Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala postrojbe za junaštvo u Domovinskom ratu

Zdrug i Bojna odlikovani su Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a Bišćan i Maras Redom Nikole Šubića Zrinskog
30. ožujka 2017. u 12:45 9 komentara 1125 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u četvrtak Prvi hrvatski gardijski zdrug i Specijalnu postrojbu Ministarstva obrane - bojnu "Zrinski“ za iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu te pripadnike Zdruga Marijana Bišćana i Marka Matasa za junački čin u Domovinskom ratu.

Zdrug i Bojna odlikovani su Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a Bišćan i Maras Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je odlikovanje Zdrugu "izraz zahvalnosti hrvatskoga naroda i države za požrtvovnost i hrabrost svih njegovih pripadnika, među kojima su i 73 koji su za slobodu Domovine žrtvovali najvrjednije – svoj život".

Josip Vaništa odlikovanje Francuski institut Josip Vaništa odlikovan Vitezom reda umjetnosti i književnosti Drago Lovrić (1) uoči 5. kolovoza Uručene nagrade i pohvale pripadnicima OS RH Ivo Sanader Izgubio ugled Sanaderu oduzeto pet Tuđmanovih i najveće Mesićevo odlikovanje

Podsjetila je i da je Zdrug, osim borbenih djelovanja u svim najvažnijim oslobodilačkim akcijama i operacijama Hrvatske vojske 1994. i 1995. godine, imao i "iznimno važnu i časnu zadaću zaštite prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana".

Bojna "Zrinski“ jedna je od prvih ustrojenih postrojbi Zbora narodne garde (ZNG) i ujedno jezgra Prvoga hrvatskog gardijskog zdruga, a u Domovinskome ratu poginulo je 26 njezinih pripadnika.

Hrvatski narod i država zahvalni za požrtvovnost i junaštvo 1. hrvatskog gardijskog zdruga i bojne 'Zrinski'

Njima, vama ovdje nazočnima i svim vašim suborcima, hrvatski narod i država ovim odlikovanjem izražavaju zahvalnost za požrtvovnost i junaštvo, naglasila je predsjednica Republike.

"Obje postrojbe u svom su kontinuitetu bile dio Prvoga hrvatskog gardijskog zbora, koji je u svom sastavu imao postrojbe koje su obavljale i ceremonijalne dužnosti. Danas te zadaće izvršava Počasno-zaštitna bojna, koja je proizašla iz baštine vašeg djelovanja tijekom 90-tih godina. Tu tradiciju, koja je bila nepotrebno minimalizirana, danas obnavljamo, kao što obnavljamo i naše Oružane snage", dodala je Grabar-Kitarović.

Posebno je istaknula odlikovane pripadnike Zdruga Marijana Bišćana i Marka Matasa, rekavši da njihova nazočnost danas podsjeća sve "na tisuće hrabrih hrvatskih branitelja, koji su svojim junaštvom i žrtvom života ili zdravlja obranili našu Domovinu i učinili nas ponosnom nacijom i državom priznatom i uvaženom u međunarodnom poretku".

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH također je poručila kako odlikovanja Bojni i Zdrugu nisu znak društvenog umirovljenja njihovih pripadnika, "nego poziv i poticaj na još veću zauzetost u obnovi duha kojim smo stvarali, branili i oslobađali svoju državu: duha zajedništva, odlučnosti, samopouzdanja i vjere u budućnost".

"Vjerujem da u tome vaš doprinos neće izostati", zaključila je predsjednica.

General Filipović: Pripadnici Bojne i Zdruga u svim najpresudnijim bitkama Domovinskog rata

Na odlikovanjima je zahvalio bivši zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, general bojnik Miljenko Filipović podsjetivši na cjelokupni ratni put Bojne i Zdruga, od osnivanja Bojne 18. svibnja 1991. godine te Zdruga 25. veljače 1994. godine temeljem odluka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kao i na "nepravedno" gašenje Zdruga 2000. godine.

Pripadnici Bojne i Zdruga sudjelovali su u svim najpresudnijim bitkama Domovinskog rata - u zadarskom i dubrovačkom zaleđu, Vukovaru, Hrvatskoj Kostajnici, Gospiću, Metkoviću, Kupresu, operacijama Maslenica, Cincar, Zima '94, Bljesak, Skok 2, Ljeto '95, Oluja, Maestral, Južni potez, navodi Filipović.

"Ipak, Prvi hrvatski gardijski zdrug neočekivano je ugašen u ožujku 2000. godine odlukom predsjednika Stjepana Mesića. U javnosti smo prikazivani kao Tuđmanovi pretorijanci, opasna postrojba spremna izvršiti vojni udar na legalno izabranu vlast čime je opravdana nimalo mudra odluka o gašenju najelitnije postrojbe hrvatske vojske. to vrijeme svi su bježali od nas. Ime Bojne Zrinski i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga se prešućivalo i zaobilazilo. Neki visoki vojni dužnosnici su to dozvoljavali", rekao je.

Kolinda Grabar-Kitarović | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

General bojnik Filipović istaknuo je da takva odluka nije bila ni profesionalna, ni stručna, ni vojnička, niti opravdana, a ni po bilo kojem NATO standardu.

Navodi i da se ime Zdruga, iako je bio jedan od glavnih sudionika u oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", ne nalazi na spomeniku u Kninu, a, kaže, nalaze se imena postrojba koje u toj akciji nisu sudjelovale ili su u to vrijeme već bile ugašene.

"Nakon svih tih nepravdi od dana gašenja mi smo dočekali svoj dan - taj dan je danas, nakon 17 godina. Danas mi pred vama, pred svojom predsjednicom i vrhovnom zapovjednicom OS RH stojimo ponosno i časno kao što smo ponosno i časno stajali pred prvim predsjednikom i prvim vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Isto onako kako smo ponosno, časno i odgovorno izvršavali borbene zadaće u Domovinskome ratu", zaključio je general bojnik Filipović svoj emotivan govor.

Uz pripadnike Bojne i Zdruga dodjeli odlikovanja u Uredu predsjednice Republike nazočni su bili i članovi njihovih obitelji.

>> Zabrane li 'Za dom spremni', moraju zabraniti i petokraku. Ili će biti zabranjena oba zla ili neće nijedno

>> Majka Blage Zadre predložena za državno odlikovanje: 'Cijeli se život zalaže za promicanje hrvatske državotvorne ideje'

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar whitesox
  whitesox:

  bojne Zrinjski su se neprijatelji,kukavice i izdajnici bojali

 • deda1234:

  pozdrav iz Rakitja!

 • zrinski2017:

  lijpo je vidjeti svoje kolege, puno pozdrava Matasu, jer bio sam u toj akciji s njime i pomagao sam koliko mogu. bio je tu i DR, Mladen Predrijevac , kad je granata pala i nekolicinu izranjavalo, pozdrav od prijatelja i ... prikaži još! suborca iz Iraka. idemo dalje borba za kruh.