Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasna poruka

Kurz Vučiću: Bez priznanja Kosova nema ni EU

07.11.2018.
u 10:01

Da bi ohrabrio obje strane da nastave pregovore, Kurz je istaknuo da je pred Beogradom i Prištinom “jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost” i da se zajedno krene u “uspješniju budućnost”.

Unatoč tome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme govorio da pristupanje Srbije Europskoj uniji nema veze s konačnim rješenjem “kosovskog pitanja”, austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je posjetio Beograd, prije nego što je odletio u Prištinu, u odvojenim razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić kazao je da je pristupanje EU za tu zemlju moguće samo ako Beograd i Priština postignu dogovor i usuglase rješenje o Kosovu. Kurz je pozvao građane Srbije da podrže sve političare koji žele krenuti tim putem. Ukratko – austrijski kancelar Kurz dao je Vučiću do znanja da Srbija nikada neće postati članica EU ako ne prizna neovisnost Kosova.

Ono što je Beograd najviše razočaralo jest to što je Kurz nakon razgovora s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem kazao da će Austrija podržati članstvo Kosova u Interpolu. Izjava Kurza došla je u vrijeme kada je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u velikoj kampanji lobiranja u zemljama članicama EU da ne prihvate članstvo Kosova u Interpolu. Ono što je možda razveselilo Vučića jest to što je Kurz kosovskim dužnosnicima iskazao svoju zabrinutost vezano za osnivanje vojske Kosova.

Da bi ohrabrio obje strane da nastave pregovore, Kurz je istaknuo da je pred Beogradom i Prištinom “jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost” i da se zajedno krene u “uspješniju budućnost”.

Vučić je kazao da “postoji potreba za kompromisnim rješenjem” Beograda i Prištine, ali upozorio je da se “više od 60 posto ljudi u Srbiji protivi dogovoru s Albancima”.

“Spremni smo boriti se za budućnost, ali važno je da Srbija ne bude ponižena”, kazao je Vučić koji je o promjeni granica kao mogućem rješenju kosovskog pitanja rekao: “O kojim granicama govorite – onima koje priznaje Austrija ili Srbija, Rusija ili SAD, Njemačka ili Kina, Italija ili Španjolska? Složit ćete se da te zemlje nisu male i beznačajne”.

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
10:44 07.11.2018.

Problem je da su Srbi u svim politickim temama kompletno nerealni i zive u svojim mitovima i lazima. Kosovo je davno izgubljeno,svi znaju a opet nemogu priznati. To vazi i za ratne zlocine i agresiju na Hrvatsku, ali nemogu priznati i lakse im je lagati, preokreniti cinjenice i zivjeti u svom svijetu. Tako i uce djecu u skolama tako da ce I iduca generacija biti izgubljena u prostoru I vremenu.

Avatar Piskiper@1
Piskiper@1
17:18 07.11.2018.

Ipak je Vuchic primio "kur_ca" da mu saopshti da je popushio kitU

Avatar rubinet
rubinet
10:42 07.11.2018.

Kosovo i Srbija trebaju skupa ući u EU pod zajedničkim imenom Veliko Kosovo. Naravno.. za 30ak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije