijeko tako i mnogi drugi proizvodi i to za 30 do 40 posto.

Šefica EU diplomacije Federica Mogherini zatražila je od Prištine da odmah ukine odluku o povećanju poreza na robu iz Srbije te upozorila na to da je ta mjera kršenje dvaju sporazuma.

“U pitanju je jasno kršenje CEFTA-e i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Kosova”, kazala je Visoka predstavnica EU u povodu odluke vlade Kosova o oporezivanju robe iz Srbije i BiH, ističući kako to dodatno pogoršava situaciju nakon početnog nametanja povećanja poreza od 10 posto prošloga tjedna.

Američki veleposlanik u Beogradu, Kyl Scott zabrinut je mjerom uvođenja carine od 100 posto smatrajući da to ugrožava izglede za regionalnu stabilnost i prosperitet.

Nedavno sam posjetio glavni granični prijelaz za protok robe iz Srbije na Kosovo Jarinje, gdje sam saznao kako je do 15. listopada ove godine na Kosovo uvezeno robe iz Srbije u vrijednosti od oko 360 milijuna eura, dok je izvoz u Srbiju iznosio samo 23 milijuna eura te se predviđalo kako će do kraja godine biti iz Srbije uvezeno robe u vrijednosti 500 milijuna eura. Uvoz iz Srbije svake je godine rastao u prosjeku pet posto.

Poput Srbije, Kosovo je, uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH, ugrozilo i izvoznike i u ovoj državi. BiH s Kosovom ima veći izvoz od uvoza osam puta i to je jedan od rijetkih suficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa.

“Beograd krši sporazume”

Predstojnik ureda kosovskog premijera Avni Arifi je, reagirajući na zahtjev EU da Priština ukine carine na robu iz Srbije i BiH, naveo da je “EU bila odlično informirana o tome da Beograd krši sve sporazume postignute tijekom dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ali to nije osudila“.

“Želio bih da je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini bila zabrinuta kada ju je kosovsko izaslanstvo izvijestilo i zatražilo potporu. Naprotiv, situacija se pogoršala“, poručio je Arifi.

Kako prenosi Misija UN (UNMIK) u svom dnevnom medijskom biltenu, Arifi je objavio pismo iz svibnja, u kojem je, kako tvrdi, „izvijestio EU o sporazumima postignutim u Bruxellesu, čije je odredbe Srbija narušila“.

Srbijanski predsjednik Vučić upozorava da bi posljedice mogle biti “apsolutno nesagledive, gotovo katastrofalne”, ako ne dođe do ukidanja carina od 100 posto.

POGLEDAJTE VIDEO: Obuka kosovske vojske

 

Ključne riječi

Komentara 71

TE
TEUTA
15:23 22.11.2018.

Srbi nisu se navikli da budu manjina. Hrvatska je bila drzava Srba i Hrvata. A Srbija je bila drzava samo Srba. Crnogorci nisu postojali kao nacija. Hrvati su katolicki srbi. Bosnjaci su srbi muslimanske vjere. Povijesno, Kosovo pripada srbima jer su Srbi na Balkanu dosli iz Kavkaza u sedmome vijeku, a Iliri su sacuvali tu zemlju za Srbe. Krajina pripada Srbiji jer tamo zive srbi. Srbi su svugdje diskrimirani. Oni su nebeski narad. Samo kada se iseljavaju tamo bit ce jednaki sa drugima. Kada se naviknes da zivis od rada i bogatstava drugih naroda, nije lako zivjeti sam.

KA
kamenjar0404
21:22 22.11.2018.

Jedino rješenje je da probudite vampira Slobu da vam ponovno vodi mitinge istine!!!!

US
U sridu
20:17 22.11.2018.

Bravo kosovari,cetnici razumiju samo silu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije