Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE TREBA STATI?

Ravnatelji o gledanju utakmica: Ništa od Ministarstva nismo dobili, a ako Hrvatska bude igrala u finalu, onda ćemo razmisliti

Moskva: Vatreni s djecom na travnjaku stadiona Lužnjiki proslavili ulazak u finale SP-a
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 08:54

Potencijalno bi učenici mogli izgubiti najviše 14 školskih sati, koje bi morali nadoknaditi, a sindikati pitaju što je s prekovremenim satima za nastavnike

Već tjednima nekoliko televizijskih reklama sugerira da u trenutku kada na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru zaigra hrvatska reprezentacija sa svim što do tog trenutka radimo – treba stati.

Treba prekinuti započet posao, sastanak, učenje... I moglo bi se reći da su poruke tih reklama baš lijepo “sjele” predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu. Jer je Jandroković već za sutra od 11 do 13 sati, u vrijeme kad naša reprezentacija igra prvu utakmicu, objavio prekid u radu Sabora kako bi zastupnici mogli pratiti događanja iz Katara i u miru navijati.

Do kada će takav “nogometni” režim rada Sabora potrajati, ovisit će o uspjehu vatrenih. Ministar Fuchs bio je, naoko, malo labaviji u pristupu istoj temi. Iako je prekid nastave tijekom utakmica naših nogometaša ostavio na volju vodstvima škola, poruka mu je ipak bila jasna – nogomet je važniji od učenja.

Favoriziranje jednog sporta

Ako hrvatska nogometna reprezentacija u Kataru uđe u finale, jasno je to svim ravnateljima škole, teško će učenike u satnici održavanja utakmice zadržati na nastavi. I eventualno tek u tom scenariju slijedit će ideju ministra Fuchsa da škole, ako se tako dogovore, mogu organizirati gledanje utakmica za svoje učenike. Do tada će se praviti da ministra i nisu čuli. Barem tako kažu ravnatelji srednjih zagrebačkih škola koje smo jučer pitali što i kako će se organizirati u školama. Nerijetki su bili oni koji su kazali da ministrova izjava u medijima ne prati i dopise, da škole nisu dobile nikakve pisane naputke Ministarstva o eventualnom dogovoru da njihovi učenici gledaju utakmice.

– Ništa od Ministarstva službeno nismo dobili, a ako Hrvatska bude igrala u finalu, onda ćemo razmisliti – kazao je za Večernji list Tihomir Engelsfeld, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije.

Neće škole ništa ni dobiti – jasno je to iz izjave ministra, koji je školama prepustio odluku o gledanju utakmica, kao i odluku o nadoknadi nastavnih sati koje će učenici izgubiti zbog navijanja. A upravo autonomija obrazovne ustanove da odluči o gledanju utakmica posve je nedorečena jer, recimo, škole u dvije smjene ne mogu nadoknaditi izgubljene sate u istom danu, a nije jasno ni sindikatima što je s isplatom prekovremenih sati nastavnicima u takvoj opciji.

Ministar Fuchs tako se dječački naivno poveo za šefom Sabora, drugim dječakom koji bi navijao i pritom bio plaćen iz proračuna, a koji je prvi predložio da se u Saboru napravi pauza za praćenje utakmica kao izuzetnom važnom pitanju za opstojnost Hrvatske. A upravo Saboru građani redovno daju najlošiju ocjenu, i što se tiče rada i što se tiče povjerenja u taj rad.

Obrazovne ustanove, pak, već odavna nemaju jasne kriterije izvrsnosti, uspjeha ni rada, a utjecajni roditelji mogu zaključivati ocjene, ne mareći pritom da je Hrvatska u svim obrazovnim svjetskim mjerilima daleko od ispodprosječnosti na svim univerziranim testovima.

Moskva: Vatreni s djecom na travnjaku stadiona Lužnjiki proslavili ulazak u finale SP-a
1/19

Doduše, mnogima se može učiniti kako učenici ionako ništa neće izgubiti budu li pratili najviše sedam utakmica koje Hrvatska može igrati. Kritičari će reći da je zapravo riječ o potencijalno pet utakmica koje će se igrati na radni dan u vrijeme održavanja nastave i kako to ne može napraviti baš nikakvu štetu. Potencijalno bi učenici mogli izgubiti najviše 14 školskih sati i u tome jest problematika.

Škola, uostalom, nije mjesto gdje bi se trebalo potencijalno favorizirati samo jedan sport, jedno prvenstvo, jedan oblik ponašanja, jedan način mišljenja. Ako u svim drugim uvjetima, puno značajnijim i za škole i za Hrvatsku, nije bilo dopušteno izostajanje s nastave, onda se istih načela treba pridržavati i sad kad se igra najvažnija sporedna stvar na svijetu. Čak ne ni jedini sport na svijetu.

– Stav je Ministarstva da učenici mogu u školama gledati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije ako se ravnatelji, učitelji i nastavnici tako dogovore, odnosno ako postoji konsenzus u školi. Naglašavamo još jednom da ako postoji dogovor o gledanju utakmice u školi, tada propuštene sate nastave treba nadoknaditi. Dakle, navedeno je pitanje, kao i način organizacije, u nadležnosti samih škola – poručili su iz Ministarstva.

Samo kruha i igara...

Kako su mnogi zatečeni Jandrokovićevim i Fuchsovim potezom, zanimalo nas je što kaže politologinja i sociologinja Vlasta Ilišin.

– Nije ni čudno što su ljudi zatečeni, zabezeknuti i zgranuti jer se u onoj sintagmi kako je nogomet “najvažnija sporedna stvar na svijetu” očito zaboravilo ono “sporedna”. To je ključno. No, moglo bi se razumjeti, pa čak i opravdati, kada bi se takve odluke i preporuke donijele u samoj završnici, kada bi hrvatska reprezentacija igrala u polufinalu ili finalu prvenstva i kad je kulminacija uzbuđenja na vrhuncu, ali do tada prekidati rad Sabora ili nastave zbog utakmica, pa i one prve, nepristojno je. Zato što se sva radna etika stavlja po strani i život se svodi samo na ono “kruha i igara” – kaže Vlasta Ilišin.

>> VIDEO Hrvatski navijači napravili šou u Kataru: Kockice osvojile Dohu, mještani oduševljeni

Komentara 7

ST
stefj
10:07 22.11.2022.

Ne vidim neki problem u tome. Bolje da se učenike pusti ili se organizira gledanje utakmice, nego da učenici gledaju kako pobjeći sa sata ili uopće ne doći u školu taj dan... Po meni je veći problem bio pokret Gretenizam gdje se djecu poticalo na izlazak na ulice tokom nastave, pa su to mediji podržavali. A Greta je sad napustila zelene ideje i posvetila se crvenim, što pokazuje ideološku pozadinu svega... Znači, za ideologiju može, a za nogomet ne?... Jasno je zašto, zato jer za nogomet bi razredi bili poluprazni, a za ideologiju ne bi bilo nikoga na cesti. To s Gretom nije imalo velike razlike prema bivšim vremenima kada su nas izvlačili iz škola kada bi Tito dolazio u Zagreb. Još su nas učitelji lovili okolo kada smo pokušavali pobjeći kući...

DU
Deleted user
10:07 22.11.2022.

Ljevicari poslovicno ne vole Hrvatsku pa je za razumjeti da im ni reprezentacija Hrvatske nista ne znaci. Da igra bivsa drzava vec bi Jokic i ostali progresivci po medijima objasnjavali kako je to skola za zivot itd itd. IGRAJ MOJA HRVATSKA KAD TE VIDIM JA SRCE MI GORI!!

HR
hr76
10:28 22.11.2022.

Ovako ili onako, sve će stati. Bolje da onda bude službeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije