Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bespovratna sredstva

Postavljen kamen temeljac za vatrogasni dom u Trilju vrijedan 7,8 milijuna kuna

Trilj: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na polaganju kamena temeljac za vatrogasni dom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
10.07.2020.
u 15:26

Temeljem potpisanog ugovora izgradnju i opremanje vatrogasnog doma financira Agencija za plaćanja u ribarstvu i poljoprivredi i ruralnom razvoju, i to u stopostotnom iznosu od 7,8 milijuna kuna

Trilj će dobiti novi vatrogasni dom, kojega će koristiti pripadnici DVD-a Trilj i DVD-a Dicmo. Kamen temeljac položila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zajedno s triljskim gradonačelnikom Ivanom Šipićem, zapovjednikom HVZ-a Antom Sanaderom i županom Blaženkom Bobanom.

Naime, temeljem potpisanog ugovora izgradnju i opremanje vatrogasnog doma financira Agencija za plaćanja u ribarstvu i poljoprivredi i ruralnom razvoju, i to u stopostotnom iznosu od 7,8 milijuna kuna.

- Dugo se poznajem s gradonačelnikom Šipićem, zajedno smo radili na projektima i inicijativama koje se financiraju iz EU fondova. Znate izreku da je nogomet igra u kojoj trče 22 čovjeka, a pobjednik je uvijek Njemačka, a u ovom slučaju možemo reći EU fondovi su igra u kojoj uvijek pobjeđuje Trilj. To se i danas vidi kada gledamo infrastrukturu koja se gradi: vatrogasnu, poduzetničku, društvenu, centre izvrsnosti, inkubatore... - rekla je ministrica Vučković. Uz vatrogasni dom i vrtić, Ministarstvo je putem programa ruralnog razvoja u Trilju ugovorilo projekata u vrijednosti 40 milijuna kn, od kojih su 22 milijuna kn već isplaćena. Vrijednost svih ulaganja iz Ministarstva poljoprivrede u posljednje tri godine iznosi 67 milijuna kn, uključujući potpore.

- Prije tri godine smo u Cetinskoj krajini imali 1800 krava, danas ih imamo 2600, ne znam gdje još imamo takav rast govedarstva i to ohrabruje – rekla je Vučković. Obrazložila je da Ministarstvo poljoprivrede vodi brigu i za održavanje života u ruralnim zajednicama. Izradili su Strategiju razvoja poljoprivrede i financirat će i dalje infrastrukturu na selima i otocima.

Ante Sanader je rekao kako mu je iznimno drago što je DVD Trilj, koje je osnovano 1952. godine riješilo svoje stambeno pitanje.

Napomenuo je kako Splitsko-dalmatinska županija daje 20% za kupnju novih vatrogasnih vozila, a za Vučković je rekao da je u svom mandatu napravila čudo za vatrogasce.

- Donijeli smo novi Zakon o vatrogastvu, HVZ je postalo malo ministarstvo. Ministrica Vučković povećala nam je sredstva sa 7 na 40 milijuna, kupila nam je 60 kombija i 30 pick-upova i sad je potpisala ugovor s HVZ-om idemo u nabavku još 100 novih vozila – rekao je Sanader.

- "Vatru gasi, brata spasi!" Ovo je povijestan dan za sve nas, a osobito za naše vatrogasce koji pokrivaju 267 kvadratnih kilometara u 22 naselja, a rade u jako lošim materijalnim uvjetima. Grad je kupio prije desetak godina teren na kojemu je napravljena postaja za pograničnu policiju i u kojoj boravi 200 policajaca, jednodnevni prihvat za azilante, a sada će niknuti i Vatrogasni dom – rekao je Šipić i napomenuo kako Trilj zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, odnosno ulaganjima u ruralni sektor kroz mjeru 7.4.1. trenutno ima dva velika gradilišta, vatrogasni dom te vrtić i jaslice koje će završiti do Dana Grada, Sv. Mihovila.

Vatrogasni dom trebao bi biti gotov za šest mjeseci. Na primjedbu kako to da kamen temeljac postavlja nakon izbora, a ne prije, Šipić odgovara da se radi kao da su izbori svaki dan.

 

Ključne riječi

Komentara 2

SA
sani1
17:01 10.07.2020.

Čekaj, kako, pa izbori su prošli. Ovima to, očito, još nisu rekli.

ST
Stipan
16:54 10.07.2020.

Ja mislio da se gradi neka tvornica koja će nešto proizvoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije