Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORIJEKLOM HRVAT

Preminuo milijarder Dietrich Mateschitz, vlasnik Red Bulla

FILE PHOTO: Austrian Grand Prix
LISI NIESNER/REUTERS
23.10.2022.
u 00:27

Austrijski multimilijarder porijeklom je Hrvat, a njegovu je imovinu Forbes ove godine procijenio na 27,4  milijardi USD.

Vlasnik i suosnivač Red Bulla, Dietrich Mateschitz, preminuo je u 78. godini života, nakon duge i teške bolesti.

- U ovakvim trenucima tuga nadmašuje sve druge osjećaje. No, tugu će uskoro zamijeniti zahvalnost za sve što je Dietrich napravio i omogućio drugim ljudima. Naš zadatak i odgovornost su da nastavimo graditi njegovo životno djelo i to u njegovom duhu - objavio je Red Bull svojim zaposlenicima uz vijest o Mateschitzovoj smrti.

Mateschitz je posjedovao 49% brenda energetskih pića, Red Bulla, i bio je pokretačka snaga njegova prelaska u utrke, koji je započeo sredinom 1990-ih.

Mateschitz je iza sebe ostavio dugogodišnju partnericu Marion Feichtner i sina Marka Gerhardtera.

Tužnu je vijest Red Bull objavio uoči kvalifikacija za Veliku Nagradu SAD-a, gdje Max Verstappen i Sergio Perez mogu osigurati peti konstruktorski naslov u povijesti ekipe.

Mateschitz je osnovao Red Bull sredinom 1980-ih godina, a od tada je od proizvođača energetskog pića napravio globalnog giganta. Red Bull je sada poznati brend diljem svijeta i aktivno je uključen u sportu.

Austrijanac je 2004. godine kupio Jaguar, a ekipa od tada nosi ime Red Bulla, koja je u posljednjih 20 godina druga najuspješnija ekipa na gridu Formule 1. Red Bull se 2010. godine pojavio kao nova velesila u Formuli 1, nakon što su osvojili dvostruku krunu zahvaljujući trijumfu Sebastiana Vettela u posljednjoj utrci prvenstva, navodi GP1.

Isti uspjeh ponovili su u iduće tri sezone, a ekipa je ostala konkurentna i tijekom težih dana od početka turbo-hibridne ere u 2014. godini. Prošle se godine Red Bull vratio na vrh s naslovom Maxa Verstappena, a upravo ovog vikenda u Austinu imaju priliku osigurati prvu konstruktorsku titulu nakon devet godina i ukupno petu.

Izvan automobilističkog sporta, Mateschitz je kupio nogometne klubove SV Austria Salzburg i MetroStars, preimenovavši ih u Red Bull Salzburg i New York Red Bulls.

Nogometni klub RB Leipzig osnovao je 2009. godine. RB Leipzig je punim imenom RasenBallsport Leipzig (Loptački sport na travi Leipzig) jer je po zakonima Njemačkog nogometnog saveza zabranjeno u imenu nogometnih klubova imati sponzora, a skraćeno ga zovu RB Leipzig.

Vlasnik je i njemačkog hokejaškog kluba EHC München, koji je promijenio ime u Red Bull München.

Austrijski multimilijarder, porijeklom Hrvat, čiju je imovinu 2022. Forbes procijenio na 27,4  milijardi USD, rođen je 1944. u hrvatskoj prosvjetarskoj obitelji u mjestu Sankt Marein. Otac je porijeklom iz oklice Maribora. Bio je ljubitelj letenja i starih aviona. U svom hangaru u Salzburgu imao je 20-ak aviona, a među njima i bivši Titov avion DC-6. Kupio ga je 2006. u Zambiji.

Video - Rimac Nevera protiv aviona

Komentara 19

DU
Deleted user
01:03 23.10.2022.

Diler, a ne heroj. Koliko je mladih stradalo od energetskih pića, kojima je on dao krila. Možda se i on sad pita, što mi je sve to trebalo. No da je bio marketinški genij, bio je. No biti genij nije uvijek blagoslov.

PO
Poskok
01:10 23.10.2022.

ta ne žive se onoliko kokiko inaš novca,78 godina su lijepe godine.

Avatar Milisav_Gabo
Milisav_Gabo
01:00 23.10.2022.

Imao je samo 78 godina. Mogao je poživjeti barem još nekoliko desetljeća. Nepravedno je da bogati umiru tako mladi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije