Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završen natječaj

Potpora industriji: Vrdoljak za 110 tvrtki daje 120 milijuna kuna

ivan vrdoljak
Anto Magzan/PIXSELL
10.12.2013.
u 21:30

Industrija je u nas iscrpljena krizom, ali još više dugogodišnjim nevođenjem industrijske politike i trebat će vremena da se počnu osjećati prvi rezultati

– Industrija je u Hrvatskoj iscrpljena krizom, ali još više dugogodišnjim nevođenjem industrijske politike i trebat će vremena da se počnu osjećati prvi rezultati – ocijenio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući rezultate operativnog programa potpora za ulaganja u opremu kojim se sa 120 milijuna kuna nastoji potaknuti nove razvojne projekte zdravih tvrtki iz prerađivačke industrije.

Novih 1000 radnih mjesta

Potpore će u pojedinačnim iznosima do najviše dva milijuna kuna dobiti 110 tvrtki koje su zadovoljile kriterije od njih 475 koje su kandidirale za 1,7 milijardi kuna vrijedne projekte na nedavno provedenom javnom natječaju. Vrijednost je projekata koji će dobiti potpore Ministarstva gospodarstva 388,7 milijuna kuna, a njima će se otvoriti gotovo 1000 novih radnih mjesta.

Ministarstvo će s odabranih 110 industrijalaca uskoro sklopiti ugovore nakon čega će biti i javno objavljena njihova imena, no neslužbeno se doznaje da su među dobitnicima ovogodišnjih potpora Ericsson Nikola Tesla, Coca-Cola, Ledo te niz srednjih i malih tvrtki, među kojima su se probili i neki iz tekstilne branše poput zagrebačke tvornice konca Unitas.

Polovica onih koji su dobili potpore srednje su velike tvrtke, no po riječima Sabine Škrtić, pomoćnice ministra za konkurentnost i investicije, slika dobitnika pokazuje da je gospodarstvo i dalje centralizirano jer gotovo polovica potpora dodijeljena je tvrtkama s područja Grada Zagreba te Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske županije. Sektorski gledano, najveći dio tvrtki dolazi iz metalne, prehrambene i drvne industrije, u koju je “otišla” polovica potpora. Iz utrke za potpore eliminirano je 120 tvrtki zbog dugova državi i radnicima ili nepravdanja prije dodijeljenih potpora.

Uskoro nova prilika

Ministar ističe da su ovim programom potpore dodijeljene najboljima, a gledano po prihodima i izvozu, one čine gotovo 20% prerađivačke industrije. Za iduću godinu, najavio je Vrdoljak, već u prvom kvartalu raspisat će se novi natječaj za potpore industriji, a u proračunu je za njih osigurano 150 milijuna kuna. Te potpore bit će samo dio industrijske strategije koju ministar konačno najavljuje predstaviti do konca mjeseca.
 

Komentara 4

DU
Deleted user
08:46 11.12.2013.

Ima se.. dijeli se.. Ne znam što su nastavnici skrivili da za njih nema..

NV
novo vriijeme
21:58 10.12.2013.

Stalno iz budžeta trpamo u neke firme po izboru ministra a proizvodnja stoji! A gdje su EU fondovi, one 3mil eura, gdje su strani investitori? Naravno razbježali se iz korumpirane, nasilničke zemlje bezakonja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije