Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Nova jaka vojna vježba: Kiowe u prvom taktičnom grupnom bojevom raketiranju

Ovo je treći ciklus bojevih gađanja i raketiranja izveden iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior
12. studenoga 2017. u 14:09 93 komentara 26710 prikaza
Kiowe
Foto: MORH/ T. Brandt
Pogledajte galeriju 1/9

Prva taktička grupna bojeva gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima u paru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior proveli su piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku od 10. do 12. studenoga na vojnom poligonu u Slunju.

Vukovar VOJARNA U Vukovar se službeno vratila Hrvatska vojska

Ovo je treći ciklus bojevih gađanja i raketiranja izveden iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u obuci prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera. Nakon uspješno izvedenih bojevih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu i samostalnog djelovanja u rujnu ove godine, ovo je prvo grupno gađanje i raketiranje hrvatskih letačkih posada na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

I ovog puta, gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mm, školskim raketama Hellfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV, a sve u paru od dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Provedbu taktičkih bojevih gađanja i raketiranja pratili su američki timovi instruktora sa zemaljskih pozicija koji su ocjenjivali pogotke u formacijama: posada-tim (posada kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota, te tim kao cjelina vođa-pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama od strane ocjenjivača sa zemlje donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dva helikoptera istovremeno).

Kruna obuke hrvatskih pilota na Kiowama

Posade za pojedini tim su činila četiri hrvatska pilota u dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a  odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojeva djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

Osim procjene ispravnosti, donesene odluke u realnom vremenu od strane zapovjednika misije zračne operacije, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i  izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Kako je istaknuo MORH, ovo je bila kruna obuke hrvatskih pilota čime su zaokružene sve faze potpune uporabe helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Također, uskoro se očekuju i posljednji ispitni letovi za zvanja probnih pilota. Ovim činom približio se i kraj misije američkih timova instruktora koji uskoro napuštaju bazu Zemunik, a obučeni hrvatski piloti preuzimaju ulogu samostalnog obučavanja ostalih hrvatskih pilota na Kiowama.

GALERIJA: Ljetna impresivna akcija Kiowa:

Kiowe
1 / 13
Kiowe u impresivnoj akciji

Ciklus obuke uspješno su završili i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti koji također dobivaju certifikate za samostalne provoditelje obuke. Kroz tri provedena ciklusa taktičkih bojevih gađanja i raketiranja u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima, kao i radu u borbenim uvjetima na terenu. U ovom posljednjem angažmanu su dodatno potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima, istaknuo je MORH.

GALERIJA Pogledajte nedavnu veliku hrvatsku vojnu vježbu Harpun 17

Kiowe
1 / 45
morh vježba
Zagreb: Primopredaja opreme i taktičkog sustava za pročišćavanje vode iz donacije Vlade SAD-a strateški partner Hrvatska vojska preuzela donaciju SAD-a vrijednu oko 1,5 milijuna dolara Hrvatska vojska Prisega dragovoljnih ročnika 'Dok je vas mladih, Hrvatska vojska i naša domovina imaju sjajnu budućnost' Damir Krstičević Čestitao Tigrovima Krstičević: Imamo obvezu uvijek čuvati istinu o Domovinskom ratu
objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • SoloHan:

    Svaki put kad neko spomene HV određena društvena skupina se jako uznemiri, uzvrte se ko da će se usrat

  • Brandfackel2:

    Prelijepe slike... I nerazumijem zašto su se istočni susjedi odmah uskokodakali na ovom forumu čim su vidjeli ovaj članak? Meni bi bilo upravo drago da vidim na nekom njihovom portalu kako oni imaju vojne vježbe na ruskim traktorima!

  • vapor:

    Neka njih i neka obuke, zlu ne trebalo. Ili opet punit stare bojlere željezom i eksplozivom i ukrcavat ih na poljoprivredne aviončiće.