Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premještaj Krunoslava Borovca: Umjesto načelnika bit će dekan škole

O njegovu premještaju kolaju oprečne informacije, no pod njegovom nadležnosti bila je i Služba za sigurnost cestovnog prometa
02. rujna 2018. u 07:00 26 komentara 43407 prikaza
policija Borovec Burušić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Godinu nakon što je na provedenom natječaju “zacementirao” svoju funkciju načelnika Uprave policije – prošavši kao najbolji kandidat za radno mjesto na kojem je bio – pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec više neće obnašati tu dužnost.

ilustracija Poštujte naše znakove MUP poziva vozače na pojačan oprez zbog početka nove školske godine

Doznajemo da će Borovec biti dekan na Visokoj policijskoj školi te da će ga u Ravnateljstvu policije navodno zamijeniti Ivan Merćep. O ovim se navodima MUP nije službeno oglasio. O razlozima Borovčeva premještaja kolaju oprečne informacije, no činjenica je kako je pod njegovom ingerencijom bila i Služba za sigurnost cestovnog prometa čiji su djelatnici svakodnevno bili u prilici bilježiti žrtve na hrvatskim prometnicama.

Proglašen i gay ikonom

A njih je toliko da nema nikakvih izgleda da se ispuni plan iz Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa po kojem je bilo predviđeno da će do 2020. godine godišnji broj smrtno stradalih ljudi na hrvatskim prometnicama biti 213. S 30. kolovozom na našim je cestama poginulo 217 osoba.

Autocesta NEMOJTE TO RADITI Neočekivani krivci: MUP otkrio tko dodatno stvara gužve na autocestama

U samom sustavu MUP-a Borovec je prošao sve stepenice – od operative do rukovodećih pozicija, bio je i kandidatom za glavnog ravnatelja policije, sudjelovao je na više međunarodnih stručnih skupova i seminara, jedno je vrijeme vodio MUP-ovu Službu za odnose s javnošću, a prije desetljeća u jednoj je anketi bio proglašen gay ikonom. Policijsku karijeru započeo je 1992. godine.

Postoji teorija kako je s mjesta načelnika Uprave policije želio sam otići jer nije imao odriješene ruke u obavljanju posla. Posljednjeg dana kolovoza u Ministarstvu unutarnjih poslova bilo je još promjena pa tako Robert Kopal od jučer više nije državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane u četvrtak razriješen je s dužnosti.

Vodio nakon Orepića

Iz Vlade su priopćili da je Kopal otišao na osobni zahtjev. Robert Kopal je tehnički vodio Ministarstvo nakon smjene Vlahe Orepića, spominjalo se da će on i preuzeti MUP, što je naposljetku ipak učinio Davor Božinović.

Davor Božinović Ministar policije Božinović u izvješću Vladi: Sigurnosno stanje u Hrvatskoj vrlo dobro

U sustavu je postojala struja koja ga od početka nije podržavala, smatrajući da odveć zadire u policijski posao, što su smatrali nezakonitim. Kopal je u MUP došao s mjesta premijerova specijalnog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

  • Matenate:

    Sjajan uspjeh hrvatskih učenika na srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi: Zadraninu Noelu Lakiću zlato uz 100% točnih odgovora, ekipno osvojili srebro A najbolje tek slijedi , kad divljakuša provuče jokič/budak - marx revoluciju školstva . Poslje jokiča budak,poslje budaka jokiič/budak ......marx manifest.

  • elkomadante:

    ....U sustavu je postojala struja koja ga od početka nije podržavala, smatrajući da odveć zadire u policijski posao, što su smatrali nezakonitim. Kopal je u MUP došao s mjesta premijerova specijalnog savjetnika za nacionalnu sigurnost..... treba što dodati ?

  • Vito:

    Premještaj Krunoslava Borovca: Umjesto načelnika bit će dekan škole ::: Kome se "popišao u džep"???