Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ove i SDP-ove liste

Povratak Stiera i Milinovića, a za Kovača i Brkića mjesta nema. Bernardić daje priliku kritičarima

Foto: PIXSELL
1/2
19.05.2020.
u 22:36

Davor Ivo Stier mogao bi se, prema neslužbenim informacijama, naći na izbornoj listi u sedmoj izbornoj jedinici, u koju pripada i njegov Samobor, no mjesta na izbornim listama ne mogu očekivati Miro Kovač, kao ni Milijan Brkić.

Ako je dosad i bilo sumnji u namjeru vukovarskoga gradonačelnika da napusti HDZ, raspršile su ih teške riječi koje je Ivan Penava razmijenio s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem. Na Plenkovićevu poruku da bi vukovarski gradonačelnik trebao imati u vidu činjenicu da je Vlada osigurala nastavak proizvodnje u Borovu, Penava je uzvratio da su „prijetnje tipa lezite dolje za Vukovarce stvar prošlosti“.

Iako su HDZ-ovi dužnosnici praktički do danas ponavljali kako ne vjeruju da će Penava napustiti HDZ, malo je tko očekivao da bi se on, nakon tvrde unutarstranačke kampanje u kojoj nije uspio u namjeri da postane zamjenik predsjednika stranke, mogao naći na izglednom mjestu na listi za Sabor. U HDZ-u se, međutim, moglo čuti kako Penavi nitko nije rekao da ne može na listu.

– Tko mu je rekao da neće biti na listi? Mogao je izraziti želju i možda s niže pozicije loviti preferencijske glasove, ali to mu nije palo na pamet jer nije siguran da bi uspio – komentirao nam je jedan istaknuti HDZ-ovac.

Video - Branko Bačić: "Ne razumijem postupanje Ivana Penave"

 

Stranački kuloari, međutim, govore da mjesta na izbornim listama ne mogu očekivati ni Miro Kovač, koji se na unutarstranačkim izborima kandidirao protiv Plenkovića, kao ni Milijan Brkić, koji se natjecao za funkciju potpredsjednika stranke. No, mjesta ima za Davora Ivu Stiera, koji bi se, po neslužbenim informacijama, mogao naći na izbornoj listi u sedmoj izbornoj jedinici, u koju pripada i njegov Samobor.

Naši izvori kažu da je Stierov angažman izgledan, što je vjerojatno posljedica činjenice da se Stier u kampanji unutar HDZ-a nije služio teškim riječima, a i svjetonazorski je Plenkoviću puno bliži od Kovača ili Penave. No, kako je u javnosti prepoznat kao dosljedan političar nešto konzervativnijih stavova, u HDZ-u računaju da bi im mogao donijeti korist u privlačenju simpatija konzervativnijih birača.

Zmajlović u 7. jedinici

Ovih dana u stranci se spominje još jedan HDZ-ov disident, a riječ je o ličkom županu Darku Milinoviću. Čini se da HDZ na parlamentarnim izborima računa na njegovu pomoć, iako su ga izazivanjem izvanrednih županijskih izbora pokušali maknuti s funkcije župana. Suradnja je, navodno, obnovljena još u vrijeme predsjedničkih izbora, a nastavit će se i na parlamentarnima. Iako Milinović neće biti na HDZ-ovoj izbornoj listi, u stranci očekuju njegovu podršku, no još nema naznaka da će se Milinović vratiti u staro jato.

Za razliku od Plenkovića, predsjednik SDP-a Davor Bernardić dijelu svojih žestokih kritičara i suspendiranih članova vodstva koji su ga svojedobno rušili s mjesta šefa stranke daje drugu šansu i stavlja ih na izborne liste. Ali svoj će mandat morati izboriti sami. Što znači da će u Sabor moći jedino uz pomoć preferencijskih glasova.

To vrijedi za potpredsjednika SDP-a i potpredsjednika Sabora Sinišu Hajdaša Dončića koji je već dogovorio zadnju, 14. poziciju na listi u svojoj trećoj izbornoj jedinici i koji je, sudeći po objavama na društvenim mrežama, već krenuo u kampanju, kao i za bivšeg ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića koji će također, kažu izvori u vrhu SDP-a, dobiti neku od zadnjih pozicija na listi u sedmoj jedinici.

Suspendirani član vodstva SDP-a Vedran Babić na listi neće ni biti jer je, kažu u vrhu stranke, rekao da više nema političkih ambicija, a jedino je pozicija suspendiranog potpredsjednika stranke Peđe Grbina još upitna. Naime, Bernardić navodno nije donio konačnu odluku hoće li Grbin također morati u bitku za preferencijske glasove ili će ipak, zbog svoje popularnosti i činjenice da je bio jedan od najvrednjih saborskih zastupnika, dobiti „prolaznu“ poziciju.

Jovanoviću rubno mjesto

I dok suspendirani barem znaju što ih čeka, u Klubu zastupnika SDP-a ovih je dana poprilična nervoza. Sve zanima koga će od njih Bernardić staviti na listu. Sve su to, izuzev zadnjih izmjena, ljudi koji su bili izbor bivšeg šefa stranke Zorana Milanovića i koje je Bernardić zajedno sa saborskim klubom „naslijedio“ dolaskom na lidersku poziciju u stranci. A s čime se mnogi u Klubu nisu mirili.

Jedan dio zastupnika nezadovoljan stranačkim vodstvom otišao je sam, što kod Milana Bandića što u Klub HNS-a, a Bojan Glavašević i Mirando Mrsić koji je iz stranke jedini isključen ostali su cijelo vrijeme saborskog djelovanja u opoziciji. Od ostalih zastupnika SDP-a koji su u Klubu ostali do kraja samo će jedan manji dio dobiti ulazne pozicije i na novim listama, jedan dio njih na listama neće ni biti, a neke također čeka druga prilika u obliku bitke za preferencijske glasove.

Kao Ranka Ostojića, bivšeg ministra unutarnjih poslova, za kojeg se čuje da je s Bernardićem navodno dogovorio zadnju poziciju u devetoj izbornoj jedinici. Upitan je i Željko Jovanović, bivši ministar obrazovanja, koji će, kažu u vrhu stranke, sigurno biti na listi u osmoj izbornoj jedinici, ali će, ističu, dobiti neko rubno mjesto. Dugogodišnji glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan na listi neće ni biti. On je svojedobno još na jednom sastanku Glavnog odbora SDP-a kazao da ga mjesto na listi ne zanima, a zanimljivo je da u političku mirovinu odlazi i dugogodišnji SDP-ov zastupnik Nenad Stazić na kojeg Bernardić, kada su liste u pitanju, ne računa.   

Komentara 35

DD
duda.dudica
08:50 20.05.2020.

Može Bernardić vratiti sve disidente i kritičare, opet ga neće učiniti ozbiljnim i sposobnim za vodit državu.

MA
manipulacija
08:49 20.05.2020.

Na izborima se ionako zapravo bira tko ce biti hrvatski premijer naredne 4 godine, a u dilemi Plenkovic-Bernardic zapravo nema dileme, svima je jasno

Avatar Ćelavac
Ćelavac
08:51 20.05.2020.

Škoro i ekipa busaju se da su veći Hrvati od jednog ratnog zapovjednika i najmlađeg generala Krstičevića, ranjenog generala Medveda ili sestre Zvonka Bušića Tuđmanove suradnice Zdravke. A znamo koje je glavno pitanje u Hrvatskoj: gdje si bio Škoro 91.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije