Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građane guše cijene

Poskupljuje još 40 proizvoda: Alkohol, kozmetika, cigarete...

pivo
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
11.01.2013.
u 19:08

Udar PDV-a – Za kupnju veću od 100 konvertibilnih maraka ili 50 eura kupci iz Hrvatske dobivaju i povrat PDV-a. Taj je porez u BiH 17%, dakle osjetno niži od naših 25 posto

Unatoč obećanjima trgovačkih lanaca da građani neće osjetiti uvođenje PDV-a od 5% na kruh i mlijeko, Hrvati od početka godine ponovno idu u šoping-turizam preko granice. Prema pisanju sarajevskog Dnevnog avaza, u bosansko-hercegovačke trgovine mješovitom robom te ljekarne ovih dana najviše hrle Dalmatinci i Slavonci.

Nitko ne primijeti?

Samo na graničnom prijelazu Doljani pokraj Metkovića dnevno u prosjeku bilježe i 50 automobila hrvatskih registracijskih oznaka više od lanjskog prosjeka. Hrvatima se, tvrde, uz tamošnji PDV od 17 posto isplati i kupnja drugih namirnica, a za kupnju veću od 100 konvertibilnih maraka ili 50 eura jamči im se i povrat PDV-a. U Hrvatskoj pak proizvođači trgovcima ovih dana najavljuju nove cjenike cigareta, piva i alkoholnih pića, hrane za kućne ljubimce... pa će razloga za “izlete” preko granice biti vjerojatno još. Analitičari su, naime, još lani upozoravali da su kupci u krizi spremni i zbog jedne lipe promijeniti trgovca ili po ulje i šećer ići u “susjedstvo”, bez obzira na izgubljeno vrijeme i potrošen benzin. I bez obzira na to što hrvatski trgovci već dulje balansiraju cijenama na uštrb vlastite marže i održavanja socijalnog mira ne bi li zadržali konkurentnost i lojalnost svojih kupaca.

– Poskupljenja od 3 do 5% nikad nitko ne primijeti – kaže Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju. No kupci već sad umjesto kod dva kupuju kod četiriju i više različitih trgovaca – i dobro znaju gdje i na čemu uštedjeti. I da je mlijeko, primjerice, od studenoga prošle godine već dva puta poskupjelo. U nekim trgovačkim lancima mlijeko sa 2,8% mliječne masti u studenom su plaćali 6,29 kuna, u prosincu, nakon što su i proizvođači digli cijene, 6,49, a nakon nove godine, s uvođenjem PDV-a od 5%, i 6,79. Kod nekih malih trgovaca pak, koji si ne mogu priuštiti akcije i sniženja velikih, ta ista litra stoji već i 7,90 kuna.

Skuplje 40 artikala

No kako je ključan i najprodavaniji artikl svježe, a ne trajno mlijeko, alibija za obećanja da poskupljenja najprodavanijih artikala neće biti trgovci imaju napretek. Najprodavanije vrste kruha u većini trgovačkih lanaca tako nisu poskupjele ni 5%, dapače negdje su i na akciji. Bilić kaže da PDV kao porez na krajnju potrošnju mora uslijediti automatski i ne može ići na teret trgovine, osim kad je riječ o promidžbenoj svrsi pa ista maloprodajna cijena ostane, primjerice, za jednu vrstu kruha poput crnog. No zato su umjesto za 5% PDV-a neke vrste kruha, a poglavito peciva, poskupjele i za više od 10% (integralno pecivo, primjerice, sa 2,90 na 3,20 kuna i slično), a kako se očekuje da će se zbog pritisaka trgovaca na proizvođače i dobavljače cijene osnovnih 50 artikala držati na minimalnoj ili čak negativnoj marži, akcije dijela asortimana u 2013. će se intenzivirati, čak i kao trajni oblik ponude. A sve to – i nakon što su čak 43 od 63 artikla iz potrošačke košarice Supermarketa.info već poskupjela u prosincu – treba nekako nadoknaditi. Najave su tako da će u siječnju poskupjeti još njih 40, potvrđuju nam u trgovačkim lancima, no kažu da svi zajedno ne sudjeluju ni sa 1% u njihovu ukupnom prometu.

Iako su trgovačke marže od krize pale i ispod 10%, Bilić kaže da su sadašnja poskupljenja rezultat povećanja proizvođačkih cijena nakon katastrofalne 2012. kad su i najveći među njima “radili gimnastiku kako bi prikrili gubitke”. TDR je, doznajemo, do kraja 2012. trošak novih trošarina preuzeo na sebe, a od 2013. neke su vrste cigareta već kunu skuplje. No trgovci tvrde da neće poskupjeti i najprodavanije. Od proizvođača se na naš upit očitovao samo Alexander Gerschbacher, predsjednik uprave Karlovačke pivovare, koji je potvrdio da će povisiti cijene svog piva. Cijena sirovine lani je porasla 20%, troškova toplinske energije 33%, a u 2013. predstoji i nastavak rasta cijena slada i kukuruzne krupice, glavnih sastojaka piva, kazao je Gerschbacher ističući da sve to u konačnici utječe na troškove proizvodnje.

>>Skuplji kruh, cijene u kafićima niže?

>>Bude li cijena hrane divljala, opet ćemo u šoping u BiH 
i Mađarsku

>>Klikom do robe, zaboravite PDV i carinu

>>PDV na kruh, mlijeko, lijekove i knjige donosi državi 2 mlrd. kuna

Komentara 45

OB
-obrisani-
20:16 11.01.2013.

I samo da dodam,kutija bijelog malbića dođe 56 kuna u istom tom supermarketu u Dublinu. Nije ni čudo da svi motaju duhan....

DE
deda58
20:28 11.01.2013.

Hohštapler je napisao/la: I samo da dodam,kutija bijelog malbića dođe 56 kuna u istom tom supermarketu u Dublinu. Nije ni čudo da svi motaju duhan.... a ni Hercegovina nije daleko ;-)

ST
stefj
20:16 11.01.2013.

Ma ne, kako bi građane gušile cijene... Ma to se ljudima samo čini, evo Linić tvrdi da sva poskupljenja energenata, novi i veći porezi, te nove trošarine uopće ne bi trebale utjecati na cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije