Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neočekivani krivci: MUP otkrio tko dodatno stvara gužve na autocestama

Prometne gužve najčešće se stvaraju zbog velikog priljeva vozila, na naplatnim kućicama ulazima-izlazima s autocesta, prilazima turističkim središtima te u zonama mjesta gdje su se dogodile prometne nesreće
03. kolovoza 2018. u 14:21 83 komentara 156781 prikaza
Autocesta
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je u petak da se velike prometne gužve i kolone, osim zbog velikog priljeva vozila, na autocestama stvaraju i zbog toga što dio vozača vozi nepropisno, tako da se bezrazložno sporo kreću lijevom prometnom trakom, pa ih je pozvalo da se pridržavaju zakonskih odredbi o vožnji po autocesti.

Zapalio se kamion koji je prevozio automobile NA AUTOCESTI A3 Zapalio se kamion koji prevozi automobile

"Praćenjem prometa u turističkoj sezoni kroz dugi niz godina, narednih dana predstoji nam jedan od prometno najopterećenijih vikenda pa se na cestama očekuju velike gužve, posebice na autocestama A-1, A-2 i A-6, državnim cestama DC-1 i DC-8 koje vode prema morskim destinacijama, odnosno autocesti A-3 kao glavnom tranzitnom pravcu kroz Hrvatsku", priopćio je MUP.

Prometne gužve najčešće se stvaraju zbog velikog priljeva vozila, na naplatnim kućicama ulazima-izlazima s autocesta, prilazima turističkim središtima te u zonama mjesta gdje su se dogodile prometne nesreće.

enc putovanja Gužve se mogu izbjeći naplatom cestarina ENC-om, GPS-om...

Međutim, praćenjem prometnih tokova posljednjih nekoliko vikenda uočena je pojava formiranja većih kolona na autocesti A-1, posebice dionici Zagreb – Bosiljevo, iako na samoj dionici nije bilo prometnih nesreća. Te su prometne gužve nastale jer dio vozača ne poštuje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tako da su se bezrazložno sporo kretali lijevom prometnom trakom, što je rezultiralo stvaranjem više kilometarskih kolona.

Stoga, ovom prilikom vozače koji se namjeravaju kretati autocestama, MUP upozorava da se autocestom vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 500 kuna.

Autocesta Autoceste Dobar vikend za HAC i ARZ, naplatili 52 milijuna kuna cestarina

Na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku.

Također, ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, kretati se bez da drži potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 2000 kuna.

Limuzine od 12 milijuna kuna Otporni na metke MUP-ova blindirana vozila: Limuzina korištena na zahtjev Izraelaca

MUP podsjeća da na autocesti vozač ne smije zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene te da ne smije polukružno okretati vozilo niti se kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene.

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga prisiljen zaustaviti vozilo na kolniku autoceste dužan ga je zaustaviti na traci za zaustavljanje vozila u nuždi i poduzeti potrebne mjere da vozilo što prije ukloni s kolnika. U tom slučaju prilikom kretanja izvan vozila, obaveza je koristiti reflektirajući prsluk.

Davor Božinović veliki intervju 'Hrvatska policija je sposobna odgovoriti na pojačane migracijske pritiske'

Na autocestu se ne smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prve priključne ceste kojom se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.

MUP također apelira na građane da prilikom putovanja poštuju prometna pravila i ograničenja kao i da se pridržavaju naredbi policijskih službenika na terenu.

Gužve na autocestama u srpnju

Autocesta
1 / 22
Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
 • Deleted user:

  fora mi je kada šleper koji vozi 84 km/h pretiče drugog šlepera koji vozi 83 km/h, tako da preticanje započne kod Jastrebarskog a završi kod Karlovca

 • Avatar Damir
  Damir:

  Pa ima toga. Umjesto da on mene pretječe po lijevoj traci ja njega pretječem po desnoj. Luda kuća.

 • Avatar versto
  versto:

  Kolone stvaraju ograničenja brzine koja su na mnogim mjestima premala. I kad naiđu Česi , Mađari, Poljaci na ta ograničenja oni voze još 10 km sporije a i više. Sve to iz " sigurnosnih" razloga da ne bi slučajno platili kaznu.