Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povijesna godina za oružane snage RH: „Bljesak“ i „Oluja“ novi vladari hrvatskog neba

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je kako će izraelski F-16 nositi naziv po dvije legendarne operacije pobjedničke Hrvatske vojske – „Bljesak“ i „Oluja“
24. svibnja 2018. u 17:07 1188 prikaza
Ministar obrane Damir Krstičević
Foto: MORH/Hrvatski vojnik
Pogledajte galeriju 1/17

“Hrvatska je mala zemlja, ali se bori znatno iznad svoje kategorije”, riječi su američkog ministra obrane Jamesa Mattisa upućene ministru obrane Damiru Krstičeviću za vrijeme njegovog prvog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama u srpnju 2017. godine. Ovom izjavom u vrlo simboličnoj prigodi susreta hrvatskog i američkog čelnog čovjeka obrambenog resora, Hrvatskoj od pobjedničke 1995. godine u američkom Pentagonu nije odana veća počast.

Ministar obrane Damir Krstičević | Autor : MORH/Hrvatski vojnik Foto: MORH/Hrvatski vojnik

S druge strane, vijest iz Washingtona kako se o vojnoj operaciji Oluja koja je uvelike izmijenila tijek povijesti na ovim prostorima uči u američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i izvršene vojne operacije, vrlo brzo obišla je relevantne političke, vojne i diplomatske krugove.

U isto vrijeme, ministar Krstičević dobiva punu potporu američkog kolege za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova čime je Krstičevićev posjet SAD-u zapravo označio početak uspostavljanja snažnijih političkih i diplomatskih odnosa s ovim značajnim strateškim partnerom, baš kao što je to bilo i prije više od dva desetljeća kada upravo hrvatski ministar obrane Gojko Šušak vrijeme kratkotrajnog primirja koristi za nabavu oružja, izgradnju hrvatskih oružanih snaga, ali i zbližavanje sa Sjedinjenim Američkim Državama. Drugim riječima, hrvatski ministri obrane jučer i danas najupečatljiviji su predstavnici hrvatske diplomacije te glasni zagovaratelji hrvatskih strateških interesa, posebno kada je u pitanju unapređenje, razvoj i modernizacija Oružanih snaga.

Ministar obrane Damir Krstičević | Autor : MORH/Hrvatski vojnik Foto: MORH/Hrvatski vojnik

Povratak vojske u Vukovar, Sinj, Ploče i Varaždin, podizanje standarda života hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika uz unaprjeđenje i izvoz vojne opreme s potpisom hrvatskih proizvođača predstavljaju povijesni iskorak u modernizaciji i profesionalizaciji Hrvatske vojske i Oružanih snaga u cjelini dok je nabava izraelskih F-16, koji će u isto vrijeme kao čuvari hrvatskog neba predstavljati još generacijama temeljne vrijednosti i simbole Domovinskog rata, udarila pečat na dugotrajnu zaštitu hrvatskog suvereniteta te Hrvatskoj sada i službeno, donijela epitet čuvarice mira i sigurnosti u ovom djelu Europe.

Ministar obrane Damir Krstičević | Autor : MORH/Hrvatski vojnik Foto: MORH/Hrvatski vojnik

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija