Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novo oružje Hrvatske vojske: "Crni jastrebovi" stižu kad i F-16-ice

UH-60M koristi se za široki spektar, kako vojnih, tako i mirnodopskih zadaća.
12. listopada 2018. u 11:04 96 komentara 12695 prikaza
Black Hawk
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Korak po korak ostvaruju se najave iz Ministarstva obrane koje vodi Damir Krstičević. Još se prošle godine doznalo da će Hrvatska vojska krenuti nabavljati i višenamjenske helikoptere, znamenite "Crne jastrebove" (Black Hawk UH-60), kao sastavni dio preorijentacije HV-a na helikoptere zapadnog tipa, točnije na američke helikoptere.

združene snage Pogledajte vojnu vježbu HRZ-a, PZO-a i HKoV-a

Nakon što je donacijom SAD-a nabavljeno 16 izviđačko-borbenih helikoptera OH-58 D, koji su u međuvremenu i naoružani, 2020. i 2021. stići će i dva UH-60 i to M tipa, dakle riječ je o zadnjoj i najmodernijoj inačici Crnih jastrebova. U zrakoplovnoj bazi na Plesu prezentirana su dva Black Hawka iz sastava snaga SAD-a u Njemačkoj, a riječ je o istom tipu helikoptera kojeg SAD doniraju Hrvatskoj. Vrijednost donacije je 55 milijuna američkih dolara, uključujući isporuku zemaljske opreme i pričuvnih dijelova, te obuku letačkog i tehničkog osoblja. a trošak MORH-a je plaćanje PDV-a.

Video - Vojna vježba Velebit '18

Za razliku od Kiowa, Black Hawk je višenamjenski helikopter proizvođača Lockheed Martina (koji proizvodi i zrakoplove F-16), opremljen je najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sustavima, koji posadi helikoptera omogućavaju vrhunsku situacijsku svjesnost tijekom provedbe zadaća. UH-60M je izrađen prema novim standardima, kako u opremi i konstrukciji, tako i u sustavu održavanja. Ima povećane operativne sposobnosti, kao i sposobnost preživljavanja i samozaštite, jednostavniji sustav održavanja te više snage i učinkovitosti od ostalih inačica.

UH-60M koristi se za široki spektar, kako vojnih, tako i mirnodopskih zadaća.

UH-60M u vojne svrhe koristi se za sve zadaće, od zračnog helikopterskog napada, zračno-medicinske evakuacije, evakuacije ranjenih, traganja i spašavanja, nadzora i zapovijedanja, prevoženja vojnika ili vanjskog tereta pa do gađanja i raketiranja ukoliko se naoruža.

Video - Predstavljeni helikopteri Black Hawk

Helikopter UH-60M koristi se u različitim vojnim operacijama gdje operativno pokazuje svoju brzinu i agilnost, laku razmjestivost, ubojitost, održivost te najviše svoju pouzdanost.

Kiowe KRUNA OBUKE Nova jaka vojna vježba: Kiowe u prvom taktičnom grupnom bojevom raketiranju

Helikopter UH-60M koristi se i u mirnodopskim zadaćama i to za gašenje požara otvorenih prostora, nadzor granica i ostalog teritorija, traganje i spašavanje, policijske zadaće, VIP prevoženje (USMC Marine One) te zračno-medicinsko prevoženje zbog svoje moderne ambulantne opreme.

Oprema koju koristi UH-60M interoperabilna je s budućim borbenim zrakoplovom F-16, helikopterima OH-58D „Kiowa Warrior“ te ostalim snagama Hrvatske vojske čime se dobiva velika sposobnost učinkovitog i brzog združenog djelovanja. Računa se da će do 2025. Hrvatska nabaviti eskadrilu ovih helikoptera. Do tada će se HRZ riješiti ruskih Mi-8, dok bi NATO kompatibilni i suvremeni Mi-171 sh i dalje ostali u upotrebi, mada postoji i mogućnost njihove prodaje drugoj zemlji i to za dobre novce, jer se dovršava njihov prvi remont nakon 10 godina upotrebe u HRZ-u.

Video - Prezentacija opremljenosti Eskadrile helikopterima OH-58D Kiowa Warrior

Isporuka prva dva helikoptera očekuje se tijekom 2020./ 2021. godine, čemu će prethoditi obuka letačkog i tehničkog osoblja te isporuka opreme i inicijalnog kompleta pričuvnih dijelova. Obuka će vjerojatno biti organizirana na isti način kao kada su u RH stigle "Kiowe".

Višenamjenski helikopteri Black Hawk, kažu u MORH-u čine prekretnicu u razvoju sposobnosti Hrvatske vojske i omogućit će razvoj budućih specijalnih zračnih snaga. Nove helikoptere koristilo bi i Zapovjedništvo specijalnih snaga. Black Hawk može ponjeti do 14 potpuno opremljenih vojnika i ima dva člana posade, domet leta mu je više od 500 km i leti brzinom od 280 km na sat.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Kolika je psihološka vrijednost ovih heliosa vidi se po komentarima. Neka njih još puno sleti.

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  2020 takva dva nova helikoptera UH60M Black Hawk iz dućana dolaze u Hrvatsku naši saveznici ameri nam poklanjaju.Hvala našim saveznicima.

 • dinamo:

  da ih je barem 18