Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORUM ŽENA SDP-A

'Pozivamo predsjednicu da osudi seksualno nasilje, bez obzira na njezin odnos sa Škarom'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/5
05.09.2019.
u 10:45

Naglašavaju važnost osuđivanja seksualnog nasilja od strane moćnih žena u državi, posebno zato što, kažu, bi to još više osvijestilo javnost o ovom problemu.

Bivšeg saborskog zastupnik HDZ-a i aktualnog predsjednika AMK Siget, Damira Škaru, je njegova djelatnica prijavila za silovanje i prijetnje, a oko sporne situacije oglasio se Forum žena SDP-a te najoštrije osudio seksualno nasilje.

"Socijaldemokratski forum žena SDP-a najoštrije osuđuje svaki čin seksualnog nasilja. U slučaju optužbi koje terete bivšeg saborskog zastupnika i člana HDZ-a Damira Škaru nadamo se kako će nadležne institucije u što skorijem roku utvrditi činjenice i postupiti u skladu s njima. Uzimajući u obzir činjenicu da je u prošloj godini u Hrvatskoj žena žrtava silovanja bilo čak 56 te 30 onih koje su bile žrtve u kaznenim djelima spolnog odnošaja bez pristanka, kao i stav struke da uz svaki prijavljeni slučaj ide još 15 do 20 onih koji ostaju neprijavljeni, nedvojbeno je da su brojke poražavajuće i zvone na uzbunu", stoji u priopćenju.

Nadalje, posebno apeliraju na aktualnu predsjednicu da također pošalje "snažnu poruku kako osuđuje takav čin"., bez obzira na, kako kažu, bliske odnose s Damirom Škarom.

Kolinda Grabar Kitarović
1/4

"Ovim putem apeliramo na predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović, da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare koji je uhićen pod ozbiljnim optužbama za počinjenje kaznenog djela silovanja. Prema našem mišljenju, vrlo je važno da i kao žena, ali i predsjednica države, pošalje snažnu poruku u kojoj oštro osuđuje takav čin i pokaže stav kako seksualno zlostavljanje žena, kao i svako drugo zlostavljanje, treba biti oštro sankcionirano te kako je zadaća cijelog društva da se protiv nasilja nad ženama bori svim sredstvima", napisale su iz Foruma žena SDP-a.

U nastavku stoji: "Mišljenja smo kako je u takvoj reakciji ne bi trebao spriječiti blizak i iz dostupnih informacija vidljiv srdačan odnos s Damirom Škarom. Nulta tolerancija na seksualno nasilje nema i ne smije imati iznimke". 

Naglašavaju važnost osuđivanja seksualnog nasilja od strane moćnih žena u državi, posebno zato što, kažu, bi to još više osvijestilo javnost o ovom problemu.

"Također, uzimajući u obzir da žrtve najčešće zlodjela ne prijave iz straha od prijetnji, pritiska okoline, stigme i nepovjerenja u zaštitu koju moraju dobiti, takvu poruku od strane žene koja obnaša jednu od najviših funkcija u državi smatramo nužnom i neophodnom. Oštra osuda Predsjednice države tako bi poslala poruku cjelokupnoj javnosti o neprihvatljivosti zlostavljanja žena, ohrabrila žrtve na prijavu i trasirala put postupanjima beskompromisnog procesuiranja počinitelja", kazale su u priopćenju.

VIDEO Pogledajte predsjednicu Grabar- Kitarović na svečanoj promociji u Vukovaru

Ključne riječi

Komentara 6

KL
Klarica
11:20 05.09.2019.

Pozivam Forum žena SDP da osude fizičko zlostavljanje supruge od strane njihovog kolege gospodina Lalovca budući da isto nisu učinile.

NA
navijeke
11:31 05.09.2019.

Bilo bi lijepo i pošteno od navedenih drugarica da se predsjednici ispričaju zbog laži o bliskim odnosima s Škarom, no sumnjam da će to itko od nas doživjeti. Zanimljivo, kad je netko od sdp-ovaca zlostavljač ili nešto gore, od navedenih drugarica ne čuje se ni riječ.

Avatar kenj@c
kenj@c
11:22 05.09.2019.

Jeste li pitali lalovca šta na to kaže? A ne on je vaš, on to smije. Oprostite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije