Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Prisilno ga smještaju u psihijatrijsku ustanovu jer je metalnim gedorom 20 puta izudarao oca

Policijski očevid na mjestu ubojstva pokraj Sesveta
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/6
31.03.2023.
u 17:17

D.J. je u svojoj obrani priznao da je ubio oca, no naveo je da nije bio svjestan što čini jer od 2005. boluje od šizofrenije

D. J. (38) na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen zbog ubojstva svog oca D. J. (63), kojeg je prema optužnici lani u srpnju ubio u obiteljskoj kući na širem zagrebačkom području i to tako što ga je 20 puta udario metalnim gedorom dužine 40 centimetra. Kako je u trenutku ubojstva bio u neubrojivom stanju, sudilo mu se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. A to znači da mu je izrečen prisilan smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci. Po isteku tih šest mjeseci njegovo će se zdravstveno stanje evoluirati svakih pola godine.

 - Sud je utvrdio da ste ubili oca kako vam se optužnicom stavlja na teret. Psihijatrijskim vještačenjem je utvrđeno da ste u kritično vrijeme imali jače pogoršanje šizofrenije od koje bolujete godinama i upravo radi neuzimanja terapije počinili ste djelo u stanju neubrojivosti. Time su ispunjeni uvjeti za prisilni smještaj i da se maksimalno smanji rizik za počinjenje novog djela. Po zakonu neubrojiva osoba nije kriva. A posljedica je psihički poremećaj zbog kojeg ne možete rasuđivati kao zdrava osoba. Istražni zatvor vam je produžen jer biste zbog težih duševnih smetnji mogli počiniti teže kazneno djelo. Sukladno odluci upravitelja zatvora bit ćete dalje u zatvorskoj bolnici ili u psihijatrijskoj ustanovi - rekla je sutkinja Željka Skomeršić, obrazlažući nepravomoćnu presudu.

D.J. je u svojoj obrani priznao da je ubio oca, no naveo je da nije bio svjestan što čini jer od 2005. boluje od šizofrenije.

- Volio sam oca, nismo se svađali ni sukobljavali, a par dana prije ubojstva, osjećao sam se loše. Danima nisam spavao, nisam uzimao terapiju. Da sam bio normalan i da me bolest nije natjerala, ocu ne bih učinio ništa na žao - branio se D.J.

Prema optužnici, oca je ubio lani u srpnju i to tako što ga je gedorom izudarao po cijelome tijelu, nakon čega ga je umotao u tepih i stavio pod stepenice, da bi potom tepih i tijelo prekrio jastucima, poplunima i tepihom. Potom je poslao poruku svojoj sestri:

- Napravio sam nešto zbog čega ćeš se na mene sigurno ljutiti...

Nazvao je i brata te mu kazao:

- Nevjerojatno je koliko čovjeku treba da umre dok u bolovima moli za pomoć i da je nakon dva sata i dalje živ...

Uznemireni brat i sestra pozvali su policiju koja je D.J. našla i uhitila. On je malo prije uhićenja bio kod susjede, koja u tom trenutku nije znala što je napravio.

- Tražio me rakiju. Kazao je da mu treba da ispere grlo od trovanja. Popio je rakiju pa se ispovraćao. Potom mi je kazao da se borio kod kokošinjca s izvanzemaljcem koji mi je ubrizgao kokošji izmet u pluća - svjedočila je ta susjeda.

VIDEO Otkriven uzrok smrti ubojice iz Vinkovaca: Usmrtili su ga policajci

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
17:58 31.03.2023.

nažalost , još uvijek nema uspješnog lijeka za bolesti glave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije