Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasamarila ga

Prevareni: 
Alimentaciju platio, a žena ga tužila pa mu sjela i ovrha

belošević
Žarko Bašić/PIXSELL
31.03.2012.
u 08:55

M. Belošević otplaćuje 156.523 kuna već tri godine jer sud ne priznaje dogovor supružnika. Kada plati sva potraživanja ostane mu tek par kuna.

Zakonitom prijevarom naziva Mladen Belošević, zagrebački tramvajac, ono što mu se događa. Jer, dok je neplaćanje alimentacije najveći problem nakon razvoda i ne prima je oko 60 tisuća djece, pojedinci ispadaju žrtvena janjad. Belošević nam se javio nakon što je u Večernjaku pročitao priču o ocu kojem uzimaju čak 83 posto plaće za alimentaciju.

Prekid komunikacije

Plaćanje uzdržavanja za svoju kćer jedinicu Belošević nikad nije izbjegavao. Štoviše, supruga i on rastali su se prijateljski još 1999. godine i u centru za socijalnu skrb tada dogovorili, što je pretočeno i u sudsku odluku, da on za njihovu, tada sedmogodišnju kćer, plaća tisuću kuna, odnosno 40% svoje plaće, koja je tada iznosila 2500 kuna. Uredno je to plaćao do 2003. godine, a sve vrijeme kćer je, kaže, kod njega boravila gotovo svaki dan. Tada je bivša supruga kupila stan i zamolila ga za pozajmicu.

– To će biti cjelokupan iznos alimentacije do kćerina 18. rođendana, dogovorili smo i dogovor potpisali kod javnog bilježnika – kaže Belošević i pokazuje nam ovjerenu izjavu.

U njoj bivša supruga potpisuje da je primila cjelokupan iznos alimentacije za kćer te izjavljuje da "nema više dodatnih potraživanja za alimentaciju do djetetovih navršenih osamnaest godina". Šest godina poslije, 2009., Belošević iznenada prima sudsko rješenje o ovrsi: supruga je tužbom tražila alimentaciju za godine protekle od njihova "sporazuma" pa mu je dosuđena ovrha u iznosu od 156.523,63 kune sa zateznom kamatom. Bio je zaprepašten.

– U policiji su mi rekli da je to prijevara, ali zakonski nije. Ispostavilo se da takav dogovor kod bilježnika ne vrijedi i, pravno, da ja izbjegavam uzdržavanje svog djeteta! Kako alimentacija ne zastarijeva, opalili su mi ovakav iznos. A istovremeno su i supruga i kćer, koja je tada imala 17 godina i s kojom sam do tada imao dobar odnos, naprasno prestale komunicirati sa mnom. Kćer nisam vidio posljednje tri godine – kazuje.

Već mu se tri godine usteže polovica mjesečnih primanja, 40 posto za alimentaciju i ostatak na poseban račun za ovrhu. Od 8000 kuna, koliko kao vozač tramvaja zaradi uz noćni i rad vikendom, ukupno 4000 ide za redovitu alimentaciju i ovrhu, a nakon što plati 2500 kuna kreditne rate, ostaje mu u najboljem slučaju 1500 kuna.

Rasprava u rujnu

To se nije promijenilo ni nakon što mu je potkraj prošle godine dosuđeno, na osnovi njegove tužbe radi promjene visine alimentacije, da za alimentaciju ima plaćati mjesečno 2500 kuna. Uložio je i tužbu za poništenje ovrhe tvrdeći da je dug u cijelosti podmirio. Sud je odbio tu tužbu, pa su se žalili i ta je žalba prihvaćena. Nova je rasprava zakazana za rujan. Utvrdi li se možda da mu je neosnovano ustegnut novac, upitno je kako bi ga naplatio jer kćer je studentica, a žena nezaposlena. Bivša supruga odbila je razgovarati s nama zaprijetivši tužbom ako spomenemo njeno ime.

– Sud nije prihvatio kod bilježnika ovjerenu potvrdu kojom su bivši supružnici dogovorno riješili pitanje alimentacije premda je bilo slučajeva gdje se takva potvrda poštovala. Proizlazi da je riskantno na ovaj način platiti svu alimentaciju unaprijed, pa svi koji se nađu u takvoj situaciji radije neka to ne čine. Također, novac za redovno uzdržavanje nipošto se ne isplaćuje "na ruke" – navodi Dinko Šimatović, umirovljeni bivši odvjetnik M. Beloševića.

Majci troje djece prijeti 10 mjeseci zatvora, nije plaćala alimentaciju

Komentara 85

SC
scary
09:08 31.03.2012.

ne ide mi u glavu kako možeš ovako izvarati i okrasti oca vlastitog djeteta, nekoga s kime si svojedobno odlučio dijeliti dobro i zlo, dok vas smrt ne rastavi i tako dalje. i takva žena sada odgaja dijete...

DU
Deleted user
09:18 31.03.2012.

ako je ovo istina, to je strašan primjer ljudske pohlepe. koja nastaje u društvu koje zakonima želi \"poboljšati\" nekakvu materijalnu nepravdu. ako se roditelji rastaju i dijete zivi s jednim roditeljem, zašto taj roditelj uopće prima alimentaciju? zašto, ako se već trudio da dijete ostane živjeti s njime, nije spreman i preuzeti odgovornost za to dijete? zar mu činjenica što dijete želi, ili ostaje, živjeti s njime, nije dovoljna nagrada i satisfakcija u životu? jer, zašto drugi roditelj ne dobje naknadu za odvojeni život od svog djeteta??? strašni, i onda pored jednog takvog roditelja stasa još jedan čovjek, koji nastavlja tu spiralu parazitizma....

FR
fran108
09:32 31.03.2012.

gdje su sad one feminiskinje iz udruge B.A.B.E. ? ...nadam se da su se muškarci opametili i također se bore za svoje djete i skrbništvo nad njime . jer pohlepa pojedinih biviš žena prelazi naučnu fantastiku. dobije djete , ima ljubavnika, dobije stan, dobiva alimentacuju , socijalni slučaj .....neprocjenivo majčinstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije