Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje prijava nego lani

Porezna uprava: obrađeno 97 posto godišnjih prijava poreza na dohodak

porezna prijava
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
20.11.2015.
u 09:58

Poreznici su do sada obradili gotovo 97 posto godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a do sada obrađene prijave pokazuju da je prijavljen najveći dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 7,7 milijuna kuna, dok kod obrtnika i slobodnih zanimanja najveći prijavljeni dohodak za prošlu godinu iznosi 2,2 milijuna kuna.

Poreznici su do sada obradili gotovo 97 posto godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, a do sada obrađene prijave pokazuju da je prijavljen najveći dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 7,7 milijuna kuna, dok kod obrtnika i slobodnih zanimanja najveći prijavljeni dohodak za prošlu godinu iznosi 2,2 milijuna kuna. 

Po podacima Porezne uprave, u ovoj je godini zaprimljeno 682.949 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2014. godinu, od čega je obrađeno 609.207 ili 96,86 posto prijava poreza. 

Temeljem obrađenih prijava 514.198 poreznih obveznika ostvarilo je pravo na povrat više plaćenog poreza i prireza na dohodak u ukupnom iznosu od 933,4 milijuna kuna, dok 59.051 porezni obveznik treba uplatiti ukupno 289,56 milijuna kuna, pokazuju podaci Porezne uprave. 

Statističko izvješće o obrađenim godišnjim prijavama poreza na dohodak pokazuju da je najveći dohodak od nesamostalnog rada prijavio porezni obveznik koji je lani zaradio ukupno 7,7 milijuna kuna. 

Drugi na listi deset poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada je obveznik koji je prijavio 5,4 milijuna kuna zarađenih prošle godine, dok su dva obveznika prijavila više od četiri milijuna kuna (4,3 odnosno 4,1 milijun kuna). 
Na listi deset najvećih dohodaka od nesamostalnog rada su još šestorica obveznika koja su prošle godine zaradila više od tri milijuna kuna, a ti se iznosi kreću od 3,39 do 3,97 milijuna kuna. 

Među, pak, obrtnicima i slobodnim zanimanjima poreznici su evidentirali najviši prošlogodišnji dohodak u iznosu od 2,24 milijuna kuna. 

Do sada obrađene godišnje prijave pokazuju da je na listi deset poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja njih šest koji su zaradili više od po milijun kuna odnosno od 1,01 do 1,48 milijuna kuna, a zadnja tri mjesta drže obveznici koji su za prošlu godinu prijavili dohodak od 837,7 do 983,4 tisuće kuna. 

Ove su godine prve isplate više uplaćenog poreza i prireza na dohodak temeljem obrađenih prijava poreza na dohodak za 2014. krenule u svibnju. 

S početkom isplata Porezna je uprava na svojim internetskim stranicama objavljivala tjedni plan obrade poreznih prijava, a s time je prestala krajem listopada odnosno kada je bilo obrađeno 90 posto godišnjih prijava poreza na dohodak za 2014. godinu. Iz Porezne su prave tada bili izvijestili i da će obrade godišnjih prijava provoditi kontinuirano prema redoslijedu podnesenih zahtjeva za obradu od područnih ureda.

Inače, ove je godine zaprimljeno nešto manje prijava poreza na dohodak nego prošle godine. Naime, prema ranije objavljenim podacima Porezne uprave, prošle je godine bilo zaprimljeno 725.001 prijava poreza na dohodak za 2013. godinu, a pravo na povrat više preplaćenog poreza i prireza na dohodak ostvarilo je nešto više od 585 tisuća građana, u ukupnom iznosu od gotovo 1,1 milijardu kuna, dok je nešto više od 74 tisuće građana imalo razliku za uplatu i oni su trebali uplatiti oko 425 milijuna kuna.

>>Građanima vraćeno 930 mil. kuna poreza, najbolje plaćeni Hrvat zaradio 7,7 milijuna kuna

Komentara 1

HR
Hrabraja
11:15 20.11.2015.

Traba im pola godine da obrade prijave, a od uplate nista ni 2 mjeseca od obrade. Bravo majstori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije