Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJBE Gdje je granica između privatnosti i prava građana da znaju psihofizičko stanje onih koji ih zastupaju

Poznati bolesnici: Adlešić i Miljavac javno, Castro i Berlusconi tajno

zan-djurdja-txt.jpg
import
02.12.2006.
u 19:21

Jesu li bolesti javnih osoba te njihovi zadravstveni kartoni javni podaci ili ne? Oni koji zagovaraju pravo javnosti da zna od čega boluju političari, dužnosnici te ostale javne osobe imaju pravo jednako kao i oni koji smatraju da je bolest njihova osobna stvar. Suprotno donedavnoj praksi da se bolest taji, posljednjih se godina uobičajilo – a pokazalo se to i u slučaju naših javnih osoba – otvoreno govoriti o svom zdravstvenom stanju. Primjer je uspješan oporavak Đurđe Adlešić nakon operacije te Pavao Miljavac, a na dijametralno suprotne komentare, čak i tvrdnje o manipulaciji bolešću, javnost je potaknula nesvjestica kontroverznog bivšeg premijera Republike Italije Sivija Berlusconija.
Što pak reći za skrivanje od javnosti i vjerojatno friziranje zdravstvenih činjenica kad je riječ o bolesti kubanskog vlastrodršca Fidela Castra?! I on, ali i oni oko njega, čisti su anakronizam – ostatak prošlih vremena i zastarjelih stavova.

Moguća nagađanja
Kako bi preduhitrili nagađanja, naši se političari, a i mnoge druge javne osobe – umjetnici, sportaši, estradnjaci... – sve češće odlučuju o bolesti govoriti javno.
Bivši ministar zdravstva i obrane, saborski zastupnik i visoki dužnosnik HDZ-a Andrija Hebrang objelodanio je – no ne prvi – svoje zdravstvene probleme. Štoviše, objasnio je razloge zbog kojih se operativnom zahvatu – koji je sam platio – podvrgnuo u inozemstvu.
Predsjednik Republike Stjepan Mesić objavio je svoj zdravstveni karton i prije no što je postao predsjednik, a otvoreno je govorio i o nalazima sa sistematskog pregleda te povišenom kolesterolu, koji ga ne priječi da uživa u slavonskoj kuhinji.
Najpopularnija hrvatska bolesnica Đurđa Adlešić i prije dijagnoze, i ne sluteći da boluje od ozbiljne bolesti, priznala je slabost i nesvjesticu koja joj se dogodila na Veliku Gospu u crkvi u Novom Vinodolskom. Dijagnozu, i to bez zadrške, objavila je usporedno s predajom stranačke dužnosti svom zamjeniku.
Danas, tri mjeseca nakon operacije, kada joj je odstranjen dobroćudni meningiom, još se oporavlja iako baš ne slijedi točno “naredbe” liječnika. S vremena na vrijeme, naime, “pobjegne” na pokoju stranačku sjednicu, gostuje u televizijskim emisijama, pa čak i na večerama i balovima.
– Pokušavam se odmarati što više mogu iako mi to baš i ne polazi za rukom pa se moji dečki, suprug Staško i sin Valentin, ljute. No, obveze koje me sustižu sve brže skratile su mi rekovalescentski staž – šali se prva dama hrvatskih liberala Đurđa Adlešić. Iako je najavila višemjesečni oporavak, toga se baš i nije držala te je, iako rekonvalescentica u toplicama u Topuskom, potpisala važan stranački sporazum s HSS-om.
Premda još ne osjeća snažnom, popularna liberalka povremeno kuha, a najčešće je to vikendom kada joj iz Zagreba stiže sin student. Sada mu, odaje nam, ispunjava želje češće nego prije bolesti.

Rekonvalescent
Među rekonvalescentima je i bivši ministar obrane i saborski zastupnik Pavao Miljavac koji se – nakon kratkotrajna boravka u bolnici – pod paskom obitelji oporavlja u svom domu u Dugoj Resi.
– Nema šanse da se slikam u pidžami jer nemam vremena za izležavanje – šali se dobro raspoloženi Miljavac. Njega su, kako slikovito kaže, “dokusurile” alergije. Iako se već godinama “nateže” s alergijama, ove su ga godine posljedice koje one nose ozbiljno preplašile.
– Zgrabilo me najednom. Sjedio sam i telefonirao kada mi se strop počeo “rušiti” na glavu. Posve sam izgubio orijentaciju i činilo mi se da padam. Nisam se niti snašao, a već sam bio u pidžami, “napikan” na sve sprave i igle. Liječnici – koji su se zabrinuli jer su simptomi koje sam imao vrlo slični simptomima moždanog udara – potom su ustanovili da je riječ o iznenadnom napadu alergije zbog kojega su sluznica i sinusi nateknuli toliko da su pritisnuli centar za ravnotežu – ispričao nam je P. Miljavac.


Zakulisne igre

Kolaps bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija za govornicom pred televizijskim kamerama mnogi su nazvali neukusnom farsom koju je izveo kako bi odgodio početak suđenja koje će se vjerojatno vrlo loše odraziti na njegovu političku karijeru. No, koliko je Berlusconi doista bolestan te je li glumio napad (iako mu se na fotografijama vide grašci znoja na čelu) teško je reći jer nema baš nikakvih naknadnih informacija o njegovu zdravstvenom stanju. Istodobno, o bolesti, ma kakva ona bila, u maniri cenzure, ne govori kubanska vlast koja svog omiljenog Fidela skriva od javnosti. Proslava Castrova 80. rođendana čak je bila pomaknuta u nadi da će “voljeni” vođa prizdraviti, no to se čudo na Kubi nije dogodilo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije