Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA

Prisjećanje na žrtve Ovčare: Ubijeno je 200 ranjenika i civila

Ovčara - mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
20.11.2023.
u 16:48

Za ratni zločin na Ovčari počiniteljima se sudilo u Beogradu, a među optuženima je bilo više nekadašnjih Vukovaraca koji su u vrijeme rata bili pripadnici paravojne postrojbe Leva supoderica.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine danas je obilježeno i stradanje na Ovčari gdje su 20. studenoga 1991. godine ubijeni ranjenici i civili koji su odvedeni iz vukovarske bolnice. Obilježavanje stradanja na Ovčari započelo je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata mimohodom pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga“ kojega organizira Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Na Ovčari je ubijeno 200 branitelja i civila koji su prethodno, 18. studenoga, izvedeni iz vukovarske bolnice. Prvo su ih držali u hangaru na Ovčari odakle su ih potom u skupinama odvozili do stratišta gdje su strijeljani. Najmlađa žrtva Ovčare bio je Igor Kačić koji je tada imao samo 16 godina dok je najstarija žrtva imala 77 godina. Među ubijenima bio je i urednik i novinar Hrvatskog radio Vukovara Siniša Glavašević, francuski dragovoljac Jean Michele Nicolier kao i nekoliko žena.  

-Moj otac je radio kao djelatnik vukovarske bolnice i odveden je iz bolnice zajedno s još 199 drugih žrtava. Nismo znali za njegovu sudbinu sve dok nije ekshumirana masovna grobnica na Ovčari. Osobno nisam nikada gubio nadu da se neće vratiti, ali ispostavilo se drugačije – rekao je kratko Igor Gavrić.

VEZANI ČLANCI

Na mjestu masovne grobnice održan je program „Ovčara, vjerna rana“ kojemu su, između ostalih, prisustvovali i potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Ivan Anušić. U izjavi novinarima Medved je rekao kako unatoč svim naporima i nastojanjima Hrvatska još uvijek traga za sudbinom 1803 osobe i oni su nam prioritet svih prioriteta.

-Uz sve obitelji koje su izgubili svoje najmilije, teško je ovih dana, ali kad smo zajedno kao što smo danas bili ovdje u molitvi i sjećanju na njih vjerujem da je i njima malo lakše, vjerujem da i oni smognu snage nosit se s tom boli koju imaju – rekao je Medved.

FOTOGALERIJA Tužna kolona sjećanja u Vukovaru

Ovčara - mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu
1/47

Za ratni zločin na Ovčari počiniteljima se sudilo u Beogradu, a među optuženima je bilo više nekadašnjih Vukovaraca koji su u vrijeme rata bili pripadnici paravojne postrojbe Leva supoderica. Za postojanje masovne grobnice na Ovčari saznalo se 1992. godine, a ekshumacije su započele u rujnu 1996. godine. 

Ključne riječi

Komentara 3

TO
Tornado0508
19:51 20.11.2023.

A gdje je isprika ili odgovornost sa srpske strane za zlocin

LL
lijepa_li si
19:29 20.11.2023.

za ubijene zarobljene civile i vojnike i nakon 32 g nitko nije odgovarao! o bože, srami li se itko!

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
13:14 21.11.2023.

A koliko je Srba ubijeno u Vukovaru prije pocetka gradjanskog rata da se ovo isprovocira? Jel itko zna broj? Jel itko odgovaro za to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije