Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG

'Poštujte pravila poštenih izbora, ne upuštajte se u zabranjene avanture'

izborna kutija,izbori,listići
Foto: Duško Marušić/PIXSELL, ilustracija
26.12.2014.
u 22:06

GONG poziva biračke odbore da se strogo drže propisa, procedura i uputa DIP-a te da se ne upuštaju u zabranjene avanture

Povodom izbora za predsjednika Republike GONG poziva sve aktere izbornog procesa (biračke odbore i ostala izborna tijela, birače i kandidate, političke stranke, institucije i medije) da poštuju pravila poštenih izbora.

Priopćenje GONG-a prenosimo u cijelosti:

GONG poziva biračke odbore da se strogo drže propisa, procedura i uputa DIP-a te da se ne upuštaju u zabranjene avanture i, primjerice, glasaju umjesto drugih osoba koje nisu glasale. Podsjeća, naime, da su takve zloupotrebe kaznena djela. Također, poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu samo ukoliko se radi o njihovoj želji.

GONG posebno poziva birače da se detaljno informiraju o programima kandidata sukladno njihovim predsjedničkim ovlastima te na temelju toga odluče za koga će glasati i na taj način obave svoju minimalnu zadaću kao građani. Birači kojima je istekla osobna iskaznica i birači koji nemaju  prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju će dobiti na izborni dan.  

Istovremeno, GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti:

 - promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata

 - promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela

 - promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva za vrijeme održavanja sjednica, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe na rad izbornog tijela te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela čiji je rad promatrao

 - promatrač ima pravo, a njegova organizacija obavezu edukacije promatrača o njihovim pravima i obavezama prije upućivanja na biračka mjesta

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

GONG će tijekom izbornog dana pružiti informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

Komentara 87

Avatar Zločinac agresor i genocidaš
Zločinac agresor i genocidaš
23:14 26.12.2014.

Hoće li i dalje dopuštati da s autobusima smrdonje dolaze glasovati u Hrvatsku?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
23:18 26.12.2014.

Sav u suzama će biti sijedi...

GO
google385
23:08 26.12.2014.

nedajte svoj glas josipovicu glas njemu je povratak u komunizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije