Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVOJNA STRATEGIJA

Plenković o Milanovićevom prijedlogu: 'Oporbu smo već jednom zvali pa nitko nije došao'

Zagreb: Izjave za medije nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura
Zeljko Lukunic/PIXSELL
12.11.2020.
u 14:59

Premijer se osvrnuo na prijedlog predsjednika Milanovića da se uključi oporbu.

Premijer Plenković rekao je u četvrtak da je uputio pismo predsjedniku Republike u kojem ga poziva da imenuje svojeg predstavnika u Upravljačkom odboru izrade Nacionalne razvojne strategije, a oporba u izradi može sudjelovati sugestijama koje će Vlada pažljivo analizirati. 

"Ja sam jutros uputio pismo predsjedniku Republike da imenuje svojeg predstavnika. Najvažnije je da on ima svog predstavnika u Upravljačkom odboru koji će zajedno s nama, nakon javnog savjetovanja, moći sugerirati neke ideje, sadržaje, modifikacije, dodatne elemente koje mi, eventualno kroz cijeli proces, nismo zapazili", rekao je novinarima premijer Plenković koji je danas predstavio nacrt Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je danas premijeru Plenkoviću da uključi predstavnike oporbenih parlamentarnih stranaka u Upravljački odbor i izvršnu radnu skupinu za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, naglasivši da je strategija dokument od nacionalnog strateškog interesa.

U pismu predsjedniku Sabora Jandrokoviću premijer Plenković je izrazio uvjerenje da će svi saborski zastupnici dati doprinos raspravi u Hrvatskom saboru i da će NRS 2030. dobiti što širu potporu.

Premijer se osvrnuo i na prijedlog predsjednika Milanovića da se uključi oporbu.

VIDEO: Plenković predstavio nacrt Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine

"Što se tiče dijaloga s oporbom; još smo prije formiranja druge Vlade, sredinom srpnja, pozvali lidere tadašnjih oporbenih grupa da dođu na sastanak. To je bilo prije onog sastanka EU vijeća kada smo donijeli u Hrvatsku 23,5 milijarde eura. Oni su svi to odbili, nitko nije htio doći", podsjetio je Plenković.

Dodao je kako tada nisu htjeli doći tadašnji v.d. SDP-a Zlatko Komadina, čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, Mostov Božo Petrov te još nekoliko predstavnika.

"To je ta oporba, koja navodno danas, želi biti konkretnije uključena. Isti ti ljudi sada žele sudjelovati. Pa mi smo apsolutno za. Dokument je vani za koji sat. Čim ga prouče mogu, i u javnosti ili na bilo koji drugi način, sve što žele sugerirati, mi ćemo to pažljivo analizirati i uzeti u obzir. Ovaj će dokument biti raspravljen, ne samo na plenarnoj sjednici, nego očekujemo doprinos svih zastupnika", naglasio je premijer.

Dodaje kako će se taj dokument raspraviti i sa županima, predsjednicima udruga gradova te Hrvatskom zajednicom općina.

"Dakle konzultirat ćemo sve koje treba. Ovo je jedan inkluzivan proces", naglasio je premijer.

"Što se tiče metodologije, taj je proces bio otvoren, u njemu je sudjelovalo jako puno ljudi. Ako se netko probudio danas, pa misli da je taj dokument napisan jučer ili preko vikenda, nije. Ovaj je dokument plod rada velikog broja uključenih ljudi. Naša je zadaća kao Vlade da budemo inicijator ovakvih dokumenata", objasnio je Plenković.

 

Komentara 10

NE
Neo001
15:26 12.11.2020.

Slučajnom šmrkavcu treba dati samo nogom u guzicu. ako taj psiho slučaj može biti predsjednik države, onda zaista ta funkcija nema smisla.

DU
Deleted user
16:07 12.11.2020.

To je bilo prije onog sastanka vijeca EU kad smo donjeli u Hrvatsku 23 milijarde eura.....Jel mi netko moze reci gdje je taj novac????

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
15:23 12.11.2020.

Apsolutno krektan, ispravan i istiniti odgovor Andreja Plenkovića što se tiče oporbe! Osobno o cijeloj oporbi imam krajnje negativno mišljenje te ne vjerujem da je ikome od njih itinski stalo do bilo kakve konstruktivne suradnje. Polemiziranje, lupanje ispraznih fraza, populizam i destrukcijqa su u prethodnom mandatu obilježili njihov "rad" a koliko mogu vidjeti istom taktikom su ga nastavili i u ovom mandatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije