Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojenje riječi

Premijerova osveta: PDV na novine opet se vraća na 10 posto

'18.07.2013., Zagreb - U Banskim dvorima je odrzana redovita sjednica Vlade RH Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
19.07.2013.
u 09:00

– Netko bi mogao prigovoriti zašto je stopa od pet posto razrezana na dječje pelene, a ne neku drugu potrepštinu – kažu u Vladi.

Ministarstvo financija uz blagoslov premijera Zorana Milanovića pripremit će izmjene Zakona o PDV-u kojima će tiskanim medijima vratiti stopu PDV-a od 10 posto. Politički je to odgovor na prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe zakona po kojoj se niža stopa poreza obračunavala samo tiskovinama koje su objavljivale više od 25.000 riječi autorskog teksta.

To nema nijedna članica EU

– Vlada je željela pomoći tiskanim medijima, ali sada kad vidimo da su oni protiv niže stope PDV-a, mijenjat ćemo zakon – poručuje visoki izvor iz Vlade i Ministarstva financija napominjući da "ne razumije zašto PDV novinama ne bi bio i 25 posto". Zapravo u Vladi ne prihvaćaju odluku Ustavnog suda koji je suspendirao kriterij od 25.000 riječi jer, kako kažu, po tom kriteriju svaka diferencirana stopa PDV-a mogla bi biti predmet preispitivanja.

– Netko bi mogao prigovoriti zašto je stopa od pet posto razrezana na dječje pelene, a ne neku drugu potrepštinu – kažu u Vladi.

Ipak, europska praksa poznaje diferencirane stope PDV-a i gotovo sve zemlje Europe imaju sniženu stopu PDV-a na tiskovine, pri čemu neke i nultu stopu. Nijedna zemlja Europske unije nema uključen kriterij broja riječi koje je nužno objaviti da bi se primjenjivala niža stopa PDV-a.

– Ministar je samo ponovio prijetnju i ucjenu premijera Milanovića. Strahovito je razočaravajuće da Vladin odnos prema medijima prerasta u svojevrsno političko nasilje– kazao je direktor 24 sata Boris Trupčević.

Odvjetnica Vesna Alaburić, koja je uime Večernjeg lista i 24sata podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti, na upit postoji li mogućnost pravnog odgovora na eventualnu promjenu zakona kojom bi vladajući kao oblik političke osvete za sve vratili porez na 10 posto, odgovorila je: – To nadilazi temu prava, to je tema politike, a ja se ne bih upuštala u ocjenu političkih poteza. Dakle, takva izmjena zakona pravno je moguća, ali potpuno neoportuna i vrlo štetna za Vladu – kaže odvjetnica Alaburić.

Zato se Vladina inicijativa može jedino protumačiti kao osveta.

"Avangardni kriterij"

Ipak, Milanović će tu osvetu onima koji su se pobunili protiv "avangardnog kriterija" morati servirati hladnu zato što se ukidanje povlaštene stope od 5 posto za novinske izdavače ne može provesti bez poštovanja procedure. A ona nalaže da izmjene mora potvrditi saborska većina. Budući da Sabor ne zasjeda do sredine rujna, vraćanje stope od 10 posto neće biti moguće prije 1. listopada, osim ako se raspravu i glasovanje o izmjenama Zakona ne "ubaci" na izvanredne sjednice Sabora koje se najavljuju za ljeto ili ako se Milanović ne ohladi i predomisli.

>>Ustavni sud suspendirao kriterij od 25.000 riječi za porez od 5 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije