Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu

Bjeloglavi sup jedna je od četiri vrste strvinara koji žive u Europi, ali jedini je preostali strvinar koji živi u Hrvatskoj, gdje se smatra ugroženom i strogo zaštićenom vrstom
06. travnja 2018. u 10:00 1262 prikaza
Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/5

U drevnom mjestu Beli, na sjevernom dijelu otoka Cresa, smjestio se Centar za posjetitelje Beli u sklopu kojeg djeluje i Oporavilište za bjeloglave supove. Kada dolazite na otok Cres, Centar za posjetitelje Beli nezaobilazno je mjesto posjeta, mjesto koje se kroz promociju bjeloglavih supova te ekstenzivnog stočarstva i etnološkog naslijeđa lokalnog stanovništva, ističe kao otočka jedinstvenost. U Centru posjetitelji mogu razgledati stalni izložbeni postav i upoznati se sa stoljetnim suživotom ljudi i bjeloglavih supova. Ulazeći u svijet ove karizmatične vrste, saznajete razloge opstanka bjeloglavih supova na Kvarneru, ali i razloge njihove iznimne ugroženosti. Multimedijalni karakter izložbi pruža audio-vizualni doživljaj, te potičući osjetila, poziva posjetitelje na interakciju, dok galerijski prostor namijenjen povremenim fotografskim izložbama, svake godine donosi nove priče o bogatoj prirodnoj baštini Primorsko-goranske županije.

Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu | Autor : PROMO Foto: PROMO

Bjeloglavi sup jedna je od četiri vrste strvinara koji žive u Europi, ali jedini je preostali strvinar koji živi u Hrvatskoj, gdje se smatra ugroženom i strogo zaštićenom vrstom. Hrvatska populacija bjeloglavih supova obitava i gnijezdi samo na kvarnerskim otocima: Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Te veličanstvene ptice, nigdje na svijetu ne svijaju svoja gnijezda na liticama otoka neposredno nad morem osim na Kvarneru! Promatrati let bjeloglavih supova na Kvarneru, poseban je doživljaj. Supovi najčešće lete u skupinama, ne mašući pritom krilima, te tako satima pretražuju teren u potrazi za hranom, što predstavlja iznimno atraktivan prizor za sve promatrače. S lakoćom prelaze velike udaljenosti, a njihova pojava u zraku ne ostavlja nikoga ravnodušnog. Supovi su karizmatične ptice, izgledom možda na prvi pogled i nisu privlačne, no činjenica je da su tijekom duge povijesti dijelili životni prostor s ljudima i postali su dio narodnih priča i legendi, zauzimajući važnu ekološku i kulturološku ulogu otočnog prostora. Njihovu karizmatičnost dokazuje i činjenica da se već desetljećima smatraju simbolom i ambasadorom otoka Cresa.

Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu | Autor : PROMO Foto: PROMO

Nakon razgleda Centra za posjetitelje i mjesta Beli, možete se uputiti u šetnju šumom Tramuntana, koja očuvanim biljnim i životinjskim svijetom, dugim gromačama, starim pastirskim stanovima i naseljima, uvijek iznova očarava posjetitelje. Šume divovskih hrastova i pitomih kestena stare su više od stotinu godina, a divovska stabla, viša su i od 30 metara.

Posjetite Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, doživjeti ćete nešto novo i drugačije, a ujedno ćete svojim dolaskom doprinijeti očuvanju posljednje populacije bjeloglavih supova u Hrvatskoj.

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije