Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Događaj koji je šokirao svijet

Policija otkrila mogući motiv suludog napada na djecu u Francuskoj: 'Odbijen mu je zahtjev'

Napadač iz Francuuske
Foto: Twitter/Screenshot
1/11
09.06.2023.
u 15:43

Francuske vlasti produljile su u petak pritvor Sirijcu koji je u četvrtak u Annencyju nožem ozlijedio šestero ljudi uključujući četvero male djece, koja su operirana i u stabilnom stanju, objavile su francuske vlasti, koje ne smatraju da je riječ o terorizmu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je sa suprugom u petak žrtve napada u bolnici u Grenobleu te zatim u Annencyju ljude koji su intervenirali u drami. "Napad hladnim oružjem u Annencyju. Osumnjičeniku je produljen pritvor", objavila je u petak na Twitteru tužiteljica Annencyja, Line Bonnet-Mathis. Stanje Abdalmasiha H.,sirijskog izbjeglice koji je lutao Francuskom pošto je nekoliko godina bio u Švedskoj, ocijenjeno je "kompatibilnim za pritvor" nakon psihijatrijskog vještačenja, rekao je izvor blizak istrazi.  Da je psihijatar ocijenio da nije razborit, brigu o njemu preuzeli bi liječnici.

Napad nožem, koji se dogodio usred dana u dobro posjećenom gradskom parku, šokirao je Francusku. Premijerka Elisabeth Borne rekla je da je svo četvero djece operirano, da su pod liječničkim nadzorom i da im je stanje stabilno. Troje djece liječi se u Grenobleu, a četvrto u Ženevi. Među ozlijeđenom djecom, u dobi od 22 do 36 mjeseci, jedno ima britansko državljanstvo, a jedno nizozemsko.

VIDEO Djeca u kritičnom stanju nakon napada

Napadač nije objasnio zašto je to učinio. Po tužiteljstvu, za sada izgleda da nije riječ o terorizmu. Tužiteljica ne može isključiti da je riječ o "bezumnom djelu". Bez kaznenog dosjea i bez stalnog prebivališta, taj 31-godišnjak koji je deset godina živio u Švedskoj, napustio je svoju obitelj prije nekoliko mjeseci i došao u Francusku. U Annencyju je bio od jeseni 2022. Kada je počinio napad, nije bio pod utjecaj droge ni alkohola.

Otac je trogodišnjeg djeteta i u Francuskoj je bio legalno. Bivša supruga kaže da o njemu ništa ne zna otkako ih je napustio. U studenom je podnio zahtjev za azilom u Francuskoj deklarirajući se kao "kršćanin iz Sirije", po policijskom izvoru. U Europu je došao prije 10 godina. U Švedskoj je dobio status izbjeglice. Tijekom  napada na djecu u parku Sirijac je, navodno, zazivao ime Isusa Krista. Nakon što je uhićen, kod njega su nađeni križ i molitvenik.

VEZANI ČLANCI 

Francuske vlasti jučer su objavile da motiv napada nije teroristički. Danas je ministar unutarnjih poslova Francuske, Gerald Darmanin, objavio znakovit podatak, koji bi mogao biti važan za otkrivanje motiva koji se krije iza ovog stravičnog napada. Naime, Sirijac se za status izbjeglice prijavio i u Francuskoj, a zahtjev mu je odbijen prije samo nekoliko dana. 'Ta podudarnost je zabrinjavajuća. Napravio je to što je napravio samo nekoliko dana nakon što mu je zahtjev odbijen', rekoa je Darmanin.

Mediji prenose kako je napadač viđen kod igrališta u posljednjim danima. Buljio je u obližnje jezero i mumljao u bradu.

VIDEO Horo u Francuskoj: Izbo djecu dok su se igrala, pa se dao u bijeg

Komentara 2

LU
Lukeruk
16:47 09.06.2023.

Zakaj se uvijek trude izmišljat razloge kad je razlog oduvijek poznat

DU
Deleted user
16:35 09.06.2023.

Baš me čudi da su mu našli "križ i molitvenik"?Dobro nisu i popa. Providno. Ovaj je kršćanin onoliko koliko sam ja vehabit. Pazi ti "opravdanja"? Odbijeno mu nešto,pa on ide eto malo ubijat uokolo? I lud je.Kako nije lud tražit azil u EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije