Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOHANN SATTLER

Posebni predstavnik EU: Proces proširenja nije mrtav, ali BiH presporo napreduje

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 13:42

"Apsolutno sam siguran da će se Unija nastaviti širiti i da proces proširenja  nije mrtav", istaknuo je austrijski diplomat na čelu ureda EU u Sarajevu.

Posebni predstavnik Europske unije za BiH i voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler izjavio je za sarajevski Dnevni avaz od utorka kako proces proširenja unije nije mrtav te je izrazio očekivanje da će na samitu Europske unije i Zapadnog Balkana u Zagrebu biti jasnija dinamika ovoga procesa. 

"Očekujem da prije summita EU-Zapadni Balkan, koji je planiran za svibanj sljedeće godine u Zagrebu, imamo jasniju sliku daljnjeg napretka procesa proširenja", rekao je Sattler u intervju za list ocijenivši pritom kako je proširenje jedan od najuspješnijih instrumenata koje ima Europska unija. 

"Apsolutno sam siguran da će se Unija nastaviti širiti i da proces proširenja  nije mrtav", istaknuo je austrijski diplomat na čelu ureda EU u Sarajevu. 

On je ocijenio štetnom odluku Europskoga vijeća da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Sattler je međutim istaknuo kako, istodobno, Bosna i Hercegovina presporo napreduje prema Europskoj uniji, što je ponajprije povezao s političkim nadmudrivanjima. 

"BiH presporo napreduje prema EU. Iako ima krivice Unije, prečesto se koriste brojni instrumenti blokade u ovoj državi kako bi se taj put dodatno usporio. Neki od političara koriste retoriku podjela, a ima i dosta prazne priče", dodao je.  

Po njegovim riječima, BiH je dobila najviše novca bespovratnih sredstava od Europske unije, oko 200 milijuna eura uglavnom za infrastrukturne projekte, no, kako je istaknuo, sve je to zaustavljeno zbog blokade uspostave vlasti. 

"I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred zastupnicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU", istaknuo je. 
Voditelj izaslanstva EU u BiH izrazio je očekivanje da će se dogovor o ustroju nove državne vlasti ipak postići 13 mjeseci nakon održanih izbora, navodeći da se posljednjih dana o tome vode "ozbiljni razgovori". 

Austrijski diplomat novi je posebni predstavnik EU u BiH, zamijenivši od 1. rujna 2019. na toj dužnostiLars-Gunnara Wigemarka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije