Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK TRAKAVICE O SJEDNICI VNS-a

Predsjednik i premijer sad u sporu zbog dnevnog reda

Varaždin: Milanović i Plenković na svečanoj sjednici Varaždinske županije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
14.11.2020.
u 15:05

Milanović: Premijer je odbio točku o kršenju Daytona. Plenković: To je laž. Predložili smo raspravu o položaju Hrvata u susjednim zemljama

Trakavica oko sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost nastavljena je i jučer. Premijer Andrej Plenković prvo je na sjednici Vlade odbio informacije po kojima očekuje da ga predsjednik države Zoran Milanović osobno nazove telefonom kako bi dogovorili termin i dnevni red za sjednicu. Izvijestio je da je njegov šef kabineta Zvonimir Frka Petešić jučer na Pantovčak poslao dopis u kojem se predlaže sazivanje sjednice za 20. studenoga, dakle za sljedeći petak, s prijedlogom dnevnog reda od šest točaka. Koje su to točke Plenković nije otkrio, no nakon par sati o tome je ponešto rekao Milanović.

“Prilagodit ću se datumu”

Predsjednik je novinarima u Trogiru rekao kako će odgovoriti na poziv iz premijerova ureda, no i dalje inzistira da se sjednica VNS-a ne bi trebala dogovarati na razini dvaju ureda, već u kontaktu između predsjednika Vlade i države. – Nije problem u datumu, rekao sam da ću se prilagoditi. I hoću, stvarno. Međutim, on na vrlo čudan način inzistira na dopisivanju preko svog kaluđera, koji onda u ime vladike piše u upravnom govoru što predsjednik Vlade misli – kazao je Milanović, uz napomenu da premijeru nije bio problem da mu se osobno obrati vezano za donošenje Nacionalne razvojne strategije.

Predsjednik je pritom otkrio da je Plenković odbio dio dnevnog reda koji mu je predložio dva dana prije, među ostalim i točku o kršenju Daytonskog sporazuma u Federaciji BiH.

– To mi je neobično, ja ću ga još jednom zamoliti da se i to razmatra – rekao je Milanović, uz napomenu da ga takav Plenkovićev stav čudi. – Plenković je preko svog šefa kabineta poručio da to treba širom temom obuhvatiti, položaj svih Hrvata od Novog Zelanda preko Antarktika, što je pogrešno, jer samo su u BiH Hrvati konstitutivan narod. Dakle, iz nekog razloga on bježi od te teme, što će morati objašnjavati ne meni, nego nekim drugima – izjavio je Milanović.

Plenković, pak, uzvraća da Milanović laže i tvrdi da Frka Petešić u pismu Pantovčaku nije predložio da se raspravlja o Hrvatima na Novom Zelandu, nego isključivo o njihovu položaju u susjednim zemljama. Doista, međutim, čudi Plenkovićevo odbijanje da kršenje Daytonskog sporazuma bude posebna tema na sjednici s obzirom na to da je premijer tu temu “gurao” na sjednicama Europskog vijeća, kao i na bilateralnim susretima pa se na prvu ruku čini kako bi problem mogao biti u činjenici da u posljednje vrijeme ovom temom dominira Milanović, posebno nakon što je u Zagreb pozvao Milorada Dodika.

Problematična tema

Upućeni, međutim, kažu kako je stvar puno kompleksnija te kako je pitanje je li mudro ovu temu na ovoj razini otvarati uoči lokalnih izbora u BiH u nedjelju. Uvjereni su da bi to moglo dodatno mobilizirati Bošnjake da u miješanim sredinama izaberu hrvatske predstavnike umjesto Hrvata, o čemu govori i nedavna otvorena poruka Bakira Izetbegovića da bi Hrvati mogli dobiti “Komšiće” na svim razinama.

 

>> VEČERNJI TV Milanović o obilježavanju pada Vukovara: "Ako si zatvorio obilježavanje Vodotornja, kako možeš opravdati mimohod..."

Komentara 8

KO
Kokoiduhovi
17:56 14.11.2020.

Po fotki sudeći, nekome je jezik predugačak.

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
15:28 14.11.2020.

Kolosalno! Kako samo ljudski um može sastaviti ovako grandiozni komentar!

KO
Kokoiduhovi
15:11 14.11.2020.

Kaže predsjednik HDZa - nećemo mi plaćati dug za Sanadera. Jer da on-predsj. HDZa, tada nije ni bio u stranci,a i nije stranka kriva nego Sanader. E neće ići. Ni nas puno nije u HDZu plaćamo posljedice njegovih dkelovanja. Nismomo svi birali ovu vlast, nismo osobno sudjelovali u njoj, nismo ovo....ali svi, baš svi građani plaćamo i plaćat ćemo (htjeli ili ne) jer je Vlast, Vlada, vođe vladajućih stranaka...provela ovo ili ono, vodila politiku ovu ili onu, odlučila da se zadužimo, da kupujemo, da uđemo u NATO, da...I mi koji Nismo to htjeli..plaćamo. Pa će i HDZ platiti. Jer su to dopustili. Kao i mi, i oni su krivi jer su dopustili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije