Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupoća

PDV na kruh, mlijeko, lijekove i knjige donosi državi 2 mlrd. kuna

'12.05.2011. Karlovac - U organizaciji Obrtnicke komore Karlovacke zupanije odrzan 8. Gastro izlozba restorana i vinara s podrucja karlovacke zupanije. Posjetitelji  te gosti iz Crnomlja i Sibenika mo
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
02.01.2013.
u 21:30

Igra skrivača: 
Dizali cijene još u prosincu, a sada kažu da neće poskupjeti.

Prvi radni dan s pet posto PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i lijekove očekivano je počeo igrom skrivača kad je riječ o cijenama.

Najveći trgovački lanci tvrde da godinu nisu počeli poskupljenjem, no iz odgovora ključnih sudionika na tržištu proizlazi da su neki dosad neoporezivi artikli poskupjeli još u prosincu, a tamo gdje nisu pitanje je dana kad će ih građani plaćati 5 posto skuplje. Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, krovne pekarske organizacije, kaže da će doći do korekcije cijene kruha za iznos PDV-a, a to znači da bismo štrucu kruha, ovisno o cijeni, plaćali od 30 do 60 lipa skuplje, što je na mjesec 9 do 18 kuna više nego dosad. Ostali pekarski proizvodi vjerojatno će poskupjeti i više, no gdje će i kako kupovati, građani će morati sami procijeniti i usporediti.

Pad potrošnje

Pad potrošnje dosad se najmanje osjetio u prehrambenom dijelu trgovine, a čak je došlo i do masovnog otvaranja pekara. Konzum odgovara da u dogovoru s dobavljačima zbog većeg PDV-a nije mijenjao cijene “ključnim i najprodavanijim artiklima” u grupi pekarskih i mliječnih proizvoda. Sličan odgovor stigao je i iz Mercatora i Getroa, gdje kažu da poskupljenja kruha i mlijeka “do daljnjega” neće biti. Trgovački lanac Lidl radni dan počeo je akcijskim cijenama upravo kruha, peciva i “krušnog” segmenta koji se počeo oporezivati sa 5 posto.

Odgovor proizvođača nešto je drugačiji od trgovačkog pa tako Vindija kaže da i nakon 1. siječnja 2013. mlijeko nudi po istim proizvodnim cijenama.

– Konačnu cijenu za građane odredit će maloprodajni lanci koji će vjerojatno uza svoju maržu obračunati i novouvedeni PDV od 5% – kažu u Vindiji.

U Supermarketima.info – koji prate kretanje maloprodajnih cijena u trgovačkim lancima – tvrde da je Dukatovo mlijeko u prosincu poskupjelo 6,24 posto u odnosu na studeni, a bitno su skočile i cijene sirnih namaza drugih proizvođača, jogurta i sličnog, no ni trgovci ni proizvođač ne objašnjavaju stoji li iza toga povećanje trgovačke marže, stvaranje prostora za veći PDV ili rast proizvođačke cijene.

Lea Marcijuš, glasnogovornica Mercatora, kaže da će taj lanac održavati staru razinu cijena na uštrb vlastite marže.

– Kada govorimo o prošloj godini, korekcije cijena odvijale su se sukladno planu i konkurentnosti, a cijene frekventnih artikala iz ponude mlijeka nisu se mijenjale. Mercator u Hrvatskoj ima sedam pekara te plasiramo desetak vrsta kruha iz vlastite proizvodnje čije se cijene nisu mijenjale više od pola godine – ističe Marcijuš te najavljuje da će, poput Lidla, Mercator i Getro danas ići s akcijskim cijenama obiteljskog kruha za 3,99 kuna, a 500 grama bijelog kruha za 2,99 kn.

Skuplji život

Zacijelo će kruh i nakon 5 posto PDV-a biti artikl kojim će trgovci neko vrijeme privlačiti kupce u svoj prodajni prostor. Službena statistika kaže da su unazad godinu dana cijene porasle 4,4 posto, no usporedba Supermarketa.info na 63 artikla iz svakodnevne upotrebe pokazala je izrazito poskupljenje na čak 43 artikla i to najviše za voće, povrće, brašno, mliječne proizvode, meso i jaja, koji su skuplji 10-70 posto. Pojeftinjenja su unazad godinu dana ponajprije vezana uz dječju hranu, što je posljedica spuštanja stope PDV-a za dječju hranu na 10%, a od važnijih namirnica pojeftinio je samo šećer. Spuštanje PDV-a na usluge u ugostiteljstvu i kafićima sa 15 na 10 posto otvara prostor za smanjenje dosadašnjih cijena za približno 8 posto, no rijetki su se odlučili na pojeftinjenja, a u nekim su lokalima goste u srijedu dočekali cijenama kave za kunu višim od dosadašnjih!

Ministarstvo financija procjenjuje da će PDV na kruh, mlijeko, knjige, lijekove i ortopedska pomagala donijeti u proračun oko dvije milijarde kuna, dok će smanjenje PDV-a na usluge u turizmu i ugostiteljstvu smanjiti poreznu obavezu tih subjekata za 600 milijuna kuna. Razliku nastalu smanjenjem poreza zadržat će za sebe.

>>PDV za pet posto poskupio strane knjige i udžbenike

Komentara 2

MA
marko53
21:39 02.01.2013.

Nigdje nakugli zemaljskoj se ne baca kruha kao u Hrvatskoj. Da je skuplji kupovalo bi se samo koliko je potrebno.

NI
nikola82
22:01 02.01.2013.

Sretna Nova Godina,vidm da čestitke lete na sve strane,jutroz otkaz zbog smanjenja broja ljudi,pekara je već digla kunu za kruh,još dok stignu računi bit će veselo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije