Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Dragan Primorac dobio prestižnu nagradu Američke akademije za forenzične znanosti

Ovogodišnja nagrada dodjeljuje se prof.dr. Primorcu za izvrsnost, međunarodnu prepoznatljivost i golemi doprinos razvoju forenzičnih znanosti u svijetu, stoji u obrazloženju Odbora
21. veljače 2019. u 10:29 3 komentara 485 prikaza
Dragan Primorac

Odlukom Predsjedništva Američke Akademije za forenzične znanosti, jedna od najprestižnijih nagrada Akademije 'Mary E. Cowan Outstanding Service Award' dodijeljena je prof.dr. Draganu Primorcu. U svom obrazloženju Odbor za dodjelu nagrade Akademije ističe da se ovogodišnja nagrada dodjeljuje prof.dr. Primorcu za izvrsnost, međunarodnu prepoznatljivost i golemi doprinos razvoju forenzičnih znanosti u svijetu.

Deset znanstvenika Otkrićima obilježili 2018.: Osim u sportu, hrvatska je velesila i u znanosti

Prof.dr. Dragan Primorac, liječnik, forenzičar i genetičar trenutno obnaša dužnost predsjednika Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti (AAFS), predsjednika Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Republike Hrvatske.

Među prvim znanstvenicima u svijetu započinje primjenu analize DNA u svrhu identifikacije žrtva rata, a godinama je jedan od najuglednijih svjetskih forenzičara-genetičara. Njegova knjiga 'Forenzična analiza DNA: interdisciplinarni pristup', koja je prije nekoliko godina objavljena u SAD-u, prema riječima recenzenata, najsveobuhvatnija je knjiga iz područja forenzičke genetike do sada publicirana u SAD-u. U suradnji s Američkom Akademijom za forenzične znanosti i vodećom američkom zdravstvenom institucijom Mayo Clinic, više od 20 godina u Hrvatskoj organizira znanstvene skupove iz područja personalizirane medicine, kliničke i antropološke genetike u čijem radu sudjeluju vodeći svjetski znanstvenici uključujući i dobitnike Nobelove nagrade.

INSPIRATIVNO Žene u znanosti – 50 neustrašivihznanstvenica koje su mijenjale svijet

Prof.dr. Primorac je među začetnicima uvođenja cjelovitog koncepta personalizirane (precizne) medicine u kliničku praksu. Američka akademije za forenzične znanosti, sa sjedištem u Colorado Springs-u, najprestižnija je svjetska organizacija iz područja forenzičkih znanosti, i broji više od 7000 članova koji dolaze iz 50 saveznih država SAD-a, Kanade te iz 74 pridruženih država svijeta. U radu Akademije sudjeluju djelatnici američke vojske, državnih policija, ministarstva pravosuđa, državnog odvjetništva, Federal Bureau of Investigation (FBI), The Drug Enforcement Administration (DEA), suci, odvjetnici te znanstvenici s vodećih američkih znanstvenih institucija i sveučilišta.

Video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • dr dragon:

    Svaka mu čast da se iz politike vratio na svoj profesionalni posao kao čovjek. Najgore mi je kada vidim doktore da se šepure u politici a u bolnicama ih nema dovoljno.

  • midea:

    tako pametan a član stranke koja je pokrala u uništila Hrvatsku , naravno uz SDP!

  • Princeza:

    Bravo legendo. Ovaj covjek treba biti premijer. Svaka cast.0