Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predsjednica nije i nikada ne bi tražila povlačenje teme iz slovenskih medija'

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza - poručili su iz Ureda predsjednice
09. travnja 2019. u 16:58 28 komentara 1922 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

I Ured predsjednice RH oglasio se danas o navodnoj špijunskoj aferi povezanoj s arbitražnim sporom sa Slovenijom i navodnom pokušaju povlačenja te teme iz slovenskih medija poručujući kako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović to nije i nikada ne bi tražila.

arbitražni spor Cerar: Pritisci na slovenske medije su 'nedopustivi', Slovenija brani slobodu govora

- Predsjednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O tezama slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija. Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza - poručili su iz Ureda predsjednice.

Kolinda Grabar-Kitarović | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na navodnu špijunsku aferu vezanu za arbitražni spor s Hrvatskom kao i na navodne pokušaje hrvatskih vlasti da preko posrednika utječu na redakciju jedne lokalne televizije ranije su reagirali i iz Vlade odbacivši sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja na slovenske medije. Iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) poručili su u utorak da su objave 24ur koje se tiču SOA-e netočne i tendenciozne konstrukcije".

napetost raste Tuđman o aferi: Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije

Podsjetimo, slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na kozultacije u Ljubljanu.

Sadašnje inzistiranje na toj staroj priči iz 2015., gdje Slovenci idu s tezom da imaju dokaze da je razgovore slovenske dužnosnice i suca prisluškivala hrvatska sigurnosno-obavještajna agencija SOA, a ne ona američka ili njemačka kako se bilo tvrdilo, valja staviti u kontekst izbora za EU, gdje Šarecova vlada u kojoj je i ministar Erjavec, inkriminiran u aferi 2015., nastoji osnažiti svoj položaj u javnosti.

Priča je dodatno dramatizirana kada je slovenska POP-TV u ponedjeljak dolila ulje na vatru tvrdnjom da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, inače najviše pozicionirani predstavnik Styrije u Hrvatskoj, navodno pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Video: Izbacivanje Ivana Pernara iz Sabora

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
SITI U PLANINI
Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

A1 izdvaja za Vas

  • cigrovski.darko:

    Izgleda da je isti "stručni" tim podmetnuo ,aferu u BiH da posvađa Hrvate i Muslimane i sada u Sloveniji da podigne tenzije. U svemu "stručnjaci" koriste različite metode,a u Sloveniji su zaigrali na Jugoslavene(lijeve i kod njih i kod nas), ... prikaži još! koje uvijek od 1918. god. pa na dalje velikosrpski hegemonisti uprežu u svoje interese, nažalost dobra ideja u pokvarenim rukama. Sve službe u svijetu rade identično SOA-i, ali ako je razbiju posao je lakši.

  • Valer:

    Bosanski popovi zakuhali kašu. Predsjednica kao da je pala s neba, još nije dobila savjet od svojih stotinjak savjetnika.

  • che99:

    ova šta god da napravi nakon toga se ispričava, objašnjava.... drži se lososa rodice i Pelješačkog mosta