Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neprimjetno

Povlači li se novčanica od 200 kuna jer ima nepravilan natpis?

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.12.2017.
u 20:14

'Na novčanici je korišten arhaizam ili zastarjelica koja se već dugo ne koristi pa bi bilo ispravnije pisati dvjesto', kaže profesorica hrvatskog jezika

Treba li novčanicu od dvije stotine kuna povući iz opticaja i to zbog pravopisna pogreške. Jezikoslovci prigovaraju da je s obje strane novčanice otisnuto dvjesta kuna, a da bi ispravnije bilo dvjesto kuna, javlja RTL

Osječani se pak boje da bi povlačenjem popularnog Stjepana Radića ostali bez jedine novčanice s osječkim znamenitostima na kojoj je Osječka tvrđa, Trg presvetog trojstva i zgrada Sveučilišta.

Građani pak na tu pravopisnu pogrešku nisu obraćali pažnju i kažu, imaju većih briga od pravopisnih detalja.

Nije riječ o pravopisnoj pogrešci kaže profesorica hrvatskog jezika Karla Krajčik. "Na novčanici je korišten arhaizam ili zastarjelica koja se već dugo ne koristi pa bi bilo ispravnije pisati dvjesto".

No rješenje se nazire, a to je dvije stotine kuna. Jezikoslovci govore da taj izraz ima i težinu i ozbiljnost. Krajčik kaže da bi po njoj taj izraz bio najispravniji.

Pogledajte i video: Kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a

Komentara 46

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
22:07 26.12.2017.

besposlen pop i jariće krsti.

NA
Narcis660
21:53 26.12.2017.

Dali pise Dvjesta ili Dvjesto prosto je nebitno i manjevazno.Puno mi je bitnije da ih ima svaki covijek dovoljno za jedan bar dostojanstven zivot....al nazalost najvise je onih koji tu novcanicu cak rijetko i vide..A sta na njoj pise??????? Pa zar vam je to stvarno toliko vazno!!Opet neka glupost nekome u vrhu Hr je ocito dosadno.

HE
Hess
22:22 26.12.2017.

ispravno I pravedno bi bilo, onoliko koliko vrijedi danas, do prije Osam god vrijedila je a sad bome ni Sto kuna ne vrijedi, znam kad Sam s dvjesta kunica obavio shopping na placu sve kaj treba, kupio ,danas ako kupis kg,voca I salatice..ako..uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije