Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Prelog i Nedelišće sponzori za čakovečku kanalizaciju

'10.12.2009., Cakovec, Hrvatska- Nakon duzeg vremena zbog operacije noge, cakovecki gradonacelnik Branko Salamon izasao medju gradjane. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL '
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
07.12.2012.
u 18:10

Kredit donosi i povećanje cijene naknade koju plaćaju građani, i to za jednu kunu po prostornom metru

Nakon pet godina priprema Međimurske vode spremne su za veliki projekt gradnje kanalizacije u dravskom bazenu. Financirat će se uz pomoć kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 10 milijuna eura!

Čak 90 posto financirale bi Hrvatske vode, preostalih deset posto Grad Čakovec, a uključit će se i građani koji će plaćati višu cijenu vode. Kredit će podići Međimurske vode, u kojima je Grad Čakovec najveći suvlasnik. Za odluku o zaduženju Međimurskih voda potrebno je više od 50 posto glasova dionika koje čine gradovi i općine, pa je za zeleno svjetlo dovoljno da ruke dignu Čakovec, Prelog i Nedelišće. I Gradsko vijeće Preloga i Općinsko vijeće Nedelišća to je ovih dana prihvatilo.

EBRD je spreman dati kredit uz uz dvije godine počeka i na rok otplate osam godina, dakle ukupno deset godina. Točan iznos kredita znat će se nakon provedenog natječaja za izvođača. Kamatna je stopa četiri posto, a ako tako ostane, kamate bi iznosile oko dva milijuna eura. Sjedište pročistača bit će u Novom Selu na Dravi, a projekt je, objašnjavaju u Gradu, važan jer je to područje podložno visokim podzemnim vodama, pa u nju ulaze i fekalne vode iz upojnih jama. Na tom su području izvađene i velike količine šljunka, a tu je i deponij u Totovcu.

Četiri grada u Hrvatskoj – Pula, Sisak, Rijeka i Šibenik – uključila su se u takav način financiranja kanalizacije ili se planiraju uključiti. Kredit donosi i povećanje cijene naknade koju plaćaju građani, i to za jednu kunu po prostornom metru. Prosječno je to 14 kuna po domaćinstvu mjesečno. Zanimljivo je da se naziv sponzorski ugovor, kako se nazivaju dokumenti poslani na potpisivanje Prelogu i Nedelišću, nije svidio gradonačelniku Branku Šalamonu (SDP), no u prijevodu s engleskog na hrvatski jezik nisu uspjeli pronaći bolji naziv.

– "Sponzoruše" Prelog i Nedelišće oslobođeni su obveza prema kanalizaciji – kazao je Šalamon,  a Čakovec preuzima obveze prema Međimurskim vodama.

Jedno je od pitanja i što će biti ako Hrvatske vode ne održe dogovor. Znači li to da će dug vraćati samo Čakovec ili svi suvlasnici Međimurskih voda?

– Ulazimo u posao vjerujući da ćemo obveze koje preuzimamo moći i htjeti uredno isplaćivati – zaključio je Šalamon i dodao da će i Čakovec nekome jednog dana možda biti sponzor za slične radove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije