Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ured K. Grabar-Kitarović:

'Predsjednica nije i nikada ne bi tražila povlačenje teme iz slovenskih medija'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
09.04.2019.
u 16:58

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza - poručili su iz Ureda predsjednice

I Ured predsjednice RH oglasio se danas o navodnoj špijunskoj aferi povezanoj s arbitražnim sporom sa Slovenijom i navodnom pokušaju povlačenja te teme iz slovenskih medija poručujući kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović to nije i nikada ne bi tražila.

- Predsjednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O tezama slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija. Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza - poručili su iz Ureda predsjednice.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na navodnu špijunsku aferu vezanu za arbitražni spor s Hrvatskom kao i na navodne pokušaje hrvatskih vlasti da preko posrednika utječu na redakciju jedne lokalne televizije ranije su reagirali i iz Vlade odbacivši sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja na slovenske medije. Iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) poručili su u utorak da su objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije".

Podsjetimo, slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na kozultacije u Ljubljanu.

Sadašnje inzistiranje na toj staroj priči iz 2015., gdje Slovenci idu s tezom da imaju dokaze da je razgovore slovenske dužnosnice i suca prisluškivala hrvatska sigurnosno-obavještajna agencija SOA, a ne ona američka ili njemačka kako se bilo tvrdilo, valja staviti u kontekst izbora za EU, gdje Šarecova vlada u kojoj je i ministar Erjavec, inkriminiran u aferi 2015., nastoji osnažiti svoj položaj u javnosti.

Priča je dodatno dramatizirana kada je slovenska POP-TV u ponedjeljak dolila ulje na vatru tvrdnjom da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, inače najviše pozicionirani predstavnik Styrije u Hrvatskoj, navodno pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Video: Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

Komentara 28

DU
Deleted user
17:31 09.04.2019.

Izgleda da je isti "stručni" tim podmetnuo ,aferu u BiH da posvađa Hrvate i Muslimane i sada u Sloveniji da podigne tenzije. U svemu "stručnjaci" koriste različite metode,a u Sloveniji su zaigrali na Jugoslavene(lijeve i kod njih i kod nas), koje uvijek od 1918. god. pa na dalje velikosrpski hegemonisti uprežu u svoje interese, nažalost dobra ideja u pokvarenim rukama. Sve službe u svijetu rade identično SOA-i, ali ako je razbiju posao je lakši.

VA
Valer
18:57 09.04.2019.

Bosanski popovi zakuhali kašu. Predsjednica kao da je pala s neba, još nije dobila savjet od svojih stotinjak savjetnika.

CH
che99
06:29 10.04.2019.

ova šta god da napravi nakon toga se ispričava, objašnjava.... drži se lososa rodice i Pelješačkog mosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije