Naslovnica Vijesti Hrvatska

Primorac: Šaljemo poruku o novom smjeru razvoja medicine 22. stoljeća

Riječ je o događanju koje svake druge godine od 1997. organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti koje ima sjedište u Hrvatskoj i kojim predsjedava pedijatar, genetičar i forenzičar, profesor Dragan Primorac
17. lipnja 2019. u 13:12 7 komentara 1581 prikaza
Konferencija ISABS 2019.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

S više od 600 uglednih znanstvenika s prestižnih institucija diljem svijeta, od kojih su četvero dobitnici Nobelove nagrade, Split je idućih tjedan dana postao svjetsko središte znanosti. Tamo je jutros, naime, otvoren jedan od najznačajnijih i najprestižnijih znanstvenih događaja godine – 11. ISABS konferencija o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini („11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“).

Dragan Primorac Veliko priznanje Dragan Primorac dobio prestižnu nagradu Američke akademije za forenzične znanosti

Riječ je o događanju koje svake druge godine od 1997. organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti koje ima sjedište u Hrvatskoj i kojim predsjedava pedijatar, genetičar i forenzičar, profesor Dragan Primorac.

Konferencija ISABS 2019.
1 / 16
Konferencija ISABS 2019.

– ISABS konferencija iznimno je napredovala u posljednje 22 godine te je već postala tradicionalno znanstveno događanje koje snažno pozicionira Hrvatsku na svjetskoj karti znanosti. Iz Splita će u svijet biti odaslana poruka o novom smjeru razvoja medicine 22. stoljeća, koja predstavlja potpuno novu medicinu temeljenu na individualiziranom pristupu pacijentu kroz princip: pravi lijek, u pravoj dozi, u pravom trenutku, za pravog pacijenta – rekao je Dragan Primorac, jedan od osnivača ISABS-a koji u organiziranju konferencije surađuje i s prestižnom američkom Klinikom Mayo.

Dragan Primorac Intervju Dragan Primorac: Personalizirana medicina put je u medicinu koja nas čeka u 22. stoljeću

Svečanom otvorenju konferencije stoga su prisustvovali brojni uglednici iz akademskog, znanstvenog i javnog života, kao i čelni ljudi značajnih svjetskih udruženja i institucija iz područja forenzičnih znanosti, personalizirane i regenerativne medicine te antropološke genetike. Konferencija u Splitu trajat će do 22. lipnja u hotelu Le Méridien Lav, a u tih će se tjedan dana održati niz značajnih predavanja. U radu ovogodišnjeg kongresa sudjelovat će i četvero dobitnika Nobelove nagrade: prof. dr. Paul Modrich (Duke University), prof. dr. Avram Hershko (Technion), prof. dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry) i prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science).

Također, skup su na otvorenju pozdravili ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženka Divjak. Svi su se složili da su ISABS konferencije izuzetno važne u globalnom pozicioniranju Hrvatske u području znanosti, inovacija i konkurentnosti gospodarstva.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • glištun:

  Kad čuju riječ nauka Hrvati se hvataju za pištolj...

 • Grga55:

  Koliko se istraživanja može napraviti umjesto kupovine skupih aviona. Kao da izlazimo iz NATO paketa.

 • doremifas:

  Nema razvoja tu gdje je ovaj kockoglavi ...