Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte vojnu vježbu HRZ-a, PZO-a i HKoV-a

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior po prvi puta su angažirani u vježbi kao potpora kopnenim snagama
12. siječnja 2018. u 15:42 50 komentara 9392 prikaza
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/9

Na vojnom poligonu "Gašinci"  danas je završila metodsko-pokazna vježba "Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije", koja se provodila od 8. siječnja 2018. godine.

PRVA SKUPINA Udarna snaga zrakoplovstva: Hrvatski piloti uspješno završili obuku na helikopterima Kiowa Warrior

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su i u početnoj fazi pokazali veliku razinu interoperabilnosti zračnih snaga i kopnene vojske, priopćili su iz MORH-a.

Istodobno je završeno samoocjenjivanje druge razine pripadnika 2. hrvatskog kontingenta u sklopu njihovih priprema za upućivanje u Republiku Poljsku, gdje će sudjelovati u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u borbenoj skupini pod zapovijedanjem SAD-a.

1 / 23

Uz zapovjednike postrojbi na vježbi su bili brigadir Mihael Križanec, načelnik Stožera HRZ i PZO-a, i brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Svrha vježbe bila je poboljšanje razumijevanja ukupnih sposobnosti ključnog osoblja u odnosu na proces vojnog odlučivanja na razini satnije te integracije borbenih funkcija u planiranju i provedbi misije, a cilj je predstaviti i pokrenuti novi model integrirane obuke i metodsko-pokazne vježbe.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe te je naglasio: „Posebno nam je zadovoljstvo što na vježbi imamo priliku po prvi puta zajednički djelovati i s Kiowa helikopterima koji su odnedavno u operativnoj uporabi. To je nedvojbeno veliki iskorak za obje postrojbe u podizanju naših sposobnosti u zajedničkom djelovanju.“

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a po prvi puta su angažirani u vježbi kao potpora kopnenim snagama u području operacija s posebnim naglaskom na uvježbavanje interoperabilnosti u združenom ratnom okruženju.

Zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga u napadačkom manevru ostvaruje se integracija dviju komponenti uz dodatno uvježbavanja izviđanja, korekcije topničke paljbe, osiguranja područja i bliske zračne potpore.

Pogledajte video: Prezentacija Kiowa Warrior helikoptera:

Kiowe KRUNA OBUKE Nova jaka vojna vježba: Kiowe u prvom taktičnom grupnom bojevom raketiranju Vojna vježba hrvatskih vojnika u Poljskoj gađanje raketama Pogledajte vojnu vježbu hrvatskih vojnika u Poljskoj s raketnim sustavom Vulkan Južna Koreja više od 230 zrakoplova Započela zajednička vježba vojnog zrakoplovstva Južne Koreje i SAD-a
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje