Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cerar: Pritisci na slovenske medije su 'nedopustivi', Slovenija brani slobodu govora

U vezi najavljenog dolaska slovenske veleposlanice u Hrvatskoj u Ljubljanu i sastanka nacionalnog Vijeća za sigurnost o slučaju "hrvatske špijunaže" Cerar je kazao da s predsjednikom vlade "koordinira aktivnosti"
09. travnja 2019. u 15:44 14 komentara 658 prikaza
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL

Miješanje stranih država i pritisci na slovenske medije su "nedopustivi", kazao je u utorak za slovenske medije ministar vanjskih poslova Miro Cerar, u vezi sa navodnom špijunskom aferom vezanom za arbitražni spor s Hrvatskom i navodne pokušaje hrvatskih vlasti da preko posrednika utječu na redakciju jedne lokalne televizije da ne objave reportažu o tome.

očekuje brz odgovor Ostojić zatražio očitovanje SOA-e o navodnoj špijunskoj aferi sa Slovenijom

Potvrdivši da je zbog te afere pozvao na konzultacije u Ljubljanu slovensku veleposlanicu u Hrvatskoj Smiljanu Knez, te na razgovor u svoje ministarstvo hrvatskog veleposlanika u Ljubljani Grigića, Cerar je kazao da Slovenija i dalje "neće popustiti braneći slobodu govora", aludirajući time na reakciju svog ministarstva na potez mađarske veleposlanice koja je nedavno predala Sloveniji verbalnu notu prosvjedujući protiv karikature premijera Viktora Orbana na kojoj je on prikazan u pozi s ispruženom rukom, u društvu svog "slovenskog kolaboranta", šefa slovenske oporbe Janeza Janše.

U vezi najavljenog dolaska slovenske veleposlanice u Hrvatskoj u Ljubljanu i sastanka nacionalnog Vijeća za sigurnost o slučaju "hrvatske špijunaže" Cerar je kazao da s predsjednikom vlade "koordinira aktivnosti".

- Očekujem da ćemo danas o tome razmijeniti stajališta i vidjeti kako naprijed - kazao je Slovenskoj agenciji STA ministar vanjskih poslova i bivši premijer.

Božo Petrov špijunska afera: Petrov tvrdi da je riječ o sanaciji štete oko arbitraže, Ostojić zatražio očitovanje SOA-e

Cerar je dodao da sumnje o tome da je hrvatska obavještajna služba nadzirala komunikaciju slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i agentice Simone Drenik tijekom arbitraže o granici nisu nove, ali su sada potvrđene.

- Još dok sam bio predsjednik vlade postojao je niz indicija da je to točno, ali je naš primarni cilj bio da se arbitražni postupak privede kraju jer bi bilo kakva eskalacija napetosti ugrozila arbitražni postupak i štetila slovenskim interesima - dodao je Cerar.

Dodao je kako ne zna kako će na "najnovija otkrića" o djelovanju hrvatskih tajnih službi reagirati službena Hrvatska, ali da se čini da je susjednu državu ta afera dovela "u nepriliku". Dosadašnji hrvatski odazivi ukazuju da su se hrvatske vlasti našle u neprilici jer takvo postupanje nije u europskom duhu. Treba učiniti sve da se tako nešto više ne dogodi, kazao je Cerar u izjavi medijima.

rasplet Komšić nakon afere sa SOA-om traži Hrvatsku da obustavi progon državljana iz BiH

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže te tv postaje o prisluškivanju. 

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
SITI U PLANINI
Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    Stvarno principijelna pozicija SLO jer imaju u vojarni (na hr. ozemlju) Sv. Gera cijelu ekipu telekom. stručnjaka koji već desetljećima prisluškuju telekomunikacije iznad Hrvatske, čak nedavno tražila ta posada devizne dnevnice od slov. Vlade jer su nakon arbitraže na tuđem ... prikaži još! ozemlju, pa kao to bi se računovodstveno trebalo voditi kao misija u inozemstvu. Srećom su im naši inženjeri gore u šumarku namontirali desetke ometajućih izvora signala, što prisluškivanje čini doista tegobnim, ali ne daju se oni - ustraju iako i Kučan svojedobno govorio da doista ne zna što SV radi gore na tuđoj koti. A da se ne govori o cijelom kombiju krcatom super skupom Rhode und Schwarz prislušnom opremom (milijun maraka vrijednosti) kojeg su zafurali na hrv. ozemlje i bio im zaplijenjen, ali su im ga naši naivci (pok. Račan) vratili kasnije... Tko o čemu, k ... o poštenju!

  • Deleted user:

    Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije? Koliko ja znam prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj je Trupčević, a Styrija baš i nije prohrvatski orijentirana kompanija.

  • goran2hr:

    Uostalom, poznata je stvar da se prevarante i kriminalce snima. I eto snimljeni su dok rade svinjarije oko arbitraže.